9 svarīgi jautājumi par bērna klepošanu

Lūk, atbildes uz bieži uzdotiem mammu un tētu jautājumiem par klepu!

Ja bērns paklepo, bet citādi jūtas labi, var iet ārā.

FOTO: Shutterstock.com

Ja bērns paklepo, bet citādi jūtas labi, var iet ārā.

Konsultēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas alergologs — pulmonologs Dr. Ieva Cīrule un pulmonoloģe Dr. Renāte Snipe.

 


Kā mājās palīdzēt klepojošam bērnam?

Kad mazulis klepo, neturi viņu „piesietu” pie gultas, ļauj kustēties tik, cik viņš grib. Kustības palīdz atklepoties. Pastāvīgi maini klepojoša zīdaiņa stāvokli, piemēram, panēsā viņu, noguldi pussēdus stāvoklī, ļauj kustēties. Nereti vecāki mājas apstākļos bērnam veic tvaika inhalācijas, taču no tām vajadzētu izvairīties. Ja temperatūra ir pārāk augsta (to novērtēt ir visai grūti), mazuļa gļotādas var applaucēt. Labāk izmēģināt citu procedūru — kāju peldi. Tā palīdz tad, ja bērnam ir klepus un viņš slimo ar kakla, balsenes iekaisumu vai bronhītu. Kājas iemērc līdz augšstilbu pusei. Ūdens temperatūru paaugstini no 37 līdz 42 grādiem. Ūdenī var iebērt 2-3 ēdamkarotes sāls vai 15-20 g sinepju pulvera. Pēc procedūras kājas nomazgā ūdenī, kas ir tādā paša temperatūrā, noslauki, uzvelc siltas kokvilnas, vilnas (tikai ne no sintētiska materiāla) īsās vai pusgarās zeķes un bērnu noliec gulēt. Pie kājām pieliec siltu termoforu. Kāju peldes ilgums — 10-20 minūtes. Procedūra jāatkārto četrus piecus vakarus, kamēr bērns smagi atklepo. Kad bērns silda kājas, dod viņam maziem malciņiem padzerties siltu mārsila vai aveņu stublāju (tos vāc tad, kad plaukst pumpuri) tēju.  Tā ir iedarbīgāka par meža aveņu tēju.


Var uzvilkt kokvilnas zeķītes, bet otrās zeķītēs ieber sasildītas linsēklas un atstāj uz 30 minūtēm pirms miega.
 

 

Vai klepojošam bērnam palīdz šķidruma lietošana?

Jā, jo tas šķidrina krēpas, atvieglina atklepošanu, mitrina iekaisuma dēļ sūrstošo balsenes gļotādu un tādējādi mazina klepu. Lai bērns dzer bieži un pa druskai, piemēram, pa maziem malciņiem. Labāk dot siltu dzērienu (siltāku, nekā istabas temperatūra), jo tas nomierina. Ja ir aizlikts deguns, mazulis sāk elpot caur muti, viņam izžūst rīkle, un tas liek bieži klepot. Kad rīkle un mute kļūs mitra, klepus aprims.
Necenties panākt, lai bērns izdzertu daudz sārmaina minerālūdens ar ogļskābi (burbulīšiem). Kaut gan sārmains ūdens šķidrina krēpas, vienlaikus tas arī mazina apetīti, kas slimošanas laikā jau tā ir diezgan slikta. Ogļskābes iedarbība ir tāda pati, bet tā vēl arī uzpūš kuņģīti, tādēļ paceļas diafragma un kreisā plauša, kādēļ tiek apgrūtināta elpošana.

 


Vai drīkst vest ārā trīsgadnieku, ja ir klepus un iesnas, bet nav temperatūra? Ja var, tad līdz cik mīnus grādiem un uz cik ilgu laiku?

Ja paklepo, bet citādi jūtas labi, var iet ārā. Domāju, ka līdz - 10° ārā var iet, droši vari vadīties pēc savām subjektīvajā izjūtām, ne tikai pēc termometra stabiņa rādītājiem — ja paši vecāki ārā jūtas komfortabli, tad viss būs kārtībā.

 


Vai bērnam aukstā laikā var likt šalli priekšā mutei / degunam?

Tas nav vēlams, jo no elpas šalle ātri kļūst mitra un šāda vēsa un mitra gaisa ieelpošana daudz vairāk kairina elpceļus, nekā sausāka, bet vēsāka gaisa ieelpošana. Tas varētu būt pieļaujams vienīgi tad, ja ārā ir ļoti auksts un tev jāveic īsi „pārskrējieni”, piemēram, no mašīnas līdz bērnudārzam utml.    

 


Vai bērnu, kuram ir klepus, drīkst likt vannā?

Reklāma
Reklāma

Ja nav paaugstinātas temperatūras un ja citādi bērns jūtas labi, viņu drīkst ātri nomazgāt. Protams, ka vannas istabai un dzīvoklim ir jābūt siltam, jo saslimšanas pasliktināšanos izraisīs krasas temperatūras maiņas. Diemžēl liela daļa mazo bērnu, kuri iet dārziņā, ar iesnām un klepu ir lielāko daļu ziemas, tāpēc jāvērtē viņa stāvoklis kopumā — nevajag pārmērīgi satraukties par nelielām iesnām un krekšķi.

 


Zīdainim ir tikai trīs nedēļas, viņš klepo un mazulim ir iesnas. Ko iesākt? Vai ir kādi līdzekļi, ko drīkst dot mazajam?

Noteikti pašiem neko iesākt nevajadzētu. Obligāti jākonsultējas ar ārstu! Bērniņš ir pārāk mazs, lai simptomus atstātu bez ievērības un mēģinātu viņam palīdzēt, neizzinot to iemeslus!
 


Kādi ir sausa klepus iemesli?

Parasti sauss klepus ir slimības sākumā. Visbiežāk sastopamie sausa klepus iemesli ir saaukstēšanās, traheīta, bronhīta, plaušu karsoņa, astmas (parasti kopā ar klepu ir novērojams arī elpas trūkums, sēcoša izelpa) sākums. Sauss, rejošs un sāpīgs klepus kopā ar apgrūtinātu ieelpu un paaugstinātu temperatūru ir raksturīgs balsenes iekaisuma sākumā. Sauss klepus var rasties arī tad, ja cēlonis nav elpceļos, bet, piemēram, paaugstināta kuņģa skābe.  


 

Kādi ir atkrēpojoša (mitra) klepus iemesli?

Sauss klepus 3.-5. slimības dienā pāriet atkrēpojošā klepū. Atkrēpojošs klepus mēdz būt, slimojot ar bronhītu, plaušu karsoni vai cistisko fibrozi.
Kādos gadījumos krēpās ir asinis?
Krēpās var būt asinis tad, ja asiņo deguns, ja elpošanas ceļus savainojis svešķermenis vai bērns slimo ar plaušu karsoni smagā formā.
 

Kad klepus ir bīstams?

Pie ārsta nekavējoties jāvēršas, ja:

  • Bērns visu nakti klepo
  • Temperatūra ir augstāka par 38,5 grādiem
  • Bērns klepo, smagi elpo, ir smakšanai līdzīgas pazīmes
  • Bērnam sāp auss
  • Klepojot sāp krūtis vai arī viens no sāniem
  • Klepu pavada neparastas skaņas, piemēram, svilpieni, pīkstieni
  • Dienā bērnu moka biežas klepus lēkmes
  • Krēpās ir asinis
  • Klepus, lai arī nav stiprs, ilgst vairāk nekā 10 dienas.


 


Kādi ir ieilguša klepus iemesli zīdaiņiem un maziem bērniem?

Zīdaiņiem, it īpaši 3-6 mēnešu vecumā, šādas pazīmes bieži liecina par iedzimtām anomālijām, piemēram, bronhu vai plaušu attīstības traucējumiem, sirdskaiti. Kaut gan klepojošam zīdainim nav temperatūras, iesnu un citu akūtas elpošanas orgānu slimības pazīmes, noteikti bērns jāved pie ārsta.
Guļot vai pēc ēšanas zīdaiņi un mazi bērni var klepot tad, ja daļa kuņģa satura nokļūst elpošanas ceļos, t.i., viņi slimo ar gastroezofageālo atvilni. Šiem bērniem novēro barības atgrūšanu, īpaši, lietojot šķidru ēdienu.
Ilgstoši rīta klepus var būt arī tad, ja ir ieilgušas iesnas. Taču jebkurā gadījumā bērns jāved pie ārsta, lai noskaidrotu patieso klepus cēloni.