Vai tu domā par drošību, braucot ar velosipēdu? VIDEO

Šajā vasarā velosipēds kļuvis par vienu no populārākajiem pārvietošanās un izklaides līdzekļiem. Lai braukšana būtu droša gan pašam, gan bērniem, iesakām ģimenē pārrunāt drošas braukšanas nosacījumus.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Piedāvājam RDSD sagatavotu videofilmiņu Praktiski ieteikumi drošai velobraukšanai, kurā aplūkotas velobraucēju biežākās problēmsituācijas pilsētas satiksmē un sniegti praktiski ieteikumi, kā šādās situācijās rīkoties būtu drošāk.

 

 

CITUS VIDEO PADOMUS SKATIES ŠEIT!

 

Kas jāņem vērā?

Reklāma
Reklāma

Ar velosipēdu drīkst braukt netraucējot gājējus. Drīksti braukt arī pa ceļa nomali vai ietvi. Ja brauc pa ielu, dari to pēc iespējas tuvu ceļa labajai malai. Svarīga ir distances ieturēšana, jo pārāk tuvu piebraucot transportlīdzeklim, var nokļūt "aklajā zonā", kurā vadītājs velobraucēju neredz. Braucot ar velosipēdu, nav ieteicams austiņas, lai klausītos mūziku, jo mūzika apgrūtina dzirdamību. Velosipēdam jābūt aprīkotam ar baltu priekšējās gaismas un sarkanu aizmugurējās gaismas ierīci. Jāparūpējas, lai pie apģērba būtu piestiprināti atstarotāji. Vislabāk izmantot speciālās vestes. Tāpat tumšākā laikā lieliski noder pieres lukturīši. Tie padarīs redzamu ne tikai pašu braucēju, bet arī izgaismos ceļu.

Vēl kāda lieta, kas būtiski atvieglo braukšanu ar velosipēdu, ir spogulīši, kas ērti piemontējami stūrei. Tie palīdz, negrozot galvu, kontrolēt, kas notiek aiz muguras un vajadzības gadījumā atbilstoši reaģēt.

Braucot ar velosipēdu, neatņemamai sastāvdaļai ir jābūt ķiverei, kuras galvenais uzdevums ir pasargāt galvaskausu un smadzenes no traumām. Krītot no velosipēda, cilvēks ļoti bieži sasit galvu, bet 85 % galvas traumu var novērst, ja ir uzvilkta ķivere.

Vēl kāda lieta, kas būtiski atvieglo braukšanu ar velosipēdu, ir spogulīši, kas ērti piemontējami stūrei. Tie palīdz, negrozot galvu, kontrolēt, kas notiek aiz muguras un vajadzības gadījumā atbilstoši reaģēt.

Daži padomi:
- Transportlīdzekļa vadītājs, kurš apstājies ielas malā var atvērt durvis, vai atsākt braukt.
- Gariem un platiem transportlīdzekļiem nepieciešams vairāk vietas, lai veiktu pagriezienu.
- Transportlīdzekļa vadītājs, kurš vienreiz veicis negaidītu manevru, var to atkārtot.
- Rēķinies ar citu satiksmes dalībnieku neprognozējamu rīcību! Esi vērīgs un gatavs ātri reaģēt!
 

IZLASI ARĪ: 10 LIKUMI VEIKSMĪGAM VELOBRAUCIENAM