Zīdaiņa attīstības kalendārs: Devītais mēnesis

Bērnam arvien svarīgākas kļūst spēles, ko var spēlēt kopā ar mammu un tēti. Šai laikā bērns pilnveidojas ne tikai fiziski, bet arī emocionāli un viņam kļūst svarīgi, ka arī vecāki dažkārt ievēro viņa „noteikumus”.

Šajā vecumposmā mazie joprojām rāpo.

FOTO:

Šajā vecumposmā mazie joprojām rāpo.

Mazulis vēlas sajust, ka arī viņš var kaut ko noteikt un saņemt gaidīto reakciju. Piemēram, bērns met zemē rotaļlietu un gaida, ka vecāki to pacels, lai atkal smejot to nomestu. Mazulim ir ļoti svarīgi būt ievērotam.

Kustības
Bērns joprojām rāpo.
Var apgriezties, kamēr rāpo.
Brīvi pārvietojas pa istabu.

Lasi arī: 
Attīstošas rotaļas ar 6 līdz 9 mēnešus vecu mazuli 
Septiņas idejas, kā rotaļāties ar 9 līdz 12 mēnešus vecu mazuli 
Mazuļa svars 9 mēnešos


Roku acu koordinācija
Roku kustības ir daudz koordinētākas — mazulis var uzbūvēt torni no diviem klucīšiem. Priekšmetu spēj satvert ar rādītājpirkstu un īkšķi. Aplūko tuvāko apkārtni un pievērš uzmanību sīkām detaļām. Spēj nokļūt pie objekta, kas pievērsis mazuļa uzmanību.


Valoda
Konsekventi lieto divas zilbes, piemēram, tete un mama. Izrunā pirmo vārdu, kas var būt neskaidrs. Ieklausās, kad ar mazuli runā un var saprast vienkāršus norādījumus, piemēram: „Nāc, lūdzu, šurp!” Arī pats aktīvi signalizē, ka viņu interesē kāds priekšmets. Mēģina atdarināt dzīvnieku izdotās skaņas.
 

Reklāma
Reklāma

Lasi arī:
Klaudija Hēla: Cik mēnešos bērnam jāmāk rāpot? 


Mācīšanās
Mazulim patīk sajust priekšmetu struktūru. Viņš burza papīru, klaudzina priekšmetus. Arī kārto nelielus priekšmetus dažādās formās un veidos. Izbauda pazīstamas spēles un dzejoļus ar atskaņām un smejas piemērotos brīžos. Māj ar rokām, ja kāds māj viņam. Saprot saistību starp notikumiem, piemēram, ja velk grīdas segu, uz kuras ir rotaļlieta, to var pievilkt klāt.

Sociālie aspekti un emocijas
Interesējas par citiem mazuļiem savā vecumā un var cieši uzlūkot vai piebikstīt tos.
„Nolasa” citu emocijas un pats kļūst bēdīgs, kad redz mammu un tēti vai citu bērnu bēdīgu. Cenšas apkārtējos izraisīt kādu reakciju, var atkārtot darbības, kas ir uzslavētas.

Mazuļa uzturs
Mazulis joprojām ēd dārzeņu biezeņus, gaļu. Viņš var sākt grauzt speciālus bērnu sausiņus, kā arī ēst nerīvētus augļus. Piemēram, bērnam var dot daiviņu nomizota ābola, bumbiera. Vienlaikus no mazuļa ēdienkartes nedrīkst svītrot pienu. Līdz pat gada vecumam mazulim ik dienas jāizdzer vismaz 600 ml mātes piena vai mākslīgā maisījuma. Ja bērns pa dienu jūtas izslāpis, vislabāk viņam dot parastu ūdeni, nedaudz bērniņš var izdzert arī nesaldinātu sulu. Mazulim nav piemērots gāzēts vai ūdens ar augstu mineralizācijas pakāpi.


Padomi māmiņai un tētim
Bērnam šai laikā pieaug interese par dažādām lietām, kas atrodas viņam apkārt, turklāt bērns imitē vecākus, tāpēc vajag ļaut viņam „parunāt” pa telefonu, ieslēgt un izslēgt lampu. Vienmēr arī lietas nepieciešams nosaukt vārdā — šādi bērni ātrāk apgūs arī vārdiņus.

Vai tas ir droši?
J. Lai bērns augtu drošāks, vajag viņu mudināt doties pie viņam svešiem cilvēkiem, ja vecāki ir turpat līdzās?
A. Nekādā gadījumā tā nedariet. Parasti bērni šai vecumā nelabprāt pieņem svešus cilvēkus. Ja bērns neatstājas no jums ne soli, tā ir zīme, ka viņš meklē drošības sajūtu. Lai bērnu iedrošinātu, paņemiet viņu klēpī, noglāstiet. Kad bērns būs gatavs, viņš pats izrausīsies no klēpja, lai ietu atklāt jaunus apvāršņus.


Kādas vakcīnas ievada devītajā mēnesī?
Šajā vecumā mazulim nav paredzētas vakcīnas, tās jāveic tikai tad, ja slimības vai kādu citu iemeslu dēļ iekavējies vakcinācijas grafiks iepriekšējos mēnešos..


Konsultēja: Zigrīda Tautere, neonatoloģe, pediatre, Klaudija Hēla, fizioterapeite

Materiāla veidošanā izmantota enciklopēdija vecākiem Māte un bērns, Jumava, 2006,  Viss par bērnu kopšanu, Zvaigzne ABC, 2009