Kas ir kontracepcijas riņķītis?

Vai tu zini, ka iespējama kontracepcija ar vienkāršu riņķīti?

FOTO: Edijs Pālens, http://www.edijsfoto.lv/

- Riņķītis ir zemas devas hormonālā kontracepcija - 24 stundu laikā  izdalās tikai 120/15 mikrogrami etonogestrēla (Etonogestrelum) un etinilestradiola (Ethinylestradiolum).
- Ķermeņa temperatūra veicina hormonu izdalīšanos no riņķīša, nodrošinot, ka hormonu koncentrācija asinīs visu riņķīša lietošanas laiku ir vienāda (bez nozīmīgas palielināšanās vai samazināšanās).
- Lietojot riņķīti pareizi, tas nodrošina 99,3% iedarbību un drošību.
- Kontracepcijas “brīnums” ir tikai 54 mm liels. Riņķītis ir veidots no elastīga materiāla, ko sieviete pati reizi mēnesī ievieto makstī. Pēc riņķa ievietošanas, tas bez pārtraukuma jāatstāj uz nākamajām trīs nedēļām. Pēc 3 nedēļām riņķis jāizņem tajā pašā dienā un aptuveni tajā pašā laikā, kad tika ievietots. Pēc riņķa izņemšanas seko vienu nedēļu ilgs „bezriņķa periods”, kura laikā sievietei var sākties menstruācijai līdzīgā asiņošana. Tieši pēc nedēļas atkal aptuveni tajā pašā laikā, kad riņķis tika izņemts, nepieciešams ievadīt jaunu riņķi.
- Maksts ir ideāla vieta hormonālajai kontracepcijai. Maksts augšdaļa ir ietilpīgāka, tur ir mazāk nervu galu, tā ir mazāk jūtīga pieskārieniem, tālab kontracepcijas riņķītis sievietei netraucē. Riņķītis pielāgojas maksts iekšējām kontūrām un paliek savā vietā, pateicoties maksts spēcīgajai muskulatūrai. Vīrietis, visticamāk, nemaz nenojautīs, ka tas tur ir un mīlēšanās laikā tas nevar arī savainot maksts gļotādu, jo riņķītis ir kā maza, elastīga gumija.
- Ja liekas, ka riņķītis traucē, to mīlēšanās laikā var izņemt ārā - līdz 3 stundām tas saglabā sniegto kontraceptīvo efektu. Ja riņķītis ir izņemts, tas noteikti jānomazgā un atkal jāievieto makstī.
- Kontracepcijas riņķa metodei nav lietošanas laika ierobežojumu. Nekādi pārtraukumi nav nepieciešami, tāpēc lietot var tik ilgi, kamēr pašai sievietei tas ir nepieciešams.
- Katrs riņķis satur nelielu divu sievišķo dzimumhormonu estrogēnu un progestīnu daudzumu - etonogestrēlu un etinilestradiolu. Tie ir tādi paši hormoni kā kontracepcijas tablešu sastāvā, tomēr iedarbojas uz organisma asinsriti caur maksts gļotādu, iekļūstot tieši asinsritē, apejot kuņģi un aknas.
- Hormoni, ko satur riņķītis, novērš olšūnas nobriešanu olnīcās - ja olnīcas neizdala nevienu olšūnu, grūtniecība nevar iestāties.
- Tā kā riņķītis ir hormonālā kontracepcija un tās piemērotību sievietei var noteikt vienīgi ārsts, to var iegādāties aptiekās tikai ar recepti.


Jautājumu un atbilžu portālā www.tikaisievietem.lv var uzzināt vēl plašāku informāciju par kontracepcijas riņķīti, kā arī citām kontracepcijas metodēm! Tikaisievietēm.lv var ne tikai lasīt jautājumus un atbildes par sievietes veselībai un attiecībām svarīgām lietām, bet arī uzdot savu jautājumu kādam no speciālistiem – ārstiem ginekologiem, seksopatologam, neauglības speciālistam, osteoporozes speciālistam.
 

Reklāma
Reklāma