"Ķiršu" sīrups bez ķiršiem jeb aroniju kompots

Aronijas tautas medicīnā lieto kā asinsspiedienu pazeminošu līdzekli, arī sīrupam paliek šī īpašība, taču ļoti vāja, tonizējoša.

FOTO: Shutterstock.com

Vismaz es saviem bērniem nekādus zema assinspiediena simptomus neesmu novērojusi, lai gan šo recepti izmantoju jau 19 gadus. Šī recepte nākusi no manas vecmammas pūra lādes. Sīrups sanāk ar izteiktu ķiršu garšu un ļoti skaistā dzidri tumši sarkanā krāsā. Ļoti labi uzglabājas istabas temperatūrā sapildīts pudelēs. Es izmantoju to bērniem uz skolu taisot padzērienu gan ar parasto, gan ar gāzēto ūdeni. Bēniem garšo ar saldējumu. Viesībās izmantoju želejas un dzērienu iekrāsošanai.

Un tā sāksim: Vispirms vajadzētu nosvērt ogas, lai zinātu, cik vajadzēs citronskābi.
Kārtoju aronijas ar ķiršu lapām kārtām. Starp kārtām saberu arī citronskābi. Es parasti ņemu uz aci - vienam aroniju spainim izmantoju 5 citronskābes paciņas. Visu pārleju ar vārošu ūdeni. Var ķiršu lapas nelikt kārtām, bet savārīt kopā ar ūdeni un tad pārliet aronijām. Pēc pieredzes - rezultāts tāds pats. Atstāj visu uz vienu vai divām diennaktīm.

Tad noleju skaisti sarkano šķidrumu un nosveru. Uz katru sķidruma kg jāliek 1 kg cukura. Sīrupu karsēju, līdz uzmet burbuli, pavāru 5 min un pildu tīrās aizskrūvējamās pudelēs. Uzglabāju skapītī zem izlietnes. Labu apetīti!
 

Recepti iesūtīja: Gita Prane, konkursa Ievārījumi, kompoti un konservi bērniem dalībniece

 

Reklāma
Reklāma

Sastāvdaļas

  • Aronijas - 1.spainis
  • Ķiršu lapas - 1/2.spainis
  • Cukurs - 1.kg