Esi piesardzīgs Jaunā gada svinību laikā!

Jau pēc dažām dienām gaidāmas Jaunā gada svinības, kuru laikā iedzīvotāji tradicionāli ir aktīvāki nekā Ziemassvētkos – dodas ciemos, apmeklē dažādus pasākumus un gadu miju sagaida, izejot pilsētas ielās.

FOTO: Ieva Bērtulsone, celiq@inbox.lv

Lai svētkos izvairītos no traumu gūšanas, Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķi aicina ievērot piesardzību:
•    Ievērojiet mērenību, lietojot alkoholiskos dzērienus. Pie transporta līdzekļa stūres nedrīkst sēsties alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekmē. Arī pārvietošanās kājām reibuma stāvoklī ir bīstama, īpaši pa ceļa malu un bez atstarojošiem elementiem, kas ļautu automašīnām cilvēku tumsā savlaicīgi pamanīt.
•    Ja iegādājaties pirotehniku, tad tikai veikalos, kur to atļauts pārdot. Nekad neiegādājieties pirotehniku „no rokas” – tā var būt nekvalitatīva un nedroša. Tāpēc neriskējiet ar savu veselību un dzīvību! Tāpat nemēģiniet pirotehniku izgatavot paši un nedarbojieties ar to, esot alkohola reibumā.
•    Atcerieties, ka ar pirotehniku nedrīkst rīkoties cilvēks, kurš no pārdevēja nav saņēmis lietošanas un drošības instrukciju. Vienmēr rūpīgi iepazīstieties ar pirotehnikas lietošanas instrukciju.
•    Raugieties, lai pirotehnikas izstrādājumi nenonāk nepilngadīgo rokās. Stāstiet bērniem par to, cik nopietnas sekas var būt, ja, lietojot pirotehniku, netiek ievērota pievienotā pamācība un drošības noteikumi.
•    Ja kādu raķeti neizdodas „iedarbināt”, nedrīkst to palaist vēlreiz vai pētīt un mēģināt saskatīt, kas nav kārtībā. Pirotehniku nekādā gadījumā nedrīkst vērst pret sevi vai apkārtējiem. Atcerieties: raķete var ievainot ne tikai tuvumā esošos, bet arī ielidot māju logos, balkonos un malkas šķūņos un tur traumēt cilvēkus.
•    Svētku laikā ievērojiet ugunsdrošības noteikumus – neatstājiet bez uzmanības aizdegtas sveces, eglīšu rotājumus.
•    Pieskatiet bērnus un rūpējieties par viņu drošību un veselību. Neatstājiet nepieskatītus karsta šķidruma traukus, ko bērns varētu apgāzt un gūt apdegumus. Neatstājiet bērnus vienus pašus telpās, kur ir iedegtas svecītes.
•    Parūpējieties, lai jūsu radinieki un draugi negūst apsaldējumus un ķermeņa atdzišanu, ilgstoši uzturoties ārā nepiemērotā apģērbā vai esot alkohola reibumā.
•    Tāpat esiet uzmanīgi uz slidenām ietvēm un ceļiem – pakrītot var gūt ne tikai kāju un roku lūzumus, bet arī nopietnas galvas un muguras traumas.
•    Ņemot vērā krasās temperatūras maiņas un nokrišņu daudzumu, atcerieties, ka draudus gājēju veselībai rada arī lāstekas un sniega masas, kas izveidojušās pie māju jumtiem. Esiet piesardzīgi!

Atgādinām, ja svētku dienās būs nepieciešama mediķu palīdzība, zvaniet ātrajai palīdzībai pa telefonu 113.

Informāciju sagatavoja: NMP dienesta Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša

Reklāma
Reklāma