Norīvēšanās, badošanās un citas dabiskas receptes saaukstēšanās un gripas profilaksei

Ir laiks vairāk pievērsties rūpēm par savu veselību! Daži ieteikumi un pavisam praktiskas receptes saaukstēšanās un gripas profilaksei un cīņai ar simptomiem. Iesaka farmaceite Antra Liepiņa.

FOTO: Shutterstock.com

Dabiskais līdzsvars — informatīva atkāpe
Katrs no mums pārnēsā dažādus mikrobus, baciļus un vīrusus. Lai sāktos saslimšana, ir vajadzīgi tikai labvēlīgi apstākļi šo slimības iedīgļu attīstībai. Novājināts organisms, stress, tumsa, aukstums un mitrums ir lieliska vide dažādu veidu slimības izraisītāju attīstībai. Saaukstēšanos izraisošie vīrusi un gripas vīrusi šādos apstākļos vairojas visātrāk. Šīs saslimšanas, kā mums visiem labi zināms, izpaužas ar tādiem simptomiem kā iesnām, klepu, kakla sāpēm, drudzi, nespēku, galvassāpēm utt.
 
Labākais veids, kā turēties tālāk no saaukstēšanās, gripas un citām līdzīgām slimībām, ir:
•    pēc iespējas vairāk uzturēties svaigā gaisā;
•    fiziskas aktivitātes;
•    veselīga — svaiga, šķiedrvielām, vitamīniem un minerālvielām bagāta — uztura lietošana;
•    emocionālā līdzsvara uzturēšana;
•    pietiekama atpūta un miegs.
 
Veselīga organisma dabiskais attīrīšanās un pašregulācijas mehānisms ir spējīgs tikt galā ar visiem nevēlamajiem apstākļiem un jebkurā situācijā ātri atjaunot dabīgo līdzsvaru.

 

Reklāma
Reklāma

Vai augsta temperatūra ir slikti?
Slimības simptomi patiesībā paši par sevi nav nekas slikts. Tie apliecina, ka mūsu organisms cīnās pret slimības izraisītājiem un cenšas dabiski attīrīties paša spēkiem. Arī paaugstināta ķermeņa temperatūra un drudzis ir ķermeņa dabiskā aizsargreakcija. Kad ķermeņa temperatūra sasniedz 40 grādus, organismā dabīgā veidā iet bojā daudzas baktērijas un patogēnās šūnas. Daži eksperti apgalvo, ka tas organismam palīdz atbrīvoties pat no ļaundabīgu audzēju šūnām.
 
Balstoties uz šiem mūsu organisma dažādajiem aizsargmehānismiem un dabiskajām attīrīšanās reakcijām, dabas dziednieki ir atraduši metodes, kas palīdz veicināt atveseļošanos vai pat profilaktiski novērst slimību rašanos. Dažas no šīm metodēm esmu izmēģinājusi arī pati, un tās man ir palīdzējušas labāk par jebkurām zālēm. Lūk, trīs no tām.
 
1. recepte. Mammas dzēriens
Bērnībā, kad biju saaukstējusies, mana mamma gatavoja dzērienu vai biezeni, kurš sastāvēja no citronu un sīpolu sulas, alvejas lapu želejas un medus. Esmu šo recepti nedaudz uzlabojusi un sīpolu sulas vietā lietoju ingvera sakni. Visas četras sastāvdaļas saputoju blenderī. Rezultātā iznāk dzēriens ar ļoti spēcīgu, bet patīkamu garšu. To var lietot, cik daudz vien vēlas. Tomēr, tā kā garša ir diezgan stipra, pārdozēt nebūs iespējams. Turklāt, šo dzērienu var lietot arī kā salātu mērci vai saputot kopā ar augļiem un ūdeni un lietot profilaktiskos nolūkos kā augļu kokteili.
 
Ko tas mums dod? Visas dzēriena sastāvdaļas — ingvera sakne, alvejas lapas, svaiga citrona sula un dabīgs medus — ir jau tālā senatnē atzīti dabas ārstniecības līdzekļi. Tiem visiem piemīt antibakteriāla, antiseptiska un imunitāti veicinoša iedarbība.
 
Citrons kombinācijā ar medu mazina drudzi un ķermeņa pārkaršanu. Alveja un medus veicina rētu dzīšanu, ingvers novērš nelabumu un nespēku.
 
Tautas medicīnā gadsimtiem ilgi medus, alveja, ingvers un citrons tikuši izmantoti arī dažādu citu slimību dziedināšanai, ieskaitot vēzi.
 
Interesanti, ka visā, kas skar augu dabīgās dziednieciskās īpašības, zinātniskie pētījumi nekad nenoved pie noteiktiem rezultātiem. Šķiet, tas saistīts ar to, ka dabā viss norisinās kompleksi. Turklāt auga kvalitāti un iedarbību nosaka arī tādi faktori kā dzīvības enerģija, audzēšanas apstākļi, glabāšana un apstrāde. Skaidrs, ka ekoloģiski tīri, svaigi un termiski neapstrādāti produkti būs daudz iedarbīgāki.
 
2. recepte. Aplaistīšanās vai norīvēšanās ar aukstu ūdeni

Ir daudzas plaši pazīstamas aplaistīšanās un norīvēšanās metodes. Visvairāk esmu dzirdējusi par Parfīrija Ivanova un Ineses Ziņģītes metodēm. Būtībā visas šīs metodes ir balstītas uz ķermeņa temperatūras acumirklīgu paaugstināšanu, īslaicīgi iedarbojoties ar aukstu ūdeni.
 
Ledusauksta (zem 11 grādiem) ūdens īslaicīgas iedarbības dēļ ķermeņa temperatūra strauji paaugstinās līdz 40 grādiem un pēc tam atkal strauji krīt. Šajā īsajā mirklī iet bojā daudzi slimības izraisītāji mūsu organismā. Tas palīdz uzlabot arī mūsu ķermeņa dabisko termoregulāciju.
 
Ūdenim piemīt arī lieliska spēja savā struktūrā uzņemt un saglabāt informāciju. Tāpēc Ivanovs iesaka pirms aplaistīšanās uzlādēt ūdeni ar lūgšanām par veselību. Tāpat tas palīdz noskalot to informāciju, kas pa dienu uzkrājas uz mūsu ādas.
 
Personiski es nesekoju nekādai īpašai aplaistīšanās vai norīvēšanās metodei, bet vienkārši ikdienas dušu pabeidzu ar auksta ūdens šalti. Ja jūtos ļoti nogurusi vai nevesela, aplaistos ar kontrasta dušu — pamīšus aukstu un ļoti karstu ūdeni. Tā kādas septiņas reizes.
 
Pilnīgi cits process ir pelde ledainā ūdenī. Ilgstoši atrodoties aukstā ūdenī, ķermeņa temperatūra ievērojami pazeminās. Šāda procedūra prasa iepriekšēju norūdīšanos.
 
3. recepte. Ārstnieciskā badošanās
Ārstnieciskā badošanās balstās uz organisma dabisko attīrīšanās mehānisma reakciju, kuru bieži novērojam slimošanas laikā. Visi taču ir ievērojuši, ka viens no visdažādāko slimību simptomiem ir apetītes zudums. Tīri cilvēciski varētu šķist, ja slimnieks paēdīs, viņš izveseļosies ātrāk. Bet patiesība ir pilnīgi pretēja.
 
Cīņai ar slimības izraisītājiem un organisma attīrīšanai no sārņiem, kas bieži vien ir slimību galvenais cēlonis, ir nepieciešami visi mūsu spēki un iekšējie resursi. Arī tie, ko parasti izmantojam barības pārstrādei. Tāpēc ir dabiski, ka zūd apetīte un tās vietā parādās slāpes. Lai atšķaidītu un izvadītu no organisma visus sārņus, ir nepieciešams liels tīra ūdens daudzums. Uz šā principa balstās ārstnieciskā badošanās.
 
Naturālās higiēnas ārsti izmanto ārstniecisko kontrolēto badošanos kā vienu no galvenajām ārstniecības metodēm. Kamēr ilgstoša ārstnieciskā badošanās būtu veicama tikai speciālistu uzraudzībā, neliela vienas līdz četru dienu ilga kūre var palīdzēt tikt galā ar saaukstēšanās slimībām jebkuram. Sevišķi tad, ja pagūstat notvert brīdi, kad slimība tikai mēģina jums pietuvoties.
 
Badojoties:
•     jāizdzer vismaz četri litri ūdens dienā
•     jāmazgājas dušā vai vannā
•     pietiekami jāguļ — iespējams, vairāk nekā esat pieraduši
•     jāģērbjas silti
 
Beidzot savu nelielo badošanās kūri, no tās jāiziet ļoti uzmanīgi! Ieteicams sākt ar nelielu daudzumu sulīgu augļu. Ja nav pieejami sulīgi augļi vai ogas, var kopā ar ūdeni saputot blenderī saldētas ogas vai ābolus. Pēc augļiem var turpināt ar svaigu dārzeņu salātiem, aizdarītiem ar citrona vai apelsīna sulu.
 
Pirmajā dienā pēc badošanās nevajadzētu lietot neko termiski apstrādātu, atturēties no sāls, cukura, eļļām un taukiem. Otrajā dienā var sākt lietot siltu zāļu tēju. Trešajā dienā var pamazām sākt pāriet uz ierasto ēdienkarti. Tomēr pēc badošanās būtu ieteicams arī pārvērtēt un uzlabot savus ēšanas paradumus. Piemēram, lietot uzturā pēc iespējas vairāk termiski neapstrādātu augļu, lapu un dārzeņu, lai nākamā badošanās nebūtu nepieciešama tik drīz, jo badošanās tomēr ir radikāls līdzeklis. Veselīgs uzturs ikdienā ir daudz svarīgāks un efektīvāks.