Pat glāze vīna var mazināt gaidāmā bērniņa intelektu, liecina pētījumi

Joprojām dzīvs ir mīts, ka grūtniece glāzi vīna nedēļā var izdzert pilnīgi bez raizēm. Šādi bērnam kaitēt nevarot. Izrādās realitāte ir gluži cita. „Ne pili alkohola grūtniecības laikā!” par grūtnieces attiecībām ar alkoholu saka neonatoloģe Ilze Kreicberga.

Pat glāze vīna var mazināt gaidāmā bērniņa intelektu, liecina pētījumi

FOTO: Shutterstock.com

Atceros, kad pirms trīspadsmit gadiem gaidīju savu pirmo bērnu, kompānijās, kur tika vakarēts un malkots vīns, man vienmēr bija jātaisnojas, kāpēc atsakos pat no malciņa alkohola. Reiz saviesīgajā pasākumā piedalījās arī ārsts, kurš man teica: „Protams, ja tev negribas, nedzer, taču ja baidies par bērnu, tas ir lieki, viena glāze vīna — tas nekādas sekas radīt nevar!”
Laikam jau toreiz intuitīvi jutu, ka var gan! To apliecina arī neonatoloģe Ilze Kreicberga.
 


Ja bērna ieņemšanas laikā tēvs dzēris, tas nekas

Salīdzinot ar padomju gadiem, pašlaik, kad veikalos nopērkami visdažādākie alkoholiskie dzērieni, ir pieaugusi tā saucamā „smalkā” sadzīviskā iedzeršana. „Taču tas noteikti nedrīkst notikt grūtnieču vidū!” uzsver Ilze Kreicberga. Aptuveni pirms desmit gadiem Latvijā bija ieradies pazīstams iedzimtu anomāliju speciālists Kenets Džonss (Kenneth Lyons Jones), kurš ārstiem lasīja lekcijas par iedzimtības īpatnībām un problēmu riska faktoriem. Viens no mediķu jautājumiem bija par to, kā tēva vai mātes alkohola lietošana var ietekmēt bērna veselību. Uz to viņš norādīja, ka, ja bērna ieņemšanas brīdī tēvs ir iedzēris un „piedzērušajam spermatozoīdam” tomēr ir izdevies olšūnu apaugļot, visdrīzāk sekas jūtamas nebūs. Protams, no tēva var būt mantotas dažādas īpašības un citas iedzimtas lietas, tomēr tiešas alkohola ietekmes uz bērna veselību nebūs. Citādi ir ar grūtnieci.
 

Ja bērna ieņemšanas brīdī tēvs ir iedzēris un „piedzērušajam spermatozoīdam” tomēr ir izdevies olšūnu apaugļot, visdrīzāk sekas jūtamas nebūs. Citādi ir ar grūtnieci.

 

Alkohols samazina bērna intelektu

Joprojām ir arī tādi mediķi, kas nosaka alkohola vienības, ko it kā drīkst lietot grūtniece. Pēc Pasaules Veselības organizācijas (PVO) apkopotajiem datiem redzams, ka, ja sievietei ir slikta alkohola pārstrādes vielmaiņa un tomēr viņa lieto alkoholu, kaut vai tikai reizi vai divreiz nedēļā, bērnam var rasties fetālā alkohola sindroms. Amerikas Savienotajās Valstīs ar šo sindromu piedzimst apmēram 2 - 4% mazuļu, šeit zināma loma ir tam, ka Amerikas indiāņi slikti panes alkoholu. Jāatceras, ka arī virkne ziemeļnieku slikti panes alkoholu. Mēs visi zinām cilvēkus, kas nebūt nav atkarīgi no alkohola, taču kuriem pietiek izdzert vienu glāzīti, lai viņi jau sāktu dīvaini uzvesties. Tas jau varētu liecināt par to, ka šim cilvēkam ir slikta alkohola pārstrādes vielmaiņa. Taču, ja runājam par grūtniecēm, šis jautājums ir vēl komplicētāks.


Pati sieviete alkoholiskos dzērienus var labi panest, taču viņas gaidāmajam bērnam var būt sliktāka alkohola panesamība. Bērniem ar fetālā alkohola sindromu vēlākos dzīves gados būs nozīmīgas intelekta, uzvedības un mācīšanās problēmas. Jāpiebilst, ka visbiežāk šādas bērna problēmas, kas rodas skolas laikā, vecāki nesasaista ar laiku, kad atvase vēl bija vēderā...

 

Reklāma
Reklāma

Agrīnā vecumā šādiem bērniem var nebūt ne skaidra nomoda, ne cieša miega perioda, vēlāk viņiem ir grūti koncentrēties un apgūt mācību vielu. Bērnam var nebūt acīmredzamu traucējumu, mācību ziņā viņš pat var būt labākais klasē, taču alkohola ietekmes dēļ viņš nebūs izmantojis visu intelektuālo potenciālu, kas viņam varētu būt. Kāpēc mātei tas būtu savam bērnam jālaupa..?

 

Arī zīdīšanas laikā šī paša iemesla dēļ māmiņa nedrīkstētu lietot ne pili alkohola. Medicīnas literatūrā ir aprakstīti gadījumi, kad māte izdzērusi nelielu daudzumu alkoholiskā dzēriena, subjektīvi viņa to pat īsti nemana, taču bērns var smagi saindēties. Tāpēc es sievietēm ieteiktu aizmirst par alkoholiskajiem dzērieniem kā grūtniecības, tā zīdīšanas laikā, uzsver Ilze Kreicberga.

 

Informācija par fetālā alkohola sindromu no www.narko.lv:

Pat mazas alkohola devas palielina risku, ka jaundzimušā bērna svars būs nepietiekams, tāpat, lietojot alkoholu, pieaug risks, ka bērnam var iedzimt dažādas kroplības. Mātēm, kuras lieto alkoholiskos dzērienus, ir palielināts spontānu abortu vai priekšlaicīgu dzemdību risks. Sistemātiski lietojot alkoholu, iedzimtie defekti var būt smagāki. Šos defektus ārsti ir nosaukuši par alkohola fetālo (augļa) sindromu:

  • Prāta atpalicība (smadzeņu bojājums) — bērns nekad nespēs sasniegt normālu prāta attīstības līmeni;
  • Roku, kāju, sejas kroplības — šiem bērniem ir nepareizi locekļu savienojumi, grūtības kustību koordinācijā un gaitas traucējumi, viņiem ir mazāka izmēra galva, plakani deguni, atstatus novietotas acis un platas mutes;
  • Sirds defekti — nepareizi strādā sirds muskulis un tas var būt bērna nāves iemesls pirmajā dzīves gadā;
  • Augšanas grūtības —  piedzimstot šiem bērniem ir samazināts svars un viņi ir mazāki, paliek tādi visu mūžu un nekad nesasniedz normāla izmēra augumu.
    Bieži šie iedzimtie defekti ir kombinēti.


PAR ŠO TEMATU VĒL:
Vai grūtniece drīkst lietot alkoholu
Augļa alkohola sindroms