Ko darīt Jāņos?

Kāda paziņa nesen teica — „Vieni no latviešu svētkiem, kas man nudien nepatīk, ir Jāņi. Piedzeras un tas arī viss”. Iebildu, ka mūsu ģimenē Jāņus patiešām svin, un šī svinēšana nebūt nekoncentrējas ap alus pudeli. Jo ir tik daudz aktivitāšu, ko var darīt šajos Saules pielietajos svētkos!

Jāņu ugunsskulptūras uzstādīšana.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Jāņu ugunsskulptūras uzstādīšana.

1.    TEĀTRA UZVEDUMS. Savulaik mēs kopā ar visiem viesiem iestudējām kādu pasaku. Tas ir pa spēkam ikvienam! Izlozējām lomas, un dienas gaitā katrs domāja, kāds būs viņa tērps. Mēģinājums iepriekš nav nepieciešams — teicējs lasīja lugu, un uz skatuves atbilstoši mainījās personāži. Protams, viss tika fotografēts un filmēts!

2.    ZUPA UZ UGUNSKURA. Tā kā Jāņubērnu pulks mūsmājās parasti ir ļoti kupls, uz ugunskura vārām skābeņu zupu milzu toverī. Iepriekš meitenes, dziedādamas Līgo dziesmas, dodas uz pļavu lasīt skābenes. Un sienam arī sieru! Recepti skati šeit.
3.    ZVANIŅU KĀRŠANA KOKĀ. Šogad mums plānā ir sakarināt kokā zvaniņus — viesiem lūdzam, lai paņem vienu līdzi (lai gan mēģināsim zvaniņus pagatavot arī paši, piemēram, no jūrā izskalotajiem akmentiņiem, kam vidū caurums). Karināsim valriekstā, kas pagaidām tāds neliels, bet nākotnē sagaidāms, ka būs varens un liels koks. Pacels mūsu zvaniņus debesīs, kur vējš tos ieskandinās melodiskā mūzikā!

4.    APĢĒRBU BATIKOŠANA un citas radošās darbnīcas. Iepriekš brīdinām viesus, lai paķer līdzi kādas pavalkātas drēbes, ar kurām eksperimentēt batikošanas darbnīcā. Rezultāts vienmēr ir fantastisks! Var iegādāties arī marli un sabatikot raibus lakatiņus! Nepieciešama batikošanas krāsa, kas nopērkama mākslinieku veikaliņos.

5.    MILZU BURBUĻU PŪŠANA. Novērojums — vislielākais prieks no milzu burbuļiem ir pieaugušajiem, nevis bērniem. Lielo ziepju burbuļu recepti skati šeit.

6.    SARKANAIS PAKLĀJS. Jau vairākus gadus ikviens no līgotājiem pie mums filmē savu filmu (filmas netiek montētas, visi pēc kārtas vienkārši iefilmē tās vienā kasetē), ko nākamajā dienā kopīgi noskatāmies. Filmas var būt par jebko — komēdijas, šausmenes, TV šovi, video padomi, videoklipi utt. Pirms filmu skatīšanās, protams, ir Sarkanais paklājs, kur visi „sapucējas” (šādam nolūkam lauku mājās, kur svinam Jāņus, esam saveduši dažnedažādus apģērba gabalus, kam vairs nav vietas ikdienas drēbju skapī) un dodas svinīgajā parādē:). Šis vienmēr ir jautrs un krāšņs pasākums.

Reklāma
Reklāma

7. PĒRŠANĀS AR KALMĒM. Gluži kā Pūpolsvētdienā viens otru ieperam ar pūpoliem, izdomājām, ka Jāņos taču var pērties ar kalmēm — šiem tik smaržīgajiem ūdens augiem. Nodarbe ilga dažas minūtes, bet bija sirsnīgu smieklu un kalmju reibinošā aromāta pārpilna.
7.    JĀŅU FUTBOLS. Tā tik ir padarīšana! Skrien gan liels, gan mazs, gan sievas, gan vīri. Tiesa, vīri allaž iekaist tā, ka mazos ar laiku nākas noņemt no laukuma:).

8.    UGUNSSKULPTŪRA. Jau gadiem kāds no mūsu Jāņu viesiem — mākslinieks Rolands Vēgners — no dēļiem sakaļ stalažu, ko piebāžam ar salmiem un dedzinām naktī. Labāka salūta, šķiet, nemaz nav!  

 


Protams, meitas pin arī vainagus un tiek pušķota māja un pagalms. Dziedam Līgo dziesmas, stādām ozolu. Ēdam pusdienas pie lielā kopgalda. Tiek laisti pūķi un papīra laternas. Apgleznojam sienas. Vēl mums šogad plānā ir gatavot krāsainas krelles no miltu mīklas (recepti vēl neesmu pārbaudījusi, tāpēc nepublicēšu). Ja vien pats ļausi lidojumu savām radošajām domām un organizēsi interesantas nodarbes, tad alus pudele vairs nebūs centrālais Vasaras Saulgriežu notikums.

Lai Tev lustīga līgošana!
Inga Akmentiņa-Smildziņa, mamma un mammam.lv/tetiem.lv radītāja