Ātrais rīcības plāns un profilakse, ja bieži nomoka kakla sāpes

Aukstajā un slapjajā laikā nevajag daudz, lai iedzīvotos kakla sāpēs. Turklāt diskomforts, ko rada šīs sāpes, spēj samazināt darbaspējas pat līdz 45%. Sevišķi asi to izjūt garīgā darba darītāji, jo sāpes visu laiku par sevi atgādina un neļauj koncentrēties. Tāpēc ir svarīgi saprast, kas izraisa kakla sāpes un kā tikt ar tām galā, konsultē daktere Renāte Snipe.

Ja trīs dienu laikā, atpūšoties un lietojot ārstniecības līdzekļus, nepaliek labāk, jādodas pie ārsta, lai vienkārša saslimšana nekļūtu par smagāku saslimšanu.

FOTO: Shutterstock.com

Ja trīs dienu laikā, atpūšoties un lietojot ārstniecības līdzekļus, nepaliek labāk, jādodas pie ārsta, lai vienkārša saslimšana nekļūtu par smagāku saslimšanu.

Kas notiek manā kaklā?
Kakla sāpes liecina, ka organisms cīnās ar slimību dažādiem vīrusiem, baktērijām un sēnītēm, jo deguna gļotāda un rīkles gala gļotāda veido aizsargbarjeru, lai tas viss nenonāktu tālāk elpceļos un neizraisītu dziļāku iekaisumu. Visbiežākie kakla iekaisuma un tā izraisīto kakla sāpju cēloņi ir vīrusi – adenovīruss un rinovīruss.

Smagāku kakla iekaisumu izraisa baktērijas – streptokoki un stafilokoki, radot  paaugstinātu ķermeņa temperatūru un kakla sāpes. Sāpošs kakls un sāpīgas mandeles var liecināt par citu infekcijas slimību, piemēram difteriju, kas ir ļoti bīstama slimība.

Arī sēnīšu infekcijas izraisa kakla iekaisumu. Tām raksturīgs balts mutes dobuma gļotādu aplikums.  Kakla sāpēm klasiski izdala vairākus posmus. Pirmais sākas tajā brīdī, kad baktērijas, vīrusi vai sēnītes nosēžas uz gļotādas. Tajā brīdī rīkle kļūst apsārtusi un tajā jūtama kņudināšana, jo tur asinsvadiņu paplašināšanās rezultātā izveidojusies neliela tūska.

Ja organisma aizsargspējas ir pietiekamas un paralēli tiek lietoti produkti, kas palīdz uzvarēt slimību izraisītājus, tad process tālāk nevirzās. Ja nu tomēr šajā stadijā slimību neizdodas uzveikt, sliktie vīrusi un baktērijas sāk bojāt gļotādu. Un tad parādās sāpes. Ja arī šajā posmā slimību neizdodas uzveikt, rīkles galā parādās strutas jeb sabrukušie audi. Ja šie audi nonāk asinsvados, tad izteikti var paaugstināties ķermeņa temperatūra. Ja neizdodas apturēt kakla sāpes un infekcija izplatās tālāk elpceļos, labāk doties pie ārsta.

Ja telpās ir sauss gaiss, tas atņem mitrumu rīkles un deguna gļotādai. Tādā situācijā var lietot smidzināmo jūras ūdeni.

Reklāma
Reklāma

Ko darīt, ja sāp kakls?
Ir vairāki paņēmieni, kā palīdzēt organismam tikt galā ar kakla iekaisumu. Viena no galvenajām lietām – jādzer daudz ūdens un tēja, jo dzeršanas process mitrina rīkli, mazina dedzinošas sāpes kaklā un veicina dzīšanas procesu.

Sāpošam kaklam palīdzēs tādas tējas kā liepu ziedi, vīgriezes, upenes, deviņvīru spēka ziedi, priežu pumpuri, avenes un vēl daudzas citas. Liepu ziediem ir sviedrējoša, temperatūru pazeminoša, antiseptiska un nomierinoša iedarbība. Priežu pumpuriem piemīt izteikta pretiekaisuma, baktericīda, bronholitiska un pretsāpju darbība. Arī vīgriezēm ir raksturīga pretiekaisuma, savelkoša, sviedrējoša un nomierinoša iedarbība. Deviņvīru spēka ziedu aktīvās vielas darbojas kā mīkstinošs, atkrēpošanu veicinošs, aizsmakumu un augšējo elpošanas ceļu iekaisumu mazinošs līdzeklis. Piparmētras sastāvā esošajām vielām ir daudzveidīga iedarbība uz cilvēka organismu, nomierinoša, pretsāpju, antiseptiska un asinsriti uzlabojoša. Upenes, avenes un dzērvenes ir lieliski vitamīnu avoti, ka palīdz stiprināt imunitāti un cīnīties pret vīrusu infekcijām.

Tāpat var līdzēt kakla skalošana ar vieglu sālsūdeni, jo skalošana palīdz samazināt mikrobu koncentrāciju, izvadīt sabrukušās šūnas un arī mitrināt rīkles gļotādu. Ja temperatūra paaugstināta ir nedaudz paaugstināta, nav jāsteidzas to mazināt, jo temperatūra palīdz organismam cīnīties ar slimību izraisītājiem.

Ja telpās ir sauss gaiss, tas atņem mitrumu rīkles un deguna gļotādai. Tādā situācijā var lietot smidzināmo jūras ūdeni.

Lai vēl efektīvāk cīnītos pret kakla vīrusu infekcijām, ļoti svarīgi ir iedarboties uz mutes un kakla gļotādām tiešā veidā vai nu lietojot sūkājamās kakla tabletes, vai izmantojot kaklā smidzināmus aerosolus. Būtiski, lai ārstnieciskā līdzekļa strūkla nonāktu tieši uz inficētās vietas. Šiem līdzekļiem ir jāsatur dezinficējošas vielas, kas darbojas pret mikrobiem un vīrusiem, kā arī vielas, kas mazina sāpes, palīdz šķīdināt aplikumus un gļotas, līdz ar to veicinot attīrīšanos un iekaisuma procesa mazināšanos.
Šādi līdzekļi ne tikai dezinficē un pārklāj bojāto gļotādu, apturot infekciju un neļaujot tai tālāk izplatīties, bet arī samazina tūsku, atvieglo norīšanu, samazina sāpes un skrāpēšanās sajūtu kaklā. Tāpat arī stimulē imunitāti un reģenerācijas procesus bojātajos audos, tādējādi veicinot atveseļošanos.


Mūžīgā profilakse
Tomēr vislabāk ir nepieļaut šo kakla sāpju rašanos vispār. Profilaktiskos nolūkos var veikt arī dažādas norūdīšanās procedūras, piemēram, gulēt labi izvēdinātā telpā, doties garās pastaigās arī vēsā laikā, iet kontrastdušā (periodiska karsta un auksta ūdens maiņa), mazgājoties norīvēties ar ūdenī samērcētu sūkli, mazgāšanās cimdiņu vai dvieli, kā arī regulāri nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm un izvairīties no fiziskām un garīgām pārslodzēm. Tāpat ieteicams pilnvērtīgs uzturs un pastiprināta vitamīnu uzņemšana rudens un ziemas, tāpat arī pavasara sezonās.

Der atcerēties arī par kādu mūsdienās aktuālu tendenci – cilvēki aizvien vairāk strādā, viņiem ir vairāk atbildības, pienākumu un stresa, bet mazāk laika atpūsties un rūpēties par veselību. Tādēļ arī nelielas saslimšanas gadījumos dažas dienas der palikt mājās un izveseļoties, pirms atkal mesties darbos. Ja trīs dienu laikā, atpūšoties un lietojot ārstniecības līdzekļus, nepaliek labāk, jādodas pie ārsta, lai vienkārša saslimšana nekļūtu par smagāku saslimšanu.