Siera kūka ar Ziemassvētku nojausmu (gatavošana pa soļiem)

Foto: Paula Januškēvica - Streipa

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Paula Januškēvica - Streipa

Melnās plūmes sagriež gabaliņos un iemērc brendijā - tām nav jāmirkst dikti ilgi, tikai tikmēr, kamēr gatavojam pašu kūku.
Kūkas pamatnītei sasmalcina piparkūkas un sajauc ar rīvētu sviestu-sviestam gan jābūt cietam, lai to varētu sarīvēt. Cepumu masu izlīdzina cepamās formas apakšā.
Pamatiņš sanāk sulīgs un feins-nekur nebirst, neatdalās, jo sviests to tur kopā. Var gatavot arī no citiem cepumiem, vai arī vienkārši izcept smilšu mīklas ripu.
Šokolādi sasmalcina-tas prasa spēku, tapēc labāk aicināt talkā kādu vīriešcilvēku. :)Jāsmalcina skaidiņās, ne pulverī, lai ēdot justu šokolādes pārsliņas. Sasmalcina arī riekstus-tos gan var smalkāk.
Zefīru sagriež mazos gabaliņos.
ķeras pie želatīna-to aplej ar 1/2 glāzi auksta ūdens un atstāj uzbriest.
Saputo putukrējumu ar cukuru vidēji stingrās putās. Pievieno sieru un kārtīgi samaisa, vai mazu brītiņu sakuļ ar mikseri-nekuļ ilgi, jo tad kūka taps slapja un smagnēja.
Pierīvē citrona miziņu un iespiež arī paša citrona sulu, visu izmaisa.
Tagad atkal pievēršamies želatīnam, kurs pa šo laiku, vismaz man, parasti jau ir uzbriedis (nu...tas prasa kādas 10-15 minūtes). Želatīnu liek karsta ūdens peldē (ne pliku želatīnu, bet trauciņu, kurā tas ir uzbriedis, iepeldina lielakā traukā ar vārošu ūdeni. Ātrākam rezultātam-lielo trauku var pārsegt ar vāku, jo tad papildus karstumu dos arī tvaiks, kas neaizies gaisā.)
Kad želatīns ir izkusis, tas izskatās, kā cukura sīrups-šķidrs, negraudains, bet nav arī gluži ūdens konsestencē. To pievieno siera masai un kārtīgi izmaisa-tagad gan nekādā gadījumā nedrīkst ne kult, ne blenderēt, tikai ar maisīt ar karotīti, lai želatīns dabū " iedzīvoties".
 Kūkas mazā saber visus sasmalcinātos niekus-zefīru, riekstus, plūmes. Lej tortes formā un izlīdzina. Atstāj ledusskapī uz nakti-pirms pasniegšanas pārkaisa ar kakao (ja to darīs , pirms želatīns saželējis, tad kakao iegrims šķidrumā, un nebūs glīti), vai rotā kā savādāk, kā nu pašiem patīk-ar riekstiem, šokolādi, sukādēm, utt.
Es izmantoju papīra šablonus-tā ir mana 1. gada kāzu jubilejas torte ;) Garda, viegla un sātīga vienlaikus, ar neapstrīdamu Ziemassvētku nojausmu ;)

 

Sastāvdaļas

Reklāma
Reklāma
  • " mascapone" siers, vai " kāruma" svaigais siers bez piedevām - 400.grami
  • Sladais krējums 35% - 400.grami
  • Citrons - 1.gb
  • Cukurs - 2.ēdamkarotes, tādas pamatīgas
  • želatīns " latplanta" - 1.ēd.karote, arī pamatīga
  • Žāvētas plūmes - 150.grami
  • Rūgtā šokolāde (kakao vismaz 70%) - 200.grami
  • Valrieksti bez čaumalas - 100.grami
  • Zefīrs, visparastakais - 4 .gabaliņi/bumbas
  • Brendijs - 100.grami
  • Kakao pulveris - 1.ēdamkarote