Aptauja: Ko vecāki dod bērniem uz skolu pusdienu kārbiņā?

Latvijā 41% vecāku saviem bērniem uz skolu dod pusdienas kārbiņā. Kas tajās tiek likts iekšā?

FOTO: Viktorija Kuprijanova, http://www.bernufoto.lv/

Daļai vecāku tā ir brīva izvēle, bet daļa ir apstākļu spiesta, jo valstī ne visiem bērniem ir pieejamas brīvpusdienas. G.Miežis Ārsts veiktā aptauja rāda, ka visbiežāk vecāki izvēlas bērniem uz skolu dot maizītes ar sieru, gaļu vai zivi (23%), augļus (19%), jogurtu (13%) un vienāds skaits respondentu (7%) atbildējuši, ka dod bērniem piena un/vai jogurta dzērienus, dārzeņus, sāļās uzkodas, un tādus dzērienus kā sulu, minerālūdeni un limonādi. No saldumiem aptaujas līderi ir smalkmaizītes un šokolādes sieriņi (norādījuši 10,5% respondentu).
“Skolas pusdienu kārbiņas ir vecāku iespēja rūpēties par bērnu veselīgu uzturu arī tad, kad viņi atrodas ārpus mājas. Būtiski, lai kārbiņā ieliktais ēdiens saturētu bērnu organismam nepieciešamās uzturvielas un atbilstu viņu individuālajām vajadzībām,” stāsta “Veselības centrs 4” uztura speciāliste Dr. Guna Havensone. “Īpaši svarīgi ir sekot līdzi uzturam, bērnam uzsākot skolas gaitas – 7 līdz 10 gadu vecumā, - jo šajā laikā bērniem ir vajadzīga lielāka enerģija fiziskai un garīgai attīstībai.”

Būtiski, lai kārbiņā ieliktais ēdiens saturētu bērnu organismam nepieciešamās uzturvielas un atbilstu viņu individuālajām vajadzībām.

Vecuma grupu iezīmes
Aptaujas rezultāti liecina, ka vecāki no 20-29 gadiem (23%) un no 30-39 gadiem (27%) visbiežāk bērniem pusdienu kārbiņā dod maizītes ar sieru, gaļu vai zivi. Trīsdesmitgadnieku grupā tikpat liels procents aptaujāto labprāt izvēlas dot augļus. Maizītes un augļi ir visiecienītākā izvēle arī vecākiem no 40 līdz 49 gadiem (norādījuši 17% aptaujāto). 35% respondentu, kuriem ir 50 gadi un vairāk, bērniem uz skolu dod jogurtu un piena un/vai jogurta dzērienus, kā arī maizītes.
Teritoriālās iezīmes
Rīgā vecāki visvairāk iecienījuši pusdienu kārbiņās bērniem likt augļus - atbildējuši 28% aptaujas dalībnieku. Otrs populārākais produkts ir maizītes ar sieru, gaļu vai zivi un jogurts (dod vidēji 13,5% aptaujāto). Latvijas laukos 32% respondentu bērniem uz skolu dod maizītes. Šis rādītājs ir pat vairāk nekā uz pusi lielāks kā galvaspilsētā. Augļus dod 8% respondentu, kas savukārt, ir ievērojami mazāk nekā Rīgā. Citās Latvijas pilsētās izvēlas dot maizītes ar sieru, gaļu vai zivi (23%), augļus 19%, bet jogurtu 9%.

Reklāma
Reklāma


Saldumi bērnu pusdienu kārbiņā
No visiem respondentiem vidēji 10,5% ir atbildējuši, ka bērniem uz skolu dod līdzi smalkmaizītes, cepumus un kūkas, kā arī šokolādes sieriņus. Aptuveni 8% respondentu palutina savus bērnus ar konfektēm un šokolādes tāfelīti. Riekstus un žāvētus augļus dod tikai 5%. Tāpat daļa respondentu izvēlas bērniem uz skolu dot hematogenu.
Respondenti vecuma grupā no 20 līdz 29 gadiem visbiežāk saviem bērniem pusdienu kārbiņā liek smalkmaizītes, cepumus un kādu kūku (21%). Aptaujātie vecumā no 30 līdz 39 gadiem izvēlas smalkmaizītes (18%) un šokolādes sieriņus (16%), bet vecāki no 40-49 gadiem kādu konfekti vai šokolādes tāfelīti (7%). Respondenti ar bērniem skolas vecumā, kuriem ir 50 gadi un vairāk, vislabprātāk pusdienu kārbiņā liek šokolādes sieriņus, konfektes, riekstus un/vai žāvētus augļus (norādījuši 28,3% aptaujāto).

Rīgā no saldumiem populārākā pusdienu kārbiņu sastāvdaļa ir konfektes (atbildējuši 13% aptaujāto), citās pilsētās smalkmaizītes, cepumi un kūkas (14%), bet laukos šokolādes sieriņi un arī konfektes (16,5%).
“Trekns un salds ēdiens bērniem bieži izraisa funkcionālus gremošanas traucējumus, īpaši 9 līdz 11 gadu vecumā. Lietojot lielos daudzumos uzturā krāsainus un saldinātus dzērienus, konfektes, čipsus un smalkmaizītes, tiek uzņemts pārāk daudz tauku un cukura. Šādi ēšanas ieradumi sekmē aptaukošanās attīstību, par ko arī liecina fakts, ka aptaukojušos bērnu skaits Latvijā pieaug tieši šajā vecuma grupā”, stāsta Dr. Guna Havensone. “Ja bērniem ir īpaši izteikta vēlme pēc našķiem, tad ieteicams dot tādus saldumus, kas nesatur liekas krāsvielas un daudz taukus, piemēram, musli-graudu batoniņus vai hematogenu, ko mēs visi paši atceramies no bērnības,”
Svarīgi!
Domājot par bērnu pusdienu kārbiņu saturu, vecākiem svarīgi ir atcerēties, ka pilnvērtīgs uzturs ir bērnu veselības pamats viņu nākošajiem dzīves posmiem. Tāpēc katru dienu uzturā jāiekļauj pārtikas produkti, kas bagāti ar olbaltumvielām (olas, piena produkti, liesa gaļa, zivis), kā arī minerālvielām un vitamīniem, ko satur augļi un dārzeņi. Lai nodrošinātu organismam nepieciešamo ogļhidrātu un šķiedrvielu daudzumu katrā ēdienreizē bērnam jāēd saliktos ogļhidrātus saturošus produktus - pilngraudu makaroni, griķi, mieži, auzu pārslas, rupjmaize, pilngraudu brokastu pārslas, kartupeļi, burkāni, bietes, zirņi un pupiņas, banāni. Saliktos ogļhidrātus organisms pārstrādā ilgstošāk, tie rada sāta sajūtu un ir pietiekošs enerģijas avots.
Vecākiem, kuru bērni ēd pusdienas skolā, vai tās iegādājas par kabatas naudu, ieteicams izjautāt par ēšanu skolā – ko ēda, vai garšoja, vai pietika laiks paēst, vai vispār ēda?! Tas palīdzēs saprast un izvērtēt bērna ikdienas ēšanas paradumus un attiecīgi pēc tam rīkoties. Iespējams, ka vislabāk par savu bērnu ēdināšanu var parūpēties paši vecāki – dodot līdzi pusdienas kārbiņā!


Pētījums veikts šī gada oktobrī sadarbībā ar OMG Latvia, aptaujājot 974 respondentus vecumā no 15-74 gadiem, Rīgā, citās Latvijas pilsētās un lauku teritorijās.