Strijas - nejaukā piemiņa no grūtniecības perioda

Strijas ir daudzu sieviešu viena no sāpīgākajām problēmām, kas liedz uzvilkt īsu krekliņu vai bez kautrēšanās parādīties pludmalē. Par strijām vairāk stāsta Veselības centra 4 Estētiskās dermatoloģijas klīnikas dermatoloģe Vita Priedīte un dermatologs Raimonds Karls.

Svarīgi  ir atšķirt, vai strijas veidojas kā kosmētisks defekts, vai arī tā ir saslimšanas pazīme

FOTO: Shutterstock.com

Svarīgi ir atšķirt, vai strijas veidojas kā kosmētisks defekts, vai arī tā ir saslimšanas pazīme

Kas ir stijas?
Strijas ir ādas defekts dermas līmenī. Tā veidojas, ja traucēta febroblastu sintēze, kas atbildīga par elastīgo un kologēno šķiedru kvalitāti. Striju veidošanās procesā epidema paliek plānāka, dermas līmenī tiek bojātas kologēnās un elastīgās šķiedras, veidojas to iestiepums un pārrāvums, tiek bojāts saistaudu režģis. Derma ļauj ādai stiepties un vēlāk atgūt iepriekšējo stāvokli. Ja šis slānis tiek ilgstoši un galvenais strauji pārpūlēts, zūd ādas elastība veidojas strijas. Izstiepta āda cenšas pašatjaunoties - palielinot holstšķiedru daudzumu, kologēnu. Strijas rašanās sākumā ir vērojamas kā sarētojumi zilgani sārtā krāsā (1-2 līdz 5-7mm), nedaudz piepacelti; ar laiku no 3-18 mēnešu laikā strijas bālē, veidojas gaiša perlamutra krāsas atrofiska rēta, kas elektrovioletostaru ietekmē saglabā savu gaišo toni.

 

Striju veidošanās iemesli:
* Vīrišķo hormonu-testosterona svārstību ietekmē pubertātes vecumā rodas strijas, pat bez izteikta audu pastiepuma.
* Strauja svara un apjoma svārstību rezultāta (individuāli 2-6 kg /mēnesī).
* Grūtniecību un pēcdzemdību periodā.
* Izteikts saistaudu vājums.
* Ātra stiepšanās garumā (strijas pusaudžiem uz muguras perpendikulāri mugurkaulam).
* Fiziskas slodzes rezultātā, ja strauji pieaug muskuļu masa.
* Iedzimtas ādas īpatnības.
* Vietēji un iekšķīgi lietoto kortikosteroīdu terapija.
* Iekšējās sekrēcijas dziedzeru - virsnieru un vairogdziedzeru slimības.


Svarīgi  ir atšķirt, vai strijas veidojas kā kosmētisks defekts, vai arī tā ir saslimšanas pazīme. Ja strijas veidojas bērniem 6 līdz 10 gadu vecumā, nepieciešama endokrinologa konsultācija, jo problēmas parādīšanās šajā vecumā varētu liecināt par hormonāla rakstura problēmām. Strijas visbiežāk veidojas uz gurniem, vēdera augšstilbu, nereti arī augšdelmuiekšējām virsmām.


Ko darīt?
Radušās strijas pilnībā izskaust nav iespējams, vissvarīgākie ir profilaktiskie pasākumi, vai maksimāli efektīvi novērstu striju veidošanos. Īpašas rūpes ir nepieciešamas ķermeņa kopšanai bērniņa gaidīšanas periodā.  Vēlams uzturā iekļaut produktus, kas bagāti ar:
1) A vitamīnu. Burkāni, spināti, brokoļ uzlabo ādas elastību un tvirtumu.
2) C vitamīnu. Zemenes, citrusi, upenes, kāposti, tomāti palīdz atjaunot kologēna šķiedras.
3) E vitamīnu. Mandeles, lazdu rieksti stiprina šūnapvalku.
4) Cinku, kas kopā ar A vitamīnu veido elastīgas šķiedras.

Jāseko, lai uzturā būtu  pietiekams daudzums olbaltumvielu, kas ir organisma būvmateriāls. Nepieciešamas arī aminoskābes un nepiesātinātas taukskābes, jāseko uzņemto ogļhidrātu daudzumam, pārmērīgi lietojot uzturā ogļhidrātus, tie pārvēršas taukos un mazina ādas elasticitāti.

Mērena fiziska slodze ādas tonusa uzturēšanai un palielināšanai. No sporta nodarbībām  visieteicamākās ir aktivitātes ūdenī (peldēšana un ūdens aerobika), kā arī vingrošana. Arī ādas mikrocirkulācijas un limfas atieces veicināšana ikdienā, ādas pilings, kas attīra ādu no atmirušajām šūnām. Vēl palīdz kontrasta dušas, viegla rīvēšanās un pašmasāža, kā arī pirts apmeklējums (ar ginekologa akceptu).


Kosmētisko līdzekļu izvēle atkarībā no ādas tipa uz gadalaika
Var lietot krēmus, losjonus, serumus, želejas, eļļas uz tīras ādas 1-2 reizes dienā. Līdzekļu sastāvā vajadzētu būt vairākiem aktīviem vitamīniem – A; E;C; provitamīnam B5; mikroelementam; cinkam; silīcijam; eļļām (rīcineļļa, vīnogu kauliņu, mandeļu, avokado, kviešu asnu, greipfrūtu; jojobas; sojas u.c.), kā arī ekstraktiem – Āzijas centeļļas, kosas, zirgkastaņa, efejas, raspodiņa, kumelīšu, kliņģerīšu; arī augļskābēm (alfa hodroksi jeb AHA skābēm), kologēnam.


Regulāri lietoti kosmētiski līdzekļi:
1) uztur ādas mitruma rezerves,
2) stimulē šūnu regenerāciju,
3) palielina ādas elastību un tvirtumu,
4) veicina fēbroblastu aktivitāti,
5) kolagēno un elastīgo šķiedru attīstību ādā.
 


Jo ātrāk, jo labāk!
Striju terapija jāsāk maksimāli agri, tiklīdz tās izveidojušās. Ja nepieciešams grūtniecības trešajā trimestrī vai iespējami ātri pēc dzemdībām. Visefektīvāko terapijas kursu pateiks ķermeņa estētikas speciālists.

Pielietojamās terapijas ir:

  • grūtniecības periodā - vākumu masāža, maskas, kosmētiskie līdzekļi;
  • krūts barošanas periodā - serumi, koncentrāti, vakumu masāža, ultraskaņa, Tri-antiv metode, talosoterapija, presoterapija, ķermeņa maskas, lāzerterapija.
  • pēc bērna zīdīšanas papildus visam iepriekšējam var izmantot mezoterapiju, striju slīpēšanu, plastisko ķirurģiju.

 

Reklāma
Reklāma

Plašās iespējas  
Dermatologa ikdienas darbs cieši saistīts ar cilvēka ādas izpēti, lai noteiktu slimības pazīmes, slimības gaitu, ārstēšanas efektivitāti. Mūsdienu dermatoloģijas nākotne ir neinvazīvas digitālas izmeklēšanas metodes, kas neprasa speciālu pacienta sagatavošanu, daudz laika un ir informatīvas. Attīstoties mūsdienu tehnikai un ciparu tehnoloģijām, dermatoloģija arvien plašāk izmanto dažāda veida palīgdiagnostiskās ierīces, kas padara acij neredzamas izmaiņas un pazīmes par redzamām – ādas virsmas mikroskopija (dermoskopija), ādas augstas frekvences ultrasonogrāfija (USG). Kaut arī strijas kā ādas problēma ir saskatāmas ar neapbruņotu aci, līdzekļu pielietojums striju apkarošanā ir plašs, taču efektivitātes izvērtēšanai lietderīga ir ādas ultrasonogrāfijas metode. Izmeklējot bojāto ādu novēro difūzu hipoehogēnu dermas struktūru, kas veselās ādas rajonos mijās ar kompaktiem dermas apvidiem. Līdzekļu efektivitāte nosaka dermas kompaktās struktūras izveidi.


Izmantotā literatūra:
Douglas A. Perednia What dermatologists should know about digital imaging J Am Acad Dermatol 1991; 25:89-108
G.W.Lucassen et al. The effectivness of message treatment on cellulite as monitored by ultrasound imaging Skin Research and Technology 1997; 3: 154-160
M.Gniadecka Effects of ageing on dermal echogenicity Skin Research and Technology 2001; 7:204-207
Jemec GB, Gniadecka M, Ulrich J Ultrasound in dermatology: part I, high frequency ultrasound Eur J Dermatol 2000; 6:492-7
Nicholas Aspres et al. Imaging the skin Australian J of Dermatol 2003; 44:19-27