Iedvesmojies Jaunā gada sagaidīšanas ballītei! Pieredze

Jau vairāk kā gadu mācos Somijā. Pa šo laiku esmu iepazinusi daudzus brīnišķīgus cilvēkus no visdažādākajām pasaules malām.  Esam nolēmuši Jauno gadu sagaidīt kopā pavisam īpašā noskaņā.  Mums ir paredzēta Jaungada ballīte, liekot akcentu uz dažādo valstu kultūru, tradīciju un ieradumu atšķirībām.

Ballītes organizatores Ita Petrika (no kreisās) no Latvijas un Maila-Kaarina Riippa no Brazīlijas.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ballītes organizatores Ita Petrika (no kreisās) no Latvijas un Maila-Kaarina Riippa no Brazīlijas.

Viesi

Šajā vakarā daudzi no mums būs tālu no mājām, prom no mīļajiem, tāpēc darīsim visu, lai Vecgada vakarā justos kā mājās. Tādēļ akcentu liksim uz katras valsts individuālo pieeju šo svētku svinēšanai.  Dažu tradīciju realizēšanai ir nepieciešams pielietot izdomu un mazliet arī humora izjūtu. Vai tiešām būsim tik dažādi? Jā, ballītē būs viesi no Somijas, Dānijas, Latvijas, Brazīlijas, Čīles, Krievijas, Lielbritānijas, Ķīnas, Libānas un Ēģiptes.

Brazīlijā ir tradīcija – lai Jaunajā gadā būtu veiksme, cilvēki iebrien okeānā un pārlec pāri 7 viļņiem. Nolēmām šo tradīciju realizēt atbilstoši Somijas apstākļiem.

Galds

Reklāma
Reklāma

Tā kā Vecgada vakarā, tāpat kā jebkurā citā dienā, ir jāēd, lūdzām viesus pagatavot ko vienkāršu, bet ar savas valsts piegaršu – gan tiešā, gan pārnestā nozīmē.  Būs kartupeļu salāti un desiņas no Somijas nacionālās virtuves, dažādi rīsu ēdieni no Brazīlijas un Ķīnas. Faktiski visās valstīs, sagaidot Jauno gadu, dzer šampanieti. Tātad, šampanietis ir neatņemama ballītes sastāvdaļa. Un bez somu tradicionālā svētku alus šajā gadījumā neiztikt.
Nolēmām arī izrotāt svētku galdu, izmantojot nelielus  katras valsts karodziņus, ko gatavosim paši. Sastāvdaļas – izprintēti valstu karodziņi (3cmx5cm), zobu bakstāmie, līme. Iespraudīsim kādā maizes riecienā vai gaļas gabaliņā un – mīlīgs skats uz galda nodrošināts!
Būs arī rotājumi, ko veidosim mēs paši kopā ar viesiem, –  Jaungada vēlējums „Laimīgu Jauno Gadu!”  savās dzimtajās valodās. Iegādāsimies A3 krāsainās kartona lapas, piespraudīsim pie sienas, iedosim viesiem zīmuļus/pildspalvas/flomāsterus, un ļausim, lai viņu izdoma dara savu!

Jā, ballītē būs viesi no Somijas, Dānijas, Latvijas, Brazīlijas, Čīles, Krievijas, Lielbritānijas, Ķīnas, Libānas un Ēģiptes.

Atrakcijas
Lai vakars būtu jautrs, nepietiek tikai ar ēšanu. Ir vajadzīgas atrakcijas. Brazīlijā ir tradīcija – lai Jaunajā gadā būtu veiksme, cilvēki iebrien okeānā un pārlec pāri 7 viļņiem. Nolēmām šo tradīciju realizēt atbilstoši Somijas apstākļiem.  Pagalmā izveidosim 7 sniega vaļņus, kuriem pēc saunas apmeklējuma (šī, starp citu, ir somu Jaunā gada sagaidīšanas tradīcija) leksim kopīgi pāri. Centīsimies arī apģērbties pēc Brazīliešu tradīcijas, izmantojot tādas krāsas apģērbu, kas nesīs veiksmi Jaunajā gadā. (Baltas/gaišas krāsas apģērbs – veiksme it visā. Sarkana krāsa – kaisle, mīlestība.) Latīņamerikāņu valstīs ir tradīcija ēst 7 vīnogas un to sēklas saglabāt veiksmei un laimīgai dzīvei.
Realizēsim arī Čīles salīdzinoši jauno  tradīciju – ar mugursomu uz pleciem skrien apkārt mājai 7 reizes, lai Jaunajā gadā sanāk daudz ceļot.
No savas puses draugus iepazīstināšu ar bluķa vilkšanu. Mana interpretācija – bluķa vietā ņemšu kartona kastīti, lūgšu visus sarakstīt, kas slikts ir noticis Vecajā gadā, ko labu vēlētos Jaunajā gadā sagaidīt, tad, kā jau pienākas, vilksim kastīti kopīgi ap māju, un pēcāk sadedzināsim.
Somijai un Latvijai ir kopīga tradīcija – laimīšu liešana, kas mums, eiropiešiem, nav nekas jauns, bet, piemēram, brazīlieši par šo dzirdēja pirmo reizi. No savas puses vēl piedāvāšu zīlēšanu. Piemēram, mēģināsim izzīlēt, kurš nākamgad apprecēsies, izmantojot sveces vasku. Kā tas notiek? Bļodā ar ūdeni iepilina divus vaska pilienus. Ja piles apvienojas, tad izvēlētais pāris nākamgad apprecēsies.

Lai arī jums visiem ir brīnišķīgi svētki!

Autore: Ita Petrika