Vai pārtrauktais dzimumakts ir droša kontracepcija?

Pārtrauktais dzimumakts ir viena no vissenākajām izsargāšanās metodēm, ko daudzi izmanto joprojām. Cik liela iespēja palikt stāvoklī? Un vai pārtrauktais dzimumakts nekaitē vīrietim? Komentē seksologs Arturs Šulcs.

FOTO: Shutterstock.com

Protams, iespēja palikt stāvoklī ir ļoti liela. Palikt stāvoklī var tad, ja vīrieša sēkla nokļūst uz mitriem sievietes dzimumorgāniem, piemēram, ja ejakulācija notiek uz sievietes vēdera un sperma notek līdz makstij. Tātad — nav pat nepieciešams to ievadīt sievietes makstī. Ir bijušas situācijas, kad paliek stāvoklī meitene, kas anatomiski ir jaunava. Tā kā seksam kā procesam jāpieiet ar atbildības izjūtu, ir jāmeklē citas izsargāšanās metodes.

Jebkuras lietas, kas ir pārtrauktas, kaitē ne tikai vīrietim, bet arī sievietei, jo pēkšņi vairs nav kairinājuma.

Reklāma
Reklāma

Dzimumaktu var veikt ar prezervatīvu, apmierināt viens otru ar glāstiem, orālā veidā, lai nebūtu makstī jāievada loceklis, jo vienmēr pastāv ejakulācijas iespēja vai pavisam neliela sēklas noplūde, ko var pat nepamanīt. Pret seksu vajadzētu izturēties radoši — tas nav tikai „iekšā — ārā, iekšā — ārā”, tie ir arī glāsti, apskāvieni, skūpstīšanās. Mūsu ķermeņi ir burvīgi, tiem ir tik daudz erogēno zonu, izliekumu, ko glāstīt, vietas, kur ielikt dzimumlocekli. Tas var būt pat ļoti interesanti — šovakar mēs darīsim visu, tikai ne to. Un tas liek cilvēkiem izkopt savas jūtas un sajūtas līdz smalkumam. Un tās ir lietas, kas jauniešiem (un ne tikai) būtu jādara — jātracina vienam otrs līdz baltkvēlei. Jebkuras lietas, kas ir pārtrauktas, kaitē ne tikai vīrietim, bet arī sievietei, jo pēkšņi vairs nav kairinājuma. Paralēli vēl ir stress par to, vai viss notiks, kā plānots.

Lūk, citu mammu un tētu domas par pārtraukto dzimumaktu kā izsargāšanās metodi:

Santa: Pārtrauktais dzimumakts nav izsargāšanās metode, bet gan krievu rulete...
Inese: Mēs ar vīru jau 10 gadus veiksmīgi izsargājamies ar pārtraukto dzimumaktu. Mums ir trīs bērniņi, bet neviens no tiem nav ieņemts pārtrauktā dzimumakta laikā. Visi plānoti!
Līga: Jau piecus gadus viss kārtībā.. laikam atkarīgs no profesionalitātes līmeņa.. Un vai viņu jūti...
Baiba: 100% kontracepcijas metode ir — nenodarboties ar seksu!
Gundars: Piekritīšu, ka apspriestā metode tiešām ir viens no nedrošākajiem izsargāšanās veidiem.
Baiba: Var darīt tā, ka nodarbojas ar pārtraukto dzimumaktu laikā, kad risks ir mazāks, respektīvi — pirms un pēc mēnešreizēm, bet no 13. līdz 16. cikla dienai lieto papildu barjermetodes — prezervatīvu vai kādu spermicīdu. Ja nu negribas lietot pretapaugļošanās tabletes vai likt spirāli kā ilgstošu kontracepciju.
Ilze: Domāju, tas no vīrieša atkarīgs. Cik ļoti viņš spējīgs sevi kontrolēt. Mēs ar vīru tā izsargājāmies nepilnu gadu... līdz viņš nenoreaģēja tikai vienu pašu reizīti... un nu puika ir ar mums jau piekto dienu.
Dace: Te jau tikai par stāvoklī palikšanu. Kur tad paliek bauda? Kā var atslābināties un izbaudīt seksu, ja visu laiku jādomā — kaut tik paspētu. Brrr...

Vairāk viedokļus lasi forumā:
Pārtrauktais sekss - cik liela iespēja palikt stāvoklī?