Gulbju barošana. Palīdzam putniem!

Arī šogad Dārziņu gulbji saņems maizi, lai veiksmīgi pārziemotu un sagaidītu pavasari.
 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Atsaucoties Latvijas Dabas muzeja ornitologa un gulbju pētnieka Dmitrija Boiko aicinājumam,  pagājušajā ziemā  Dārziņu iedzīvotāji sadarbībā ar uzņēmumu Fazer maiznīcas un Rīgas Austrumu izpilddirekciju uzsāka regulāru ūdensputnu piebarošanu Dārziņos. Gulbjus baroja 3 reizes nedēļā līdz aprīļa sākumam. Putniem tika izbarota nestandarta kviešu maize, kurai bija beidzies derīguma termiņš.


Arī šoziem Fazer maiznīcas un Dārziņu iedzīvotājs Edgars Ratnieks turpinās gulbju piebarošanu. Maize tiks piegādāta divreiz nedēļā, un Edgars Ratnieks, sadalot to porcijās pa dienām, maizīti izbaros nedēļas laikā.

 


Kā atzīmē Dabas muzeja ornitologs Dmitrijs Boiko, ziemā tāda palīdzība ūdensputniem ir ļoti noderīga. Dienā vienam gulbim jāapēd vismaz 400g maizes. Gulbju „ēdienkartei” derīga ir kviešu vai graudu maize, kas nav tikko cepta un ir sadalīta nelielos gabaliņos.

Reklāma
Reklāma

Gulbju „ēdienkartei” derīga ir kviešu vai graudu maize, kas nav tikko cepta un ir sadalīta nelielos gabaliņos.

Pašlaik Dārziņos 39. līnijas galā  ziemo apmēram 50 paugurknābja un 5 ziemeļu gulbji. Pēc Dmitrija Boiko pieredzes gulbju mirstība lielāka ir ziemas beigās un pavasara sākumā, kad cilvēkiem šķiet, ka gulbjiem vairs nekas nedraud. Tāpēc putni ir jāpiebaro visu ziemu, līdz iestājas pavasaris. Tagad, kad lielāko daļu ūdenstilpju klāj ledus, gulbji spēj izdzīvot tikai vietās, kur nav ledus un ir pietiekami daudz barības. Dārziņos gulbji pārziemo jau sen — vismaz 30 gadus. Daļa no šeit pārziemojušiem gulbjiem vasarā ligzdo Rīgā un tās apkārtnē, bet daļa — citur Latvijā vai aiz tās robežām.

Dmitrijs Boiko jau daudzus gadus nodarbojas ne tikai ar gulbju pētniecību, bet arī ar dažāda veida palīdzību šiem skaistajiem un cēlajiem putniem. Ornitologs uzskata, kad īsts gulbju pētnieks pirmkārt ir gulbju draugs, kas rūpējas par tiem, nevis „akli” domā tikai par savu pētījumu.

Papildu informācija: Dmitrijs Boiko, gulbju pētnieks, 26416423