Bēbis vēl pavisam mazs, bet jau laiks domāt, kā mājokli padarīt drošu. Tipiskās riska vietas bērna dzīvībai

Nekad nav par vēlu un nekad nav par agru padarīt drošu vidi, kur dzīvo mazulis. Jo īpaši tad, kad viņš sāk rāpot, vēl jo vairāk tad, kad sāk staigāt un nekas nebeidzas arī tad, jo viņš kļūst arvien izveicīgāks, viltīgāks un garāks, un var piekļūt tieši tām vietām istabā, kur liekas, ka viņš nekad nepiekļūtu.

Tie elektrības kontakti, kas netiek izmantoti, ir jānosedz ar speciāliem aizsegiem.

FOTO: Shutterstock.com

Tie elektrības kontakti, kas netiek izmantoti, ir jānosedz ar speciāliem aizsegiem.

Bērni ir zinātkāri un kļūst mobili daudz ātrāk, nekā vecāki to iedomājas. Tie ir tikai aptuveni 5 mēneši, un vecākiem ir jābūt gataviem.

Mājas drošība ir nozīmīga arī skatoties no bērnu psiholoģijas viedokļa – ir jārada vide, kur bērns var brīvi pārvietoties, uz katra soļa nedzirdot “šo neaiztiec, te nedrīkst, kur tu atkal esi ielīdis”. Ja viņš kaut kur ne tur ir ielīdis, tā ir vecāku atbildība, nevis iemesls sabārt zinātkāro mazuli.

Visvieglāk padarīt bērnam drošus ir mājokļus, kuros nav daudz mēbeļu, interjera aksesuāru, kas ir plaši. Tad, ja dzīvoklī ir maz vietas, un tas ir pilns ar mēbelēm un dažādiem bērna drošību apdraudošiem elementiem, vajag padomāt par bērnu manēžas iegādi, kura var garantēt bērna drošību.

Ar ko sākt? Pirmais solis
Paskatieties uz dzīvestelpu mazuļa acīm. Jā, varbūt liksies smieklīgi izrāpot uz ceļgaliem dzīvokli, bet tas var izglābt mazuļa dzīvību. Iedomājieties sevi viņa vietā – jebkas, kas ir spīdīgs, jauns un uzmanības vērts, ir noteikti arī gana garšīgs.

Sāciet ar grīdu – no stāvus skatupunkta Jūs neredziet adatas, saspraudes un citus bērna dzīvībai draudīgus, nelielus objektus. Lai noteiktu, vai attiecīgais objekts ir pietiekoši neliels, lai apdraudētu dzīvību, izmantojiet tualetes ruļļa kartona centru – viss, kas  ir mazāks par šo diametru, ir kas tāds, ko nevēlaties redzēt savam mazulim mutē.

Lieki piebilst, ka putekļi un netīrumi var saturēt draudīgas baktērijas, līdz ar to tad, kad mājās parādās rāpotājs, grīda ir jāuztur īpaši tīra. Tas ir apgrūtinoši, tomēr labās ziņas ir tās, ka tas ilgs tikai aptuveni pusgadu.

Bērns savās pasaules izzināšanas gaitās ir pārsteigumu pilns. Viņš vienmēr ar savu izdomas pilno rīcību parādīs, kuras vietas mājoklī vēl ir jāpadara drošākas.

Otrais solis – elektrība
Tie elektrības kontakti, kas netiek izmantoti, ir jānosedz ar speciāliem aizsegiem. Novietojiet vadus tā, lai izvairītos no iespējas, ka bērns tajos var satīties un nosmakt vai pārkost tos un iegūt elektrošoku. Izsekojiet, lai, velkot aiz kāda vada, bērns nevarētu sev uzmest virsū lampu, gludekli vai portatīvo datoru.

Trešais solis – logi
Uzmanība jāpievērš zemu izvietotiem logiem, pa kuriem bērns var izkrist vai izmest svarīgas mantas. Ir jāseko, lai mazulis logu nevarētu atvērt un aizvērt, tajā iecērtot pirkstus. Apskatiet aizskarus un žalūzijas – garas aizkaru vai žalūziju lentas rada sapīšanās un nosmakšanas risku, kamēr to plastmasas gali rada risku, ka tiks nograuzti un kļūs par iemeslu tam, ka bērns aizrijas un smok.

Ceturtais solis – asās malas
Padomājiet par to, vai kantaino kafijas galdiņu var aizvietot ar apaļu vai ovālu. Aizmirstiet par stikla virsmām uz galdiņiem. Ja Jūs variet kādu gadu izdzīvot bez žurnāla galdiņa, ievērojami samazinās risks, ka bērns bieži sasitīs savu galvu, rāpjoties zem tā. Ja nevarat atrisināt šīs problēmas, iegādājieties uzliktņus asajām malām.

Piektais solis – karstās vietas
Pasekojiet, lai teritorija ap kamīnu būtu droša, un zīdainim nebūtu pieejama. Tas pats attiecas uz sildītājiem, karstiem radiatoriem – tie ir jānorobežo, lai pasargātu bērnu no apdedzināšanās.
Ja Jums mājās ir boileris, parūpējieties, lai, atverot krānu, pa to tecētu silts, nevis verdošs ūdens. Tas ļaus izvairīties no applaucēšanās tad, kad bērns iemācīsies atgriezt krānu (kas viņam būs aizraujošs piedzīvojums) un pie viena arī samazinās Jūsu rēķinu.

Tad, ja dzīvoklī ir maz vietas, un tas ir pilns ar mēbelēm un dažādiem bērna drošību apdraudošiem elementiem, vajag padomāt par bērnu manēžas iegādi, kura var garantēt bērna drošību.

Sestais solis – plaukti un mēbeles
Apskatiet grāmatu plauktus, izklaides centrus un citas lielas mājas tehnikas ierīces, vai tās ir stabili novietotas, vai nav paraujamas aiz vada un noraujamas zemē. Šīs lietas jānovieto tā, lai bērns tās sev nevarētu uzgāzt virsū. Atbrīvojieties no visām mēbelēm, kuras nestāv stabili uz kājām. Kumodes plauktiem vienmēr ir jābūt slēgtiem, jo bērniem patīk izbīdīt plauktus un tajos ierāpties, jo īpaši vecumā starp rāpošanu un staigāšanu.

Septītais solis – trepes un ailes
Bērnu vārtiņi ir lielisks risinājums gadījumiem, ja telpās ir vietas, kurām nav durvju, kā arī trepes, kur ir vairāk kā divi pakāpieni. Visdrošākie vārtiņi ir no plastmasas ar stingriem, viengabalainiem paneļiem. Nepērciet tādus vārtiņus, kas ir veidoti kā akordeons, tie ir aizliegti daudzās valstīs, jo rada risku, ka tajos iesprūdīs bērns.

Astotais solis – istabas augi
Puķupodi ir aizraujoša spēle zīdaiņiem un mazuļiem, tāpēc pacentieties atrast tiem jaunu mājvietu, ja iepriekš tie ir stāvējuši uz grīdas vai zemiem statīviem. Atcerieties, ka daudzi istabas augi var būt toksiski, ja bērns tos apēd.

Devītais solis – virtuve
Virtuve ir visbīstamākā vieta maziem bērniem. Nekad nedrīkst atstāt bērnu uz virtuves grīdas nepieskatītu! Noslēdziet virtuves skapīšus, jo īpaši tos, kuros atrodas asi priekšmeti vai tīrīšanas līdzekļi. Atbrīvojieties no virtuves magnētiem, jo tie ir pietiekoši interesanti un satur sīkus elementus, lai nokļūtu mazuļa mutē.

Desmitais solis – vannas istaba
Vannas istaba ir otra bīstamākā vieta jūsu mājās. Tur atrodas medikamenti, šampūni, ziepes, tīrīšanas līdzekļi, kas nav droši bērniem. Tualetes rada risku, ka bērns var noslīkt. Padariet par savu paradumu vannasistabas durvis turēt ciet.

Vienpadsmitais solis – kaitīgas vielas
Tad, kad bērns sāk celties kājās un staigāt, īpaši svarīgi kļūst ieslēgt visas potenciāli bīstamās substances augstākajos plaukos, kas ir slēdzami. Te ir runa par alkoholu, tīrīšanas līdzekļiem, jebkādām zālēm, krāsu, etiķi, benzīnu, kukaiņu atbaidīšanas līdzekļiem, pesticīdiem, u.tt. Pat mammas un tēta smaržas var būt toksiskas mazam bērnam. Vienmēr mājās turiet aktivēto ogli, ja nu tomēr gadās, ka bērns iedzer ko potenciāli veselībai bīstamu.

Divpadsmitais solis – bērnu mantas
Bērnu mantām ir jāstāv atsevišķi, visērtāk – plastmasas kastē, kas ir viegli mazgājama. Ja mājās ir viens vecāks bērns, paraugieties, lai viņa mantas nebūtu pieejamas mazulim, jo tās var būt bīstamas to sīko detaļu dēļ. Šis var būt īstais laiks, kad ielākajam bērnam iemācīt savākt savas mantas.

Trīspadsmitais solis – ja nu tomēr kaut kas notiek?
Parūpējieties par dūmu detektoriem savās mājās, ja tas ir iespējams. Ieprogrammējiet sava pediatra, ātrās palīdzības, dzīvesbiedra un citus nozīmīgus telefona numurus savā mobilajā un mājas telefonā. Tāpat parūpējieties, lai šie numuri būtu viegli pieejamā vietā arī uz lapiņas, piemēram, pie ledusskapja – tas noderēs, ja mājās pēc negadījuma izceļas panika, ir izslēdzies mobilais telefons, vai mājās ir auklīte.

Četrpadsmitais solis – vienmēr būt gataviem
Nekad nebūs iespējams nodrošināt visu. Mazulim ir jāseko visu laiku, jo viņš ir daudz mobilāks un veiklāks, nekā liekas un tas var būt tikai sekundes jautājums, kas noteiks viņa likteni. Tas attiecas arī uz mazuļa darbību iekšpagalmā, spēļu laukumā vai mašīnā. Nedrīkst zīdaini atstāt vienu kopā ar citu mazuli vai pirmsskolas vecuma bērnu, jo viņi var nejauši nodarīt pāri mazajam. Bērnu var atstāt vienu tad, ja viņš guļ savā istabā vai atrodas manēžā. Protams, agrāk bērni brīvi rāpoja gan ap krāsnīm, gan ārā pagalmā, gan mājokļos, kur stāvēja lielas vāzes, puķupodi un visi vadi atradās uz grīdas. Diemžēl mums nav pieejama statistika par to, cik no viņiem tika sakropļoti vai mira. Toties šodien mums ir iespējas vismaz pacensties bērnam nodrošināt drošu vidi, un tas nemaksā praktiski neko.
Atcerieties, ka Jums ir jāmaina sava ikdiena. Aizmirstiet par tiem laikiem, kad kabatās bija pilns ar sīknaudu, vai tā mētājās kaut kur koridorā. Neatstājiet viegli pieejamā vietā telefonu, pleijeri, atslēgas vai fotoaparātu, jo sākumā tas nonāks mazuļa mutē un pēc tam, iespējams, tiks noslēpts kādā tikai mazulim zināmā vietā.
Tajā pašā laikā ir jāapzinās, ka bērns savās pasaules izzināšanas gaitās ir pārsteigumu pilns. Viņš vienmēr ar savu izdomas pilno rīcību parādīs, kuras vietas mājoklī vēl ir jāpadara drošākas. Viņš kritīs un sasitīsies, sabīsies un ielīdīs vietās, kur nav jāielien – tā ir daļa no izziņas procesa. Tas, ka bērns tomēr uzsit punu, nepadara Jūs par sliktiem vecākiem!

Reklāma
Reklāma

 

Autore: Linda Curika, www.miomilo.lv

 

IZLASI ARĪ: AUTOKRĒSLIŅU ANALĪZE. 14 SVARĪGI PADOMI