Cik ilgi zīdainim nepieciešama nakts barošana? Skaidro zīdīšanas speciāliste Dace Zavadska

„Mazulim jau četri mēneši, bet viņš vēl aizvien naktī mostas vairākas reizes. Vai tas ir normāli?” portālam mammamuntetiem.lv vaicā jaunā māmiņa. Konsultē sertificēta krūts zīdīšanas speciāliste Dace Zavadska.

FOTO: Shutterstock.com

Piena veidošanās naktī turpinās tikpat efektīvi kā dienā. Ja piens netiek patērēts tik, cik tas tiek saražots, tad tā daudzums krūtīs strauji pārsniedz alveolu tilpumu. Bērna zīdīšana naktīs mazinās vai aizkavēs iespējamo piena pārprodukcijas problēmu, kas ne tikai rada diskomfortu mātei, bet varbūt arī par laktācijas (jeb piena veidošanās) samazināšanās iemeslu, jo muskuļu šūnas nespēj saspiest pārpildītās alveolas un piena plūsma naktī kļūst vājāka.
Jo jaunāks zīdainis, jo vairāk iespējams, ka viņš izēd vienādu piena daudzumu kā dienā, tā arī naktī.

 

Piena veidošanās notiek labāk, ja bērns tiek zīdīts arī naktīs.

 

Lai stimulētu un ierosinātu laktāciju, ir nepieciešams prolaktīns. Tas tieši iespaido arī piena veidošanos un tā daudzumu vismaz pirmajās divās nedēļās. Pēdējie pētījumi rāda, ka prolaktīna veidošanās, kā atbilde uz zīdīšanu nakts laikā ir lielāka nekā dienā. Tātad piena veidošanās notiek labāk, ja bērns tiek zīdīts arī naktīs. Turklāt nakts piens ir īpašs, jo tam ir cits sastāvs, tas ir vērtīgāks un treknāks (visliesākais ir vakara piens).
„Pirmajos mēnešos bērnam ir nepieciešamība pēc mammas, ēdiena, drošības. Grūti pateikt, kurā brīdī tas pārtop tikai nepieciešamībā pēc drošības. Bet es domāju, ka līdz 3, 4 mēnešiem – bērnam nakts ēšana noteikti ir vajadzīga. Zīdainītis nespēj izturēt visu nakti bez ēdiena,” saka Dace Zavadska.

Reklāma
Reklāma

 

Mēs paši esam gribējuši, lai šis bērniņš nāk pasaulē, tad jāmāk arī tikt galā ar savu egoismu.

 

Un vēl ļoti aktuāls jautājums, ko mēs uzskatām par nakti? Ja tas ir, piemēram, no 23.00 līdz 9.00 – tā ir gandrīz puse diennakts. Protams, ka šajā laikā bērns ir jābaro. Svarīgi arī, cikos pirms nakts miega bērniņš paēdis? Rādītājs ir tas, kā bērniņš jūtas, kā viņš pieņemas svarā. Mamma pati var pavērot, vai mazulis šajās nakts ēdienreizēs paēd kārtīgi vai tikai čāpstina un tad var paanalizēt, kāpēc zīdainim naktī tik ļoti vajag mammu un drošību, varbūt viņam pietrūkst mammas dienā. Un ne jau vienmēr bērns naktī raud tikai tāpēc, ka grib ēst, varbūt viņš vienkārši ir nospārdījies un prasa, lai viņu apsedz.
„Mammai var būt apgrūtinoša nakts barošana, bet, ja mēs laižam pasaulē bērnu, tad uz to brīdi mums ir ne tikai vēlme pēc mazuļa, bet arī pienākums mazuli barot un citādi par viņu rūpēties, lai apmierinātu bērniņa vajadzības,” savu viedokli pauž speciāliste.
„Ja mammai un bērnam tā ir vieglāk, viņa var ņemt mazuli pie sevis gultā. Tas nav nekas slikts, un nebūt nenozīmē, ka karāsies pupā līdz skolas vecumam. Mamma nevar nogulēt savu bērnu, it īpaši uzreiz pēc dzemdībām, mamma jūt katru bērna kustību”.
Psihologi apstiprina, ka līdz gada vecumam nevar izlaist bērnu un, ja viņš ko prasa, mums jāpalīdz. Mēs paši esam gribējuši, lai šis bērniņš nāk pasaulē, tad jāmāk arī tikt galā ar savu egoismu. Tas, ko mēs bērnā ieliekam šajā vecumā ir nozīmīgi visu dzīvi.
Pēc gada bērnam fizioloģiski nav nepieciešamības pēc ēdiena un dzēriena naktī. Līdz gadam viņš vēl nemāk pateikt, ko īsti vēlas.

Materiāla veidošanā izmantots Zīdīšanas ABC