Vai seksuālās šķēres iegriež pāra attiecībām?

Seksuālās šķēres nosaka, ka vīrietim seksuālā aktivitāte lielāka ir attiecību sākumā un vecumā ap divdesmit gadiem, savukārt sieviete seksuāli visaktīvākā kļūst ap trīsdesmit piecu gadu vecumu. Vai tas nozīmē, ka vienaudžu laulātā pāra seksuālā dzīve ir lemta nesaskaņām? Konsultē seksologs Arturs Šulcs. 

FOTO: Shutterstock.com

 „Abiem partneriem vajadzētu šo likumsakarību vienkārši pieņemt savā dzīvē un par to nesatraukties,” stāsta Arturs Šulcs. Nereti vīrieši ir tie, kas ieslīgst kompleksos par seksuālās aktivitātes zudumu, lai gan satraukumam nav pamata, jo seksuālā spēja taču nav zudusi. Savukārt sievietes tieši pretēji - nereti izliekas nemanām seksualitātes parādīšanos. „Sievietei nevajadzētu kautrēties un likt partnerim manīt seksuālās apetītes pieaugumu, savukārt vīrietim vajadzētu ļauties sievietes aicinājumam, rezultātā abi jutīsies apmierināti un harmoniski,” saka seksologs. „Likums ir viens – ja kādam gribas kaut ko sagaidīt no otra, to vajag teikt. Neviens nav gaišreģis un otra domas nevar uzminēt. Ja gribas iet uz dančiem, pasaki to, ja gribas mīlēties, dari to zināmu savam partnerim – aizskar viņu, glāsti, pavedini. Neturi sevī iedomāto aizvainojumu un negaidi, ka viss notiks pats no sevis!

Likums ir viens – ja kādam gribas kaut ko sagaidīt no otra, to vajag teikt. Neviens nav gaišreģis un otra domas nevar uzminēt.

Reklāma
Reklāma



Aizvainojumu un dusmu bumbu var mētāt no vienas puses uz otru, bet jēgas no tā nav. Iesaku jautājumam pieiet tā, kā to dara bērni lielveikalā.  Proti, veikalos acu augstumā ir bērna vislielākie kārdinājumi dažādu konfekšu un rotaļlietu izskatā, un bērns, to ieraugot, cenšas iesaistīt vecākus savās vērtībās. Viņš dīc pēc kārumiem, lūdzas, lai nopērk rotaļlietas, bet vecāki nereti pasaka – nē. Kas notiek tālāk? Bērns neliekas mierā. Katru reizi, kad ir izdevība, viņš atkal un atkal lūdzas pēc iekārotajām lietām. Interesanti, ka daļā gadījumu vecāki kapitulē un bērnam nopērk kaut ko no prasītā. Ko no tā varam secināt? Bērnus neinteresē negatīvi rezultāti, viņš priecājas par katru pozitīvo panākumu – o, dabūju mašīnīti, lelli vai cepumus. Ko no tā vajadzētu mācīties pieaugušajiem? Neuztver atraidījumu personiski, jo tas nav par tevi. Varbūt tavs partneris vienkārši ir noguris, nejūtas labi vai vēlas darīt kaut ko citu. Tā vietā, lai dusmotos, piedāvā siltu vannu, masāžu un nebrīnies, ja tam sekos sekss!”