Kā guldīt zīdainīti — uz muguras vai sāniem? Atbild speciālisti

"Kā būtu vispareizāk guldīt jaundzimušo? Esmu dzirdējusi viedokli, ka vislabāk guldināt uz muguriņas, tā esot visdrošāk, lai pasargātu bērnu no pēkšņās nāves sindroma," teic kāda Mammamuntetiem.lv lasītāja.
Mazulis, nolikts uz muguras, vienmēr galviņu pagriezīs uz vieniem vai otriem sāniem. Un šādā pozā aizrīšanās ar ēdienu nav iespējama.

FOTO: Shutterstock.com

Mazulis, nolikts uz muguras, vienmēr galviņu pagriezīs uz vieniem vai otriem sāniem. Un šādā pozā aizrīšanās ar ēdienu nav iespējama.

“Kā būtu vispareizāk guldīt jaundzimušo? Esmu dzirdējusi viedokli, ka vislabāk guldināt uz muguriņas, tā esot visdrošāk, lai pasargātu bērnu no pēkšņās nāves sindroma. Proti, ka tad nav iespējas mazajam apvelties uz punčuka un palikt tā guļam nepieskatītam. Otrs viedoklis — guldīt uz sāniņa, lai neaizrijas. Bet, ja guldina uz muguriņas, tad jau mazais automātiski galviņu pagriež uz sānu. Kā tad būtu pareizāk?”

 

Vidrošāk — uz cieta matrača un uz muguras

Sertificēta fizioterapeite, “Mammamuntetiem.lv” speciāliste Līna Garā:

Mazulim droša vide gulēšanai noteikti būs sava gultiņa uz gluda, atbilstoši izmēram, stingra matrača. Gultiņā noteikti nevajadzētu atrasties nekādām liekām mantām, piemēram, mīkstajām rotaļlietām.  Līdz gada vecuma arī spilvenam.

 


Drošākā pozīcijā, kādā guldīt zīdaini, ir guļus uz muguras. Ja medicīnisku iemeslu dēļ ir nepieciešams, medicīnas personāls var norādīt uz citu pozīciju. Nomoda laikā, kad vecāki ir klātesoši, mazuli var guldīt citās pozīcijās.

Atsauces uz minētajiem faktiem un plašāka, datos balstīta informācija, ir skatāma šeit: 
1.    https://www.veselapasaule.lv/lv/lasitava/drosiba/drosa-jaundzimuso-un-zidainu-guldinasana-zidainu-peksnas-naves-sindroms#riska-faktori
2.    Sophie Jullien.  Sudden infant death syndrome prevention, 2021.
3.    SIDS. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sudden-infant-death-syndrome/symptoms-causes/syc-20352800
 


Fizioloģiski pareiziuz muguras

Pediatre/neonatoloģe Zigrīda Tautere:
Nav saprotams, kāpēc izdzirdot, ka bērns jāgulda uz muguras, daudzi vecāki iedomājas, ka bērns gulēs līdzīgi kā pieaugušais ar taisni noliktu galvu. Taču tā tas nekad nebūs, ja vien bērnam zem galvas nebūs palikts spilvens, ko noteikti nedrīkst darīt. 

Mazulis, nolikts uz muguras, vienmēr galviņu pagriezīs uz vieniem vai otriem sāniem. Un šādā pozā aizrīšanās ar ēdienu nav iespējama.

Fizioloģiski gulēšana uz muguras bērnam ir vispareizākā poza. To jau var redzēt, jo viņa kājiņas un rociņas guļot izskatās kā salocītas. Tāpēc visērtāk ir uz muguras. Cita lieta, ka ar bērnu ir jādarbojas. Pa dienu, vecāku klātbūtnē pirms ēšanas mazuli vajag paturēt uz vēderiņa, pa dienu apguldīt arī uz sāniņa, jo bērnam ir vajadzīgas kustības. 

Reklāma
Reklāma


Uz sāniemtikai ar „pakaviņu”

Rīgas Dzemdību nama galvenā neonatoloģe Ilze Kreicberga:
Mazulim visdrošākā poza, kamēr viņš pats neprot apvelties, ir uz muguras, jo bērns nevar pārvelties uz vēdera. Bet, guļot uz vēdera, ir apgrūtināta bērna elpošana. Ja vecāki gulda mazuli uz sāniem, noteikti apkārt jāliek pakaviņš, lai viņš pats nevarētu apvelties uz vēdera. Guldināt uz punča bērnu var tikai vecāku klātbūtnē!


Vairums bērnu, kas miruši no pēkšņās nāves sindroma, tika atrasti guļus uz vēdera un tāpēc kategoriski šo pozu aizliedz.

 

Vecākiem jājūt bērna vēlamo gulēšanas pozu

Klīnikas Premium Medical Fizioterapeite Klaudija Hēla:
"Kopš ārzemēs arvien vairāk pēta zīdaiņa pēkšņās nāves sindromu, aizvien vairāk parādās raksti par to, kā pareizāk būtu guldināt bērnus. Fakts ir, ka vairums bērnu, kas miruši no pēkšņās nāves sindroma, tika atrasti guļus uz vēdera un tāpēc kategoriski šo pozu aizliedz. Uz sāniem neiesaka, jo bērni varētu velties uz vēdera. Bet svarīgi ir arī, ka šie autori iesaka vēl dažas citas lietas, kuras ir būtiskas: bērnam nav segas, bet viņš guļ guļammaisā; nav, protams, arī spilvena; nav apmalītes uz gultas malām; nav nekas gultā — izņemot bērnu savā guļammaisā. 

 

Ja bērns guļ vecāku gultā, tad māte nedrīkst būt smēķētāja un, protams, arī ne alkohola vai citā reibuma stāvoklī. Bērna gultiņa atrodas vecāku guļamistabā.

Pa dienu — kad vecāki redz savu bērnu — viņš var gulēt jebkurā pozā.

 

NOTEIKTI IZLASI!

Pasargā savu bērnu no pēkšņās nāves sindroma!

Saistītie raksti