Saldētu produktu glabāšanas ilgums un saldēšanas padomi

Ogas, augļi un dārzeņi sasaldēti visu ziemu saglabājas gluži kā svaigi. Tāpat var saldēt arī gaļu, smalkmaizītes un citus produktus, taču noteikti jālūko, lai ēdieni saldētavā neuzglabājās pārlieku ilgu — katram ir savs ieteicamais glabāšanas ilgums saldētavā.

Parasti saldēšanai paredzētos produktus liek plastmasas vai alumīnija traukos.

FOTO: Shutterstock.com

Parasti saldēšanai paredzētos produktus liek plastmasas vai alumīnija traukos.

Pārtikas produktu mikroorganismi sasaldēšanas laikā neiet bojā, taču tiek aizkavēta to attīstība. Kad ēdienu atkausē, tie atkal kļūst aktīvi. Sasaldēti produkti ne sapelē, ne arī saskābst. Tāpēc tiem nav jāpievieno konservanti.


Ogas pirms sasaldēšanas nav jāapstrādā, taču augļi, piemēram, āboli, bumbieri un plūmes, saglabājas labāk, ja tos sasaldē cukura sīrupā. Ābolus un citus augļus pirms sasaldēšanas var arī izvārīt un samalt biezenī.


Lielākā daļa dārzeņu pirms sasaldēšanas jāapplaucē. Izņēmums ir garšaugi, piemēram, dilles, pētersīļi un maurloki.


Gaļu, zivis un putnu gaļu var sasaldēt jēlu vai apstrādātu.


Piemērots iepakojums

Lai produkti labi saglabātos, svarīgi izvēlēties atbilstošus traukus. Materiāls nedrīkst laist cauri mitrumu, garšu vai smaržu un tam jāaizsargā produkts no triecieniem un izžūšanas. Materiāla izvēle ir ļoti svarīga, ja produktā ir kauli vai citas asas daļas, kas iepakojumu var sabojāt.


Parasti saldēšanai paredzētos produktus liek plastmasas vai alumīnija traukos. Ieteicams lietot tieši saldēšanai domātus materiālus. Vairākas reizes lietojamos iepakojumus pirms izmantošanas rūpīgi izmazgā. Sasaldēšanai var izmantot arī piena, sulas vai jogurta tetrapakas.
 

  • Sasaldē iespējami svaigus produktus!
  • Iepako rūpīgi, lai neciestu ne garša, ne mitrums!
  • Neuzglabā par ilgu! Atkausējot pārbaudi ieteicamos termiņus! Ideāli, ja, liekot produktu saldētavā, uz iepakojuma pats uzraksti maksimālo uzglabāšanas ilgumu, lai neaizmirstas.
  • Uzturi saldētavā vēlamo temperatūru: -18 °C!
  • Atkausē lēni, ieteicams, ledusskapī!
     

Gatavos ēdienus var gatavot un sasaldēt vai nu porciju trauciņos, vai lielos traukos. Pagatavo lielu daudzumu ēdiena un sasaldē piemērota lieluma trauciņos. Sasaldējot zivi, to var apliet ar mērci vai pikantu dārzeņu maisījumu. Ēdienus, kuriem paredzēta siera glazūra, ar sieru sacep tikai pēc atkausēšanas.
 

Ātra sasaldēšana
 

Reklāma
Reklāma

Kad produktu liek saldētavā, tajā jābūt vismaz -25 °C. Lielākoties saldētavas lietošanas instrukcijā ir norādīts, cik daudz produktu vienlaikus ieteicams sasaldēt. Parasti uz 100 saldētavas tilpuma litriem var rēķināt 5—8 kg produktu. Sasaldējamajiem produktiem vajadzētu būt aukstiem, lai tiktu ietaupīta enerģija un saldētavas temperatūra pārlieku nekāpj.


Ja saldētavas temperatūra ir pārāk augsta, sasalšana notiek lēni un produktā veidojas ledus kristāliņi, kas sabojā produkta šūnu apvalkus, un pēc atkausēšanas produkts ir sauss un bezgaršīgs. Sasaldētu produktu uzglabāšanas temperatūra ir -18 °C. Pilna saldētava patērē relatīvi mazāk enerģijas nekā pustukša.


Produktu glabāšanas ilgums:

Dārzeņi 12 mēn.
Sēnes 12 mēn.
Augļi 12 mēn.
Ogas 12 mēn.
Liesa gaļa 12 mēn.
Trekna gaļa 6 mēn.
Maltā gaļa 3 mēn.
Subprodukti 3 mēn.
Liesa zivs 6-8 mēn.
Trekna zivs 3-4 mēn.
Rupjmaize 12 mēn.
Baltmaize 6 mēn.
Smalkmaizītes 3 mēn.
Kūkas, tortes 1 mēn.
Gatavs ēdiens 3-6 mēn.
(atkarībā no treknuma - jo treknāks ēdiens, jo mazāks uzglabāšanas ilgums saldētavā)  

 

IZLASI ARĪ:

Kā pareizi saldētavā saglabāt augļus, sēnes, gaļu un citus produktus

Kas jāzina pelmeņu cienītājiem

Padomi ogu saldēšanai