Līgavas aizbēga no altāra...

Kādā desmit gadus vecā žurnālā atradām stāstiņus par gadījumiem Latvijā, kad kāzas nenotiek, jo viens no jaunajiem nepasaka savu jāvārdu! Divos gadījumos no altāra aizbēgušas līgavas, trešajā — līgavainis.

FOTO: Rūta Ķiploka, fotohromija@inbox.lv

Šos gadījumus stāstījusi Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta ilggadējā direktore Ārija Iklāva.
Bieži gadoties, ka, ceremonijas satraukti, jaunie nemaz īsti nedzird, kas viņiem tiek teikts. Esot arī topošie vīri, jokotāji, kuri atbildot ar "nezinu", "varbūt". Tad tiekot vēlreiz pārprasīts, jo šai situācijā tomēr jādzird tieši mazais jāvārdiņš.

Meitene saprata, ka nemīl
"Ar savu jāvārdu apstipriniet, ka ieraksts laulību grāmatā izdarīts pareizi un ka laulībā stājaties pēc pašu vēlēšanās. (..) Jūs, līgava!"
Klusums.
Klusums.
Klusums.
"Līgava, ar savu "jā" apstipriniet..."
"Nē" — samocīts, bet stingrs. Uz galda nomests līgavas ziedu pušķis. Viņa ir prom. Šoks. Tad izmetas arī līgavainis. Uz galda gredzeni... pases. Kāzas beigušās.
Meitene nav varējusi sevi pieradināt mānīt. Viņa sapratusi, ka ir mīlēta, ka ir vajadzīga, ka šis cilvēks ir ļoti, ļoti labs, viņa ir mēģinājusi žēlot, bet — viņā bijusi sava Mīlestība. Un, kad kāzu ceremonijas laikā lasīta dzeja, meitene apjēguši, ka nekad NEMĪLĒS citu cilvēku. Vismaz ne TĀ. Mīlēt gradācijas viņa nevēlējās.
Jā, viņai stiprs raksturs, stāstīs vēlāk.

Jauneklis gribējis tikt pie ripojošas un nekustamas mantības caur pavecāku dāmīti, cik turīgu, tik nesmuku.

Reklāma
Reklāma

Puisis gribēja kundzes naudu
Otrajā Iklāvas kundzes minētajā gadījumā cilvēki iztikuši bez mīlestības. Jauneklis gribējis tikt pie ripojošas un nekustamas mantības caur pavecāku dāmīti, cik turīgu, tik nesmuku. Viens uz otru (otra doto) divus gadus cerējušies. To, ka jauneklim ir arī citas gaitas, dāma mēģinājusi pieņemt, jo gana saldu balsi putniņš bijis, bet, kad pirmskāzu vakarā dzirdējusi topošā vīra sarunu pa telefonu (tak ne jau ar sevi): "Mīļā, pacieties, jau rīt man būs auto un tad mēs varēsim aizšaut manā kāzu ceļojumā", tad ... Rūgti nosmējusi par ticēšanu tādam un ļāvusi par sevi pasmieties līdz galam, pie reizes viņam nesmukumu iztaisot. Domājusi "Purva bridēja" sižetu nospēlēt. Pabrīdinājusi savus viesus, ka kāzas notiks bez līgavaiņa un uz viņa kaismīgo "jā" atbildējusi ar "nē".

Vīrs atceras mirušo sievu
Trešais gadījums atkal ir mīlestības liecinātājs. Mīlestības un kā cita vēl, kuram katrs dos savu formulējumu. Kungs kāzu ceremoniju pārtraucis ar "nē", jo sarakstīšanās brīdi atcerējies savu mirušo sievu un nav spējis atvairīt nodevības izjūtu. Tomēr otrā dienā pāris vēlreiz ieradies un salaulājies.