Kāda fiziskā slodze piemērota grūtniecei?

Tu gaidi mazulīti un nevari saprast, no kuras nedēļas dienas sākt vingrot, kādu sporta veidu izvēlēties, kāda fiziskā slodze tev piemērota? Izrādās — precīzu atbildi no speciālistiem nesaņemsi, to vislabāk zināsi pati. Uz mammu jautājumiem atbild mājdzemdību vecmāte Rudīte Brūvere un dūla Linda Vītuma.

Kāda fiziskā slodze piemērota grūtniecei?

FOTO: Shutterstock.com

"Ar vīru plānojam bērniņu. Bet ir jautājums, par kuru gribētos tikt skaidrībā. Esmu dejotāja, trenere, līdz ar to mans dzīves ritms ir ļoti aktīvs un fiziskā slodze liela. Mācu bērniņiem un pusaudžiem dejas, tāpat arī pati uzstājos. Esmu dzirdēju, ka, ja ilgstoši un regulāri tiek veiktas fiziskās aktivitātes, tad bērniņa gaidīšanas laikā tās nevajadzētu pamest. Bet fiziskā slodze jāsamazina un piedalīšanās pasākumos laikam uzreiz atkrīt, sākot ar pirmo gaidīšanas laiku?” raksta portāla mammam.lv/tetiem.lv lasītāja.


Par fizisko slodzi grūtniecības laikā stāsta mājdzemdību vecmāte Rudīte Brūvere, www.starkaligzda.lv:
Uz šo jautājumu ir viena atbilde: vajag ieklausīties savā ķermenī!  Grūtniecības sākumā viens no svarīgākajiem simptomiem ir liels nogurums. Tas sievietei nevēsta, ka viņai trūkst visi vitamīni un dzelzs organismā vairs vispār nav, bet gan pasaka to, ka ķermenim un dvēselei vajag pielāgoties jaunajai situācijai. Lai tas notiktu, sievietei nepieciešams daudz miera un atkāpšanos no lielām aktivitātēm. Topošajai māmiņai jāseko tam, ko ķermenis prasa un jādara tikai tik, cik var darīt. Dejošana un citu dejot mācīšana sniedz pašai prieku un no tā nebūtu jāatsakās, bet visu vajag darīt ar mēru un dozēt atbilstoši savām sajūtām. Ja uzstāšanās saistītas ar to, ka jādejo piesmēķētās telpās līdz diviem trijiem rītā, tas noteikti grūtniecei nebūtu ieteicams.

Sievietei nepieciešams daudz miera un atkāpšanos no lielām aktivitātēm. Topošajai māmiņai jāseko tam, ko ķermenis prasa un jādara tikai tik, cik var darīt.


Grūtnieču raudulīgumsdabas dota dāvana
Tāpat arī ļoti skaļa mūzika grūtniecei neder! Skaņas skar visus ķermeņa šķidrumus un mēs zinām, ka skaņa kā saturiski, tā fizikāli iedarbojas uz ūdeni. Ja apkārt dzirdam skaļu, neharmonisku mūziku, tā mūs ietekmē, bet grūtniecei troksnis var būt pārāk liela slodze. Taču topošā māmiņa to pati jutīs. Jo, tiklīdz sieviete paliek stāvoklī, viņa kļūst ļoti jūtīga. Tas, ko cilvēki mēdz saukt par grūtnieču raudulīgumu, patiesībā ir dabas dota dāvana. Kļūstot jūtīgākai, sieviete daudz skaidrāk spēj atlasīt derīgo no nederīgā. Tāpēc sievietei bieži nepatīk skaļi trokšņi un lielas cilvēku masas, jo viņa jūt, ka tas traucē sargāt savu bērniņu. Tikai sevī var atrast atbildi, kas der un kas neder katrā atsevišķā situācijā. Tikai jāsaprot, ka bailes nav ne intuīcija, ne padomdevējs. Intuīcija nerunā ar vārdiem: „Kas būs, ja...”, tā  nevarmācīgi palīdz atrast pareizo izvēli.

Reklāma
Reklāma


Varones tēlošana ir riskanta
Mums visiem ik pa laikam jānonāk klusumā un mierā, lai varam sevi sadzirdēt un saprast, jo tikai tā varam atbildēt sev uz jautājumu: „Vai arī turpmāk gribu dzīvot tāpat kā pašlaik? Vai esmu ar savu dzīvi apmierināta?” Grūtniecība ar tās kāpināto jūtīgumu sievietei piedāvā šo ieklausīšanās iespēju. Tas nav vājums un nevajag tēlot varoni, jo šādi sieviete var sevi pasargāt no spontānajiem abortiem, kas nereti notiek tāpēc, ka viņa dzīvo ar domu: izlikšos, ka nekā nav, jo esmu emancipēta sieviete, es visu varu pati.
Ir gadījumi, kad grūtniecības laikā sievietes daudz strādā un, vēl tikai gaidot mazuli, jau domā par ātru atgriešanos darbā. Sevis dzīšana šai laikā ir ne tikai neieklausīšanās sevī, bet dzīvošana pēc ārējiem kritērijiem un ārējām prasībām. Jo iekšējās prasības parasti vēsta par to, ka sieviete vēlas baudīt grūtniecības laiku, priecāties par to, ka drīz atnāks bērns, kurš vēl nav bijis šajā planētā un kuru viņa audzinās un mīlēs. Ja bērniņš jūt pastāvīgu mammas spriedzi, viņš var pieņemt, ka drīzāk viņš traucē, mammas dzīvē viņam īsti vietas nav...

Protams, nevajag iekrist arī otrā galējībā, ka grūtniece nedrīkst vairs neko. Tās ir muļķības! Vajag savu dzīvi attīstīt, būt ar draugiem kopā un darīt dažādas interesantas lietas, taču — ieklausoties sevī. Ja gribas klusumu un mieru, tas ir jārod un nevajag sev kāpt pāri.

 

Kad grūtniece var sākt vingrot?
"Man ir 24 gadi, svars apmēram 53 kg, garums 169 cm. Pirms pāris dienām apstiprinājās, ka ir iestājusies grūtniecība. Pati nekad īpaši sportiska neesmu bijusi, bet līdz šim esmu strādājusi diezgan kustīgu darbu (par pārdevēju pārtikas veikalā). Esmu dzirdējusi, ja tu strādā vai esi fiziski rūdīta, vai vismaz uzturi aktīvu dzīvesveidu, tad vieglāk iznēsāt mazuli, dzemdēt, un pēc dzemdībām ātrāk tikt galā ar auguma problēmām. Sanācis ir tā, ka 2 nedēļas pirms iestājās grūtniecība, izbeidzu darba attiecības un tagad visu grūtniecības laiku esmu nolēmusi darba attiecībās nestāties. Tāpēc būtu jauki, ja Jūs varētu paskaidrot, ar kādām aktivitātēm būtu vēlams nodarboties, kad sākt vingrot, vai tas ir jādara jau no pirmās dienas, kuras ķermeņa daļas parasti ir būtiskākās, kuras ķermeņa daļas nedrīkst sapūlēt. Cik ilgi dienā vajadzētu nodarboties ar aktivitātēm, varbūt ir ieteicams skriet, tas man būtu patīkamāk. Uzrakstīju savus auguma un svara apmērus, lai Jūs apmēram varētu nojaust, kādas aktivitātes būtu ieteicamas," raksta kāda portālā mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā topošā māmiņa."

Atbild dūla Linda Vītuma:
Saprāta robežās visu, ko esi darījusi līdz šim, vari turpināt darīt arī, gaidot mazuli. Daži ieteikumi attiecībā uz fizisko aktivitāti, kas atrodami literatūras avotos:
• Izvairieties no vingrinājumiem, kas jāizpilda guļot uz muguras.
• Izvairieties ilgstoši atrasties nekustīgā sēdus pozīcijā.
• Rēķinieties ar to, ka grūtniecības beigās, līdz ar ķermeņa pārmaiņām, mainās arī jūsu līdzsvara izjūta.
• Izvairieties no vingrinājumiem, kuros ilgstoši ir jāaiztur elpa.
• Uzņemiet pietiekamu daudzumu pārtikas un šķidruma.
• Ieteicama ir mērena, bet regulāra slodze.
• Fizisko aktivitāšu laikā nav ieteicams pārslogot sevi un iesaistīties sacensībā.
• Jāizturas saudzīgi pret sevi, veicot vingrinājumus, kuros iesaistīti vēdera muskulatūra.
• Izpildot stiepšanās vingrinājumus, nevajadzētu stiepties līdz maksimumam, ņemot vērā, ka grūtniecības laikā vaisas saites un audi hormonālo pārmaiņu rezultātā kļūst elastīgāki un gluži nemanot varat pārstiepties.
• Vajadzētu izvairīties no straujām kustībām.
• Jebkādu fizisko slodzi vajadzētu kāpināt pakāpeniski.
• Nobeigumā — pastaigas un peldēšanā ir fiziskās nodarbes, kas ir vērtīgas un piemērotas, neatkarīgi no grūtniecības laika un fiziskās sagatavotības.

Lai kādu fizisko nodarbi jūs izvēlētos — noteikti ieklausieties savās sajūtās un rīkojaties saskaņā ar tām.
Atbildes sagatavošanā izmantota grāmata: Holistic Midwifery: A Comprehensive Textbook for Midwives in Homebirth Practice, Vol. 1: Care During Pregnancy by Anne Frye, K Hindall, and Rhonda Baker (Paperback - Sep 23, 2010)