Izvēlies savu dūlu: Linda Rozenbaha

Grūtniecība un radības ir līdzīga kuģošanai jūrā, kad līdz vienam mērķim - bērniņa sagaidīšanai - mēs varam nonākt pa dažādiem ceļiem. Tev un tavai komandai ir daudzas izvēles, kā un pa kuru maršrutu šo garo gaidību un radību ceļu izkuģot, ko šajā laikā apskatīt, izjust, pārdomāt, kā savu dārgo kravu - mazuli - pasargāt. Laba pieredze, es pārliecinos, bieži vien nav nejaušība!

FOTO: no personīgā arhīva

 

Ko es varu piedāvāt:

Gaidību laikā es varu būt kā ceļojuma ceļvedis, lai uzzinātu par dažādām iespējām, kā sevi emocionāli, garīgi un fiziski stiprināt, kā sev palīdzēt dažādu "grūtniecības grūtību" gadījumā, kur vajadzības gadījumā meklēt palīdzību, varu izskaidrot dzemdību norises fizioloģisko un emocionālo pusi, palīdzēt sevī rast atbildes, kas tieši tev palīdzēs dzemdībās, kā gatavoties pēcdzemdību laikam u.tml.

Konsultēju gan individuāli, gan ir iespēja nākt uz grūtnieču vingrošanas un atbalsta grupu "Stārķa ligzdā". Tajā ir fiziski zemas slodzes vingrojumi, apgūstam pareizu dzemdību elpošanu un meditācijas. Regulāri apgūtas, šīs prasmes iegulst ķermeniskajā atmiņā un dzemdībās atmostas jau organiski. Turklāt ik reizi nodarbībās stāstu kādu tēmu, kas palīdz grūtniecības laikā vai sagatavo dzemdībām, pēcdzemdību periodam.

Sniedzu nepārtrauktu atbalstu dzemdībās - tās var būt gan radības slimnīcā, gan mājdzemdības. Pārliecinos, ka, pirmkārt, vislielākais atbalsts ir iedrošinošs vārds un vienkārši klātbūtne. Tikai tad nāk zināšanas, dzīvesgudrība, skaidrojums par dzemdību norisi un fiziskais atbalsts. Vajadzības gadījumā izmantoju relaksējošas masāžas, rebozo masāžu (masāža ar meksikāņu lakata - rebozo - palīdzību), iesaku atbilstošu pozu maiņu, Baha ziedus u.c.

 

Pirms kopīgām radībām ieteicamas vismaz divas trīs kopīgas sagatavošanās vizītes. Bet ir mammas, ar kurām dzemdībām kopīgi gatavojamies jau no maza grūtniecības laiciņa.

Pēcdzemdību laikā varam ar mammu un tēti pārrunāt iegūto dzemdību pieredzi, ieraugot, ko no tā var paņemt kā resursu turpmākajai dzīvei un ko sevī varbūt varētu izkopt. Pēc māmiņas vēlēšanās, varu uzrakstīt viņas dzemdību stāstu. Atbalstu māmiņu emocionāli jaunajā dzīves pieredzē. Atbilstoši konkrētajām vajadzībām palīdzu apgūt zīdaiņa pamataprūpes prasmes un risināt zīdīšanas grūtības.

Mana pieredze 

Reklāma
Reklāma

Ar mazuļa gaidīšanas un dzemdību tēmu esmu cieši saaugusi septiņus gadus. Līdz ar sava bērniņa plānošanu iepazinu brīnišķīgu vecmāti Dinu Cepli, kas mani ieveda dabiskās dzemdniecības pasaulē. Visu viņas stāstīto par dabiskām gaidībām un radībām uzsūcu sevī, taču atstāju vietu zināmai šaubu devai. Dzemdībās pārliecinājos, ka šīs zināšanas „nostrādā!" Savu trīs bērnu dzemdības - pirmās 2003. gadā Latvijas Ģimenes centrā, otrās 2006. gadā un trešās 2009. gadā mājās - , atceros ar prieku!

Ikdienā esmu mājaslapas LA.LV sadaļas "Veselība" redaktore, joprojām arī rakstu kā žurnāliste.

Redzot, ka daudzas lasītās un uzklausītās zināšanas un atklāsmes par dabisku grūtniecību un dzemdībām, latviski nekur nav apkopotas, sāku rakstīt grāmatu. Tā tapa mans sirdsdarbs - „Gaidības un radības ar prieku", kurā intervēju lieliskas dabisko dzemdību piekritējas vecmātes, padziļināti iepazinu tēmu, lasot ārzemju literatūru un pētījumus, kā arī apkopoju vecāku dzemdību stāstus.

Mana izglītība

Esmu mācījusies un joprojām mācos rast vārdus, kas uzrunā cilvēku sirdis un ļauj viņiem izprast sevi, atrast un audzēt sevī spēku, uzticēšanos, gudrību un drosmi piemērotākajam ceļam. Šīs zināšanas esmu apguvusi Latvijas Universitātē, kur iegūts bakalaura grāds komunikācijas zinātnē. Un, protams, gudrībā, ko sniedz dzīve. Daudzus gadus nozīmīgu laiku veltu pašizziņai. 

Esmu sertificēta C kategorijas sporta speciāliste. Zināšanas grūtnieču vingrošanas vadīšanā esmu pilnveidojusi, individuāli mācoties pie vecmātes Aivas Zeidmanes.

Esmu beigusi sistēmiskās ģimenes psihoterapijas pamatkursu pie Latvijas Ģimenes Psihoterapeitu biedrības pasniedzējiem, lai gūtu dziļāku skatījumu par attiecību veidošanu ģimenē. Esmu beigusi pirmās Latvijas dūlu mācības, gūstot zināšanas par mazuļa gaidīšanu, radībām un pēcdzemdību periodu, emocionālās un fiziskās palīdzības sniegšanu (masāžām, pozu ietekmi, Baha ziediem, rebozo u.c.).


Tālrunis 29428893, e-pasts rozenbaha@inbox.lv

Visu dūlu sarakstu skati šeit!