Ātrās palīdzības mediķi dodas glābt odu sakostu mazuli

Nedēļas nogalē Neatliekamās palīdzības mediķi saņēma izsaukumu uz Zemgales reģionu, kur kādu divus gadus vecu mazuli bija stipri sakoduši odi, kuri šogad ļoti savairojušies, ziņo www.kasjauns.lv.

Foto: www.jennifermccolm.com

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: www.jennifermccolm.com

Kā ­informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta preses pārstāve Ilze Bukša, ierodoties pie divus gadus vecā bērniņa, mediķi viņam injicēja nepieciešamās zāles un viss beidzās veiksmīgi.
Tomēr Bukša atgādina, ka šosezon savairojušies ļoti daudz odu, tāpēc īpaši uzmanīgiem vajadzētu būt alerģiskiem cilvēkiem un mazu bērnu vecākiem. Dodoties izbraukumos pie dabas vai vienkārši pavadot laiku odu apsēstās vietās, līdzi jāņem preparāti kukaiņu atbaidīšanai un pretalerģiskie medikamenti.

Pieaugušajiem īpaša vērība jāpievērš arī zīdaiņiem ratiņos, jo, atrodoties ilgstoši saulē, mazulis tajos var pārkarst.

Lai piedalītos Foruma diskusijā par labākajiem pretodu līdzekļiem, SPIED ŠEIT!

Iestājoties vasarīgiem laika apstākļiem, problēmas var sagādāt ne tikai odi, bet arī pārlieku ilga atrašanās saulē, brīdina mediķi.
Kā pastāstīja Bukša, NMP dienests aizvadītajā diennaktī saņēmis divus izsaukumus, kas saistīti ar saules un karstuma radītām sekām. Vienā gadījumā no karstuma dūriena bija cietis četrus gadus vecs zēns, otrā gadījumā — 82 gadus veca sieviete. Abi šie izsaukumi saņemti Rīgā.
Mediķi aicina uzmanīties, karstā laikā uzturoties saulē, jo cilvēka organisms, nespējot regulēt savu temperatūru, var pārkarst. Par karstuma dūrienu var liecināt dažādi simptomi — galvassāpes, reibonis, pēkšņi paaugstināta ķermeņa temperatūra, miegainība, slikta dūša. Dažkārt var būt arī vemšana, samaņas zudums vai krampji. Šādos gadījumos nekavējoties jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība.
Mediķi atgādina, ka, uzturoties saulē, uz galvas vēlams vilkt cepuri vai kādu citu galvassegu, lai tādējādi pasargātu sevi no saules dūriena. Pieaugušajiem īpaša vērība jāpievērš arī zīdaiņiem ratiņos, jo, atrodoties ilgstoši saulē, mazulis tajos var pārkarst. Tāpat arī nedrīkst atstāt bērnus bez pieskatīšanas automašīnā ar aizvērtiem logiem, jo tas rada lielu risku, ka mazulis būs pakļauts karstuma dūrienam. Jāatceras, ka arī jauni un veseli cilvēki nav pasargāti no saules un karstuma ietekmes.

Bez odiem un saules vasaras sezonai raksturīgas ir arī problēmas, kas saistītas ar divriteņu braucamrīku izmantošanu.

Reklāma
Reklāma


Bez odiem un saules vasaras sezonai raksturīgas ir arī problēmas, kas saistītas ar divriteņu braucamrīku izmantošanu, novērojuši mediķi.
Piemēram, vakar traumas guvušas divas velosipēdistes. Kāda 57 gadus veca kundze, braucot ar divriteni, centusies pa gājēju pāreju šķērsot Dobeles šoseju, taču viņu notriekusi automašīna un sieviete ar kaulu lūzumiem un galvas sasitumu nogādāta slimnīcā. Savukārt kādu 69 gadus vecu riteņbraucēju vakar Vidzemes reģionā notriecis motociklists. Arī viņa ar smadzeņu satricinājumu aizvesta uz slimnīcu.
Bukša aģentūrai LETA pastāstīja arī par kādu pārgalvīgu riteņbraucēju ieradumu — sēdināt divritenim aizmugurē bērnus. Piemēram, vakar NMP mediķi saņēmuši divus izsaukumus, kur šāda vizināšanās uz velosipēda aizmugurējās daļas beigusies ar bērna kājas ieraušanu riteņa spieķos. Vienā gadījumā cietis četrus gadus vecs bērns Elejas pagastā, otrā gadījumā — sešus gadus vecs bērns Daugavpilī.

 

Avots: www.kasjauns.lv