Elīzas zapte (jeb vienkārši lečo)

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tā patiesībā ir vīriešu zapte jeb improvizēts lečo. Reiz meita Elīza jautāja, kādēļ vīriešu zapte vai tādēļ, ka tā jāēd tikai vīriešiem. Es paskaidroju,ka nē, ka to var ēst arī mazas meitenes.Tad viņa secināja: mammu, ja es to ēdīšu,tad tu to sauksi par Elīzas zapti? Vai NE? Man atlika tikai piekrist. Un tā palika Elīzas zapte.Un Elīza to ĒD.
Gatavoju kā jau visus tradicionālos šāda tipa ziemas salātus, tikai neleju etiķi,bet izmantoju ievārījuma cukuru,jo glabāju istabas temperatūrā.
Burkānus ar sīpoliem sarīvēju skaidiņās un apcepu olīveļļā.Kamēr cepas,blenderēju tomātus(ar visu mizu!!!).Tad tomātus ar burkāniem un sīpoliem saberu lielā katlā,lai sautējas.Pa to laiku sagriežu papriku stienīšos un beru visam klāt,tālak griežu kabačus vai cukini tapat stienīšos un arī beru klāt.Pieleju atlikušo eļļu un sautēju visu,kamēr kabači paliek caurspīdīgi,pieberu cukuru un sāli,bet pagaršoju,ja vajag pieberu vēl.Tad karstu pildu puslitra burciņās ar aizskrūvējamajiem vāciņiem. Nesterelizēju.
Patiesībā dārzeņus mēru uz aci,citreiz paprika vairāk,citreiz kabači.Kad veikalos sākas lielās rudens atlaides uz dārzeņiem,tad sāku pamazām gatavot.Bieži kabačus vai cukini vispār nelieku klāt,galvenais labi daudz tomātu(labāk tos pavisam mīkstos-tie arī lētāki),kuri kompensē etiķi.Arī eļļu leju apmēram,bet ne daudz.Dārzeņus rīvēju uz slavenās oranžās dārzeņu rīves-sanāk ļoti akurāti stienīši.Ja bērniem nepatīk stienīši var gatavo dārzeņu masu sablenderēt vai izlaist caur gaļas mašīnu(un tad vēlreiz uzkarsēt)-mums tā arī garšo.Šos dārzeņus ēdam ziemā ar kartupeļiem,pievienoju maltajai gaļai,kā arī izmantoju kā pildījumu picai.Picas pazūd pat neatdzisušas.Vienai lielai picai pietiek ar puslitra buriņu Elīzas zaptes.Var kādu gaļas gabalinu pa virsu uzlikt vai tunci,bet garšīgi ir pica tikai ar Elīzas zapti.
Kā jau minēju-nesterelizēju un uzglabāju istabas temperatūrā,jo nav pagraba,taču cenšos skrūvēt tikai jaunus vāciņus(veikalos tagad tos var iegādāties) vai skatos,lai uz tiem nebūtu rūsas pleķu.Tādēļ arī svarīgi izmantot tieši IEVĀRĪJUMA cukuru,jo tas satur vairāk pektīnvielas.Glabājas lieliski.Citu gadu vēl vasaras vidū kādu burciņu atrodu.
Pati neesmu konservu un picu piekritēja  un ģimenē visi pieturamies pie šāda dzīves veida.Taču kad noraujamies no principiem - TAD TĀ PA GARŠĪGO!
Labu apetīti!
 

Recepti iesūtīja: Gita Prane, konkursa Ievārījumi, kompoti un konservi bērniem dalībniece

 

Reklāma
Reklāma

Sastāvdaļas

  • Paprika (sarkana, dzeltena) - 1.kg
  • Tomāti - 1.kg
  • Burkāni - 1/2.kg
  • Sīpoli - 300.g
  • Kabači vai cukini - 1.kg
  • Ievārījuma cukurs - 3.ēd.karotes
  • Sāls - 3.ēd.karotes
  • Olīveļļa - 1/2.glāze