Grūtniecības nelūgtie viesi — hemoroīdi

„Ko iesākt, ja grūtniecības laikā ir hemoroīdi? Vai tā ir bieža parādība, un kāpēc tie vispār rodas?”

FOTO: Shutterstock.com

Viens no galvenajiem hemoroīdu (tieši tāpat kā aizcietējuma) iemesliem grūtniecības laikā arī ir hormonālās pārmaiņas, kas veicina gludās muskulatūras atslābšanu. Hemoroīdi ir vēnu paplašinājums taisnajā zarnā. Palielinoties dzemdes izmēram mazajā iegurnī, asinsvadi paplašinās, un var rasties vēnu atteces traucējumi.
Bieži aizcietējums ir pirmais ziņotājs par iespējamiem hemoroīdiem, taču, tā kā tie var būt gan taisnās zarnas atveres ārpusē, gan iekšpusē, reizēm topošā māmiņa tos nemaz nepamana, lai gan novērojumi liecina, ka vieglākā vai smagākā formā hemoroīdi veidojas gandrīz ikvienai grūtniecei.

Kā atpazīt?
Daudzos gadījumos vienīgais simptoms, kas par tiem liecina, ir asiņošana defekācijas laikā. Dažreiz iekšējie hemoroīdi pa anālo atveri izslīd ārā, tos grūti iebīdīt atpakaļ taisnajā zarnā, un tas sāp. Savukārt ārējie hemoroīdi atrodas anālās atveres ārpusē. Tie ir līdzīgi paplašinātām kāju vēnām — zilgansārti, pamīksti veidojumi ar apjaušamu asinsvada kontūru. Līdzās citiem simptomiem var minēt diskomfortu vēdera izejas laikā, niezi anālās atveres apvidū, želejveidīgus, gļotainus izdalījumus. Ja iekaist ārējie mezgli, tie rada sāpes. Parasti, ja grūtniecei ir ārējie hemoroīdi, visticamāk, ir arī iekšējie.
 

Lasi arī: Delikāti. Problēmas ar taisno zarnu grūtniecības laikā un pēcdzemdību periodā 


Tev nav jāciešas!
Hemoroīdi var rasties arī pēc dzemdībām, jo, izstumjot mazuli, taisnajai zarnai ir ļoti liela slodze, it īpaši, ja dzemdības ir ilgas vai arī tās ir otrās, trešās vai nākamās dzemdības. Parasti pāris mēnešu laikā pēc dzemdībām hemoroīdi izzūd paši no sevis (jo vieglākas dzemdības, jo mazāks laiks tam vajadzīgs).
Jebkurā gadījumā tev nav jāciešas, jo hemoroīdu radītos nepatīkamos simptomus ļoti viegli iespējams novērst. Ārējo mezglu ārstēšanai ieteicamas ziedes, bet iekšējo mezglu ārstēšanai — svecītes. Nekautrējies jautāt par to savai vecmātei vai ginekologam! Mājas apstākļos vari izmēģināt sasmalcinātu ledus gabaliņu kompresi (maisiņā) vai rīvētus kartupeļus.

Konsultēja sertificēta vecmāte Astrīda Millere, Ģimenes veselības centrs Stārķa ligzda, tālr. 67283921

Reklāma
Reklāma