Ko darīt, ja piecgadīga meitene masturbē? Atbild bērnu ginekoloģe Ilona Auziņa

„Meitiņai ir 5 gadi, viņa bieži paslepus berzē dzimumorgānus, saprotu, ka tā ir onanēšana. Bieži šo jautājumu apspriežam, kad tiek pieķerta, bet tas ik pa laikam turpinās.” Atbild Ilona Auziņa, Premium Medical bērnu un pusaudžu ginekoloģe.

Parasti onānisms ir veids, kā kompensēt apvainojumu, pāridarījumu, vientulību, un veids, kā pievērst sev uzmanību.

FOTO: Shutterstock.com

Parasti onānisms ir veids, kā kompensēt apvainojumu, pāridarījumu, vientulību, un veids, kā pievērst sev uzmanību.

„Biežākās maza bērna masturbācijas jeb onānisma izpausmes ir dzimumorgānu berzēšana gar dažādiem priekšmetiem — krēslu, gultu un rotaļlietu malām, gar pieaugušo ķermeņa daļām, kā arī kāju saspiešana, intensīva šūpošanās uz spilvena, šūpošanās uz priekšu un atpakaļ u. c. Bērns šajā laikā it kā izolējas no apkārtējās vides, sejas āda var būt piesārtusi, var būt liels uzbudinājums. Pēc tam seko atslābums, svīšana, bālums. Bērni bieži masturbē pirms gulētiešanas, ja ir atstāti vieni guļamistabā un nevar aizmigt. Masturbēšanai bērni mēdz lietot arī dažādus priekšmetus: zīmuļus, rotaļlietas, koka zarus, adāmadatas u.c.

Masturbācija var būt epizodiska, regulāra vai pārmērīga, ja atkārtojas daudzas reizes dienā. Vecākiem, kuri konstatējuši bērna masturbāciju, jāizturas pret to mierīgi un vispirms jācenšas izprast šādas bērna rīcības cēloņus. Bērnu nedrīkst sodīt, jo sods viņā izraisa neizpratni, protestu, aizvainojumu un tikai pastiprinās vēlmi masturbēt. Masturbācijas visbiežākie iemesli ir bērna nespēja atrisināt psiholoģiski grūtas problēmas un pārvarēt emocionālu diskomfortu. Šīs situācijas var izraisīt:

•    vecāku mīlestības un uzmanības trūkums ģimenē;
•    vardarbība, bargi sodi;
•    pozitīvu emociju trūkums;
•    pamestības un liekā cilvēka izjūta;
•    protesta reakcija un greizsirdība pret mazākiem bērniem ģimenē;
•    vecāku šķiršanās, nepilnās ģimenes;
•    pārmērīga bērna lutināšana un mīlestības izrādīšana;
•   pārmaiņas ierastajā dzīves kārtībā (bērnudārzs, mātes sāktās darba gaitas, dzīvesvietas maiņa u. c.).

Parasti onānisms ir veids, kā kompensēt apvainojumu, pāridarījumu, vientulību, un veids, kā pievērst sev uzmanību. Var būt arī citi patoloģiski iemesli, kuru precizēšanai vajadzīga ginekologa, neirologa vai psihiatra konsultācija.”

Reklāma
Reklāma