Pirmais valsis kāzās. Kāds tas būs jums? VIDEO

Ticējumi vēsta, ka dejām kāzās ir svarīga nozīme — tās nodrošina jaunā pāra labklājību, labvēlīgi ietekmē pārdabiskos spēkus. Kāda būs jūsu pirmā deja? Un atceries — kāzās jāizdancina arī savus vecākus!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pēc tradīcijām pirmo kāzu valsi vedējiem jāpiesaka, kad apēsts otrais ēdiens. Senajās kāzās katram novadam bija sava stingri reglamentēta deju secība. Alsungā suitu kāzās pirmais tika spēlēts Pašpāru dancis un pirmais to sāka dižvedējs ar savu sievu, tad sekoja vakarbrālis (līgavas vedējs) ar savu, pēc tam tautietis ar līgavu. Kad visi trīs pāri bija izdejojuši, dižvedējs ar krītu uzvilka trīs lietuvēna krustus — divus uz durvīm, trešo uz grīdas.
Kurzemē un Zemgalē senajās kāzās pirmā deja bija Diždancis, kas ir līdzīgs mūsu polonēzei ar visu kāzu viesu promenēšanu visapkārt pa kāzu namu.
Talsos, Bauskas un Ārlavas apkaimē kā pirmo dejoja Cimdu danci, un pēc dejas meitas izdalīja puišiem cimdus par dancināšanu (Minētās dejas aizvien izpilda tautisko deju kolektīvi).
19. gadsimtā populāra bija deja Polis. To pirmie dejot gāja dižvedējs ar līgavu, aiz tiem vedēja ar līgavaini, tad panāksnieki un pārējie. Pēc danča katrs puisis savu meitu nobučoja. Galvenais kāzu, tāpat kā kristību dejā, ir lēciens. Jo augstāk lēks, jo bagātāka būs dzīve, jo vairāk tiks samīti ļaunie gari.

Deja kā pārsteigums
Mūsdienās vairs nepastāv stingri noteikta kārtība, kādā būtu vedama pirmā deja, taču tradicionāli notiek tā, ka pirmie izdejo jaunais pāris, tad uz deju plača tiek aicināti vedēji. Tālāk muzikanti vai Danču meistars, ja tāds ir ievēlēts, izsauc citus pārus pēc laulībā nodzīvoto gadu skaita, sākot ar visvecāko pāri. Viesi var izveidot apli, kurā dejo tikai jaunais pāris, bet pēc pirmās dejas sāk dejot visi.


Jaunie pāri šodien savu deju mēdz pasniegt tā, ka tā pārvēršas par lielu pārsteigumu viesiem. Piemēram, jaunais pāris sāk dejot valsi tradicionālas mūzikas pavadījumā, bet tad mūzika mainās un sākas uh! un ah!. :)

Vecāku izdancināšana
Kāzās noteikti vajadzētu izdancināt savus vecākus, un arī šeit pastāv lieliskas improvizācijas iespējas! Iedvesmojies no šī video!


Kad visi atkal apsēdušies pie galda, atceraties par "Rūgts!” uzsaukšanu!
Pēc šīs ēšanas var sākties dejas. Vedējiem būtu jāpavēro viesu noskaņojums — ja ciemiņi jau atraisījušies un vēlas dejot, tad nevajag dejas traucēt. Ja pamanāms apsīkums, var rīkot atrakcijas un konkursus, kas saistās ar dejām, piemēram: saaicina deju laukumā vairākus pārus, katram izdala pa vienam bērnu spēju klucītim. Sākot skanēt mūzikai, klucīti ieliek starp pierēm un dejo. Mūzika ir ļoti ritmiska, ik pa laikam muzikanti pārtrauc spēlēt un dejotāji pievieno vēl pa klucītim. No spēles izstājas tie pāri, kuriem klucīši nokrīt uz grīdas. Uzvarētājus apbalvo.
 

Reklāma
Reklāma