Uzmeistaro putniņam māju! Meistarošana pa soļiem

Kad no siltajām zemēm atgriežas putni, izdariet labu darbu kopā ar bērnu iemēģiniet roku galdniecības jomā un pagatavojiet putnu būrīti!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kas mums nepieciešams?

zāģis
skrūves vai naglas
āmurs vai skrūvgriezis
lineāls
zīmulis
sausi dēļi, jo pretējā gadījumā, dēļiem žūstot, putnu mājokļos var parādītie šķirbas


Kas jāņem vērā, būvējot putnu būrīti?

  • Izgatavojot putnu būrīti, ir svarīgi zināt, kādai putnu sugai tas būs paredzēts. Mēs gatavosim būrīti, kas paredzēts strazdam, tāpēc jāņem aptuveni 2 – 2,5 centimetrus biezi dēļi. Tie nedrīkst būt ēvelēti, jo tas var apgrūtināt mazuļu izkļūšanu no būrīša un pat novest pie to bojāejas.

 

  • Būrīša skrejas mēdz būt triju veidu - trijstūra, apaļas, un kvadrātveida. Trijstūra skrejas ir vienkāršākās. Tā katrai malai jābūt 70 mm garai. Grīdiņas iekšējam platumam jābūt 130 – 160mm, bet dziļumam no skrejas apakšmalas jābūt apmēram 160 – 230 mm.
  • Salīdzinot aizmugurējo un priekšējo sienu, garuma starpībai jābūt apmēram 50 mm, lai lietus ūdens notecētu un lieki neatrastos uz jumta. 

 

Reklāma
Reklāma
  • Lai putnu būrītis kalpotu ilgāk, tā dibens jāpienaglo pie sānu sieniņām tā, lai tas atrastos tām pa vidu, nevis vienkārši jāpiesit no apakšas, jo pretējā gadījumā putnu mājas grīda ar laiku var vienkārši izkrist, un, ja tajā brīdī māja ir pilna ar putnēniem, var notikt traģēdija.
  • Jāņem vērā, ka būrītim jāpasargā tā iemītnieki no plēsējiem, piemēram, kaķiem, citādi būrīšu izlikšana var pat radīt putniem vairāk ļauna nekā laba. Lai dzīvnieks nevarētu sasniegt ligzdu caur skreju, zem tās jāpienaglo koka dēlītis – ārējā laipiņa. Papildu drošībai var izgatavot arī iekšējo laipiņu.


Kur kārt būrīti?
Kad būrītis gatavs, pareizi jāizvēlas vieta, kur to piestiprināt. Jāņem vērā, ka katram putnam ir sava ligzdošanas teritorija, tāpēc putni neaizņems būrīšus, kas būs izlikti pārāk tuvu viens otram. Minimālais ieteicamais attālums starp būrīšiem sīkajiem putniem ir 50 metri. Būrītis jāpiestiprina pie koka ar naglām vai arī jāpiekar pie zara ar stiepli, vēlams ar skreju pret austrumiem, dienvidaustrumiem vai ziemeļaustrumiem. Nav ieteicams būrīti piesiet ar stiepli ap koku, jo tad stieple ieaug kokā vai pārtrūkst, kokam augot. Būrīša piestiprināšanas augstums sīkajiem putniem ir 1,5 līdz 4 metri. Skreju vēlams vērst pret klajāku vietu, tai ir jābūt neaizsegtai ar koku zariem.