Kā šobrīd klājas Glābējsilītes bērniņiem?

Kopš Baby Box jeb Glābējsilītes atklāšanas 2009. gada 8.septembrī tajā ir atstāti seši mazuļi — divi puisīši un četras meitenītes. Kā šobrīd klājas šiem bērniem, jautājām Rīgas bāriņtiesas priekšsēdētājam Aivaram Krasnogolovam.

Foto no www.babybox.lv arhīva.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no www.babybox.lv arhīva.

Ziemassvētku mazulis
2009. g. 23.decembrī bērnu slimnīcas izveidotajā Glābējsilītē tika atstāts pirmais mātes pamestais mazulis. Persona, kura ievietoja bērnu Baby Box, atstāja zīmīti, norādot, ka bērniņš dzimis 20. decembrī. Viņa norādījusi gan bērna svaru, saņemtās potes un asins grupu, kā arī pievienojusi autiņbiksīšu komplektus un pudelītes ar ēdienu. Uzrakstīts bija arī zēna vārds — Kristians. Zīmītē nebija atklāts iemesls, kālab bērns tiek atstāts. Pēc mediķu novērojumiem, zēns bija rūpīgi kopts, viņš bijis ģērbts labās, jaunās drēbītēs, kas liecināja, ka vide, no kuras viņš nācis, nav nelabvēlīga. Zēns sākotnēji tika ievietots jaundzimušo nodaļā, kur mediķi novērtējuši viņa veselības stāvokli un konstatējuši, ka viņam medicīniskā palīdzība nav nepieciešama. Pavisam drīz pieteicās ģimene, kura izteica vēlmi audzināt mazuli. Pašlaik Kristians jau ir adoptēts un laimīgi dzīvo jaunajā ģimenē.

Mazā princesīte
2010.gada 21.februārī Glābējsilītē tika atstāta aptuveni desmit dienas veca meitenīte, ko ārsti iesauca par mazo princesīti, jo mazulīte svēra vien 2,7 kilogramus, taču bija pilnībā vesela. Meitenīte bija silti saģērbta kombinezonā — atbilstoši gadalaikam. Kā pastāstīja  Rīgas bāriņtiesas priekšsēdētājs Aivars Krasnogolovs, pagājušajā mēnesī ir beidzies adopcijas process, un meitenīte ir kļuvusi par kādas ģimenes pilntiesīgu locekli.

Pavasara ziediņš
15.aprīlī Glābējsilītē tika ievietots jau trešais bērniņš. Mazulīte  bija vesela, kopta, tai līdzi ieliktas drēbītes un autiņbiksītes. Viņas svars piedzimstot bijis 3,08 kilogrami un garums 50 centimetri. Persona, kura ievietoja mazuli, atstājusi zīmīti, norādot, ka bērniņš dzimis 12.aprīlī. Pēc kāda laika Rīgas Bāriņtiesā vērsās sieviete, kura apgalvoja, ka ir Glābējsilītē atstātās meitenītes mamma. Rīgas Bāriņtiesa sievietei izstāstīja, kādi soļi veicami, lai varētu iegūt apstiprinājumu, ka viņa patiesi ir bioloģiskā māte. Līdz pat šim brīdim minētā sieviete nav veikusi neko, lai pierādītu savu radniecību. Tāpēc šobrīd bāriņtiesa ir devusi zaļo gaismu adopcijas procesam.

Rīgas Bāriņtiesa sievietei izstāstīja, kādi soļi veicami, lai varētu iegūt apstiprinājumu, ka viņa patiesi ir bioloģiskā māte. Līdz pat šim brīdim minētā sieviete nav veikusi neko, lai pierādītu savu radniecību.

Reklāma
Reklāma

Enerģiskā un izturīgā meitenīte
5.augustā Glābējsilītē tika ielikts vēl viens bērniņš — meitenīte, atstāšanas brīdī bija četras līdz piecas dienas veca, svēra 2,874 kilogramus un bija 48 centimetrus gara. Pēc pirmreizējās apskates meitenīte izskatījās vesela un kopta. Kopā ar bērnu tika atstāts arī autiņbiksīšu komplekts. Šobrīd mazulīte ir ģimenē pirmsadopcijas aprūpē.

Meitenīte un puisītis
21.septembrī Glābējsilītē tika ievietota aptuveni nedēļu veca meitenīte. Viņa svēra 3 kilogramus un viņas augums bija 52 centimetri. Pēc ārstu pirmreizējās apskates secināts, ka ar mazuļa veselību viss ir kārtībā. Bērna māte kopā ar mazuli Glābējsilītē bija atstājusi arī autiņbiksītes, piena maisījumu un salvetes. Pavisam drīz, 25. septembrī, glābējsilītē tika ievietots sestais bērniņš. Pamestais bērns bija aptuveni 7 līdz 12 dienas vecs puisītis. Bērniņš bija vesels, svars ap 3 kg un garums 53 cm. Persona, kura ievietoja mazuli, atstājusi arī autiņbiksīšu komplektu un pudelīti. Gan meitenīte, gan puisītis šobrīd ir ģimenē pirmsadopcijas aprūpē un gaida, kad varēs kļūt par pilntiesīgiem jauno ģimeņu locekļiem.
 
 
Jau ziņojām, ka Glābējsilīte tika atklāta 2009. gada 8.septembrī. Atstājot bērnu kastītē, pēc divām minūtēm atskan signāls māsu postenī. Jaundzimušais tiek paņemts, lai veiktu medicīniskās pārbaudes. Pēc tam slimnīca sazinās ar Vidzemes priekšpilsētas bāriņtiesu, lai bērns tiktu nodots bērnunamā un viņam atrastu vecākus. Kad bērns tur ieguldīts, ārā viņu izņemt vairs nevar, jo durvis automātiski bloķējas. Par to līdzās Baby Box ir informācija, arī Grūtniecības krīzes centra konsultatīvais tālrunis, pa kuru visu diennakti zvanot nelaimē nonākušās sievietes var saņemt psiholoģisku un praktisku palīdzību.
Pašlaik Baby Box jeb Glābējsilīte ir Rīgā un Liepājā, savukārt Daugavpilī plānots uzstādīt 2011. gada sākumā.