Bērnu ginekoloģe Auziņa: Svarīgākais par mazas meitenes intīmās zona higiēnu

"Manai meitiņai ir pieci mēneši. Bieži man trūkst padoma, cik daudz drīkst „iejaukties” meitiņas intīmajās lietās, slaukot dupsi pēc apmazgāšanas, kad mainām autiņbiksītes? Jāpiebilst, ka dibentiņu mazgājam ar ūdeni gandrīz pirms katras autiņbiksīšu maiņas.” Atbild Ilona Auziņa, Premium Medical bērnu un pusaudžu ginekoloģe.

Bērnu ginekoloģe Auziņa: Svarīgākais par mazas meitenes intīmās zona higiēnu

FOTO: Shutterstock.com

„Zīdaiņa un maza bērna vecumā meitenītes organismā ir zems dzimumhormonu līmenis, tāpēc dzimumorgānu gļotāda ir ļoti maiga, jutīga un viegli ievainojama. Gļotādai ir samazinātas spējas atjaunoties, ja tā tiek ievainota vai nepareizi apmazgājot.


Dzimumorgāni jāapmazgā ar tīru ūdeni vienu divas reizes dienā, vēlams no rīta un vakarā, ja vien nav īpaši apstākļi, kas saistīti ar vēdera izeju, piemēram, caureja. Apmazgāšana jāveic virzienā no priekšpuses uz mugurpusi (anālās atveres virzienā). Bērnu ziepes ieteicams lietot vienu reizi nedēļā, ja vien atkal nav īpaši apstākļi, kad tās lietojamas biežāk.

Pārmērīgi biežas ūdens procedūras negatīvi ietekmē dzimumorgānu dabisko mikrofloru, var izskalot no gļotādām vajadzīgos mikroorganismus un veicināt iekaisuma rašanos vai izplatību.

 

Reklāma
Reklāma

Mazām meitenēm nedrīkst lietot pieaugušām sievietēm domātos intīmos kopšanas līdzekļus.


Pēc autiņbikšu maiņas var apslaucīt dzimumorgānu apvidu (starpeni, lielās kaunuma lūpas) ar īpaši šim nolūkam domātām salvetēm, tomēr es labāk ieteiktu to veikt ar kumelīšu novārījumu. Meitenītēm, kuras prot jau sēdēt, ieteicamas divu trīs minūšu ilgas (taču ne ilgāk!!!) kumelīšu sēdvannas divas reizes nedēļā vakaros pirms gulētiešanas. Tas lieliski dezinficē šo apvidu, mīkstina un samitrina gļotādas. Mazām meitenēm nedrīkst lietot pieaugušām sievietēm domātos intīmos kopšanas līdzekļus.

Reizēm nepiemērotas higiēnas dēļ (tiesa, ne tikai tādēļ) mazām meitiņām novēro kaunuma lūpu salipumu jeb sinehijas, kas jāpārdala pie bērnu ginekologa, jo tas var izraisīt urinācijas problēmas, vēlāk iekaisumu rašanos u. c.”