Vīrietis – aukle? Jā vai nē

"Vai ir kāds kādreiz pieņēmis darbā vīrieti aukli?" mammam.lv/tetiem.lv forumā vaicā Arturs Vasiļjevs – Spilva. Nācis no daudzbērnu ģimenes un būdams divu bērnu tēvs viņš sevi sauc par aukli ar pieredzi. Taču, kad Arturs zvana, lai pieteiktos par aukli, neviens viņu pat nevēlas uzklausīt...

Ilustrācijai izmantota Sanitas Zutes iesūtītā fotogrāfija. Attēlā redzamais vīrietis nav raksta varonis.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ilustrācijai izmantota Sanitas Zutes iesūtītā fotogrāfija. Attēlā redzamais vīrietis nav raksta varonis.

„Zvanot pēc sludinājuma par aukles darba vietas piedāvājumu, visi kaut kā cenšas mani atšūt. Stulbākais ir tas, ka neviens necenšas mani izklausīt līdz galam un nezina, ka man ir 15 gadu pieredze un divi savi bērni,” stāsta Arturs.
Bet tiešām – kāpēc gan vīrietis nevarētu būt laba aukle vai laba medmāsa (arī šajā profesijā esam pieraduši redzēt sievietes)? Esam apkopojuši portālā reģistrēto mammu un tētu viedokļus par šo tēmu.

Guna Gulbe: „Artūr, nu ir jau tā, ka vīriešus baidās pieņemt darbā par bērnu aukli. Es nezinu, pati arī laikam neņemtu! Un es pat īsti nezinu kādēļ, laikam vainīgs stereotips, ka bērnu auklēšana ir vairāk sieviešu darbs! Mans ieteikums tev būtu: Pasniedz sevi kaut kā interesanti, lai tu izceltos labā veidā starp auklēm – sievietēm!”


Es nezinu, pati arī laikam neņemtu! Un es pat īsti nezinu kādēļ, laikam vainīgs stereotips, ka bērnu auklēšana ir vairāk sieviešu darbs!

Reklāma
Reklāma


Regīna Skrapce: „Pazīstu ģimeni, kur vīrietis (drīzāk jau jauns džeks) auklē dvīņu meitenes un vecāki ir apmierināti.
Es pati arī labāk gribētu algot vīrieti, ja būtu vientuļā māte (ne jau tāpēc, lai meklētu laimi, bet tāpēc, ka bērnam vajadzīga arī vīrieša pieeja audzināšanai).
Vislabākie pavāri un ginekologi taču arī ir vīrieši! :-)
Cita lieta, ka arī ar sievieti aukli var "ieberzties". Nesen te bija aprakstīts gadījums, ka viena aizgāja mājās, atstājusi bērnus bez pieskatīšanas, cita pieskatāmo bērnu piekāvusi. Turklāt, auklei taču uztic ne tikai bērnu, bet arī dzīvokļa atslēgas. Nepazīstamām sievietēm cilvēki uzticas vairāk, nekā nepazīstamiem vīriešiem, tur laikam tas noslēpums”.

Dvīņu tētis Ingus Rūķis: „Vairākas reizes ir gadījies puikas (dvīņi, drīz būs 2 gadi) atstāt auklēt savam bijušajam kursabiedram, kas lieliski saprotas ar viņiem – viss kārtībā:-).

Aiga Plitniece: „Nedomāju, ka bērnu auklēt būtu vairāk sieviešu darbs. Reizēm vīrieši pat labāk tiek galā ar bērniem”.

Maija Bērziņa: Ja man būtu vajadzīga aukle, es, goda vārds, labprātāk algotu vīrieti. Pirmkārt, tāpēc, ka vīrieši ir racionālāki un man pārsvarā ar viņiem vieglāk saprasties, otrkārt, tiešām padomju laiki, kad tēvs un vīrietis bērna dzīvē bija otršķirīga persona ir pagājuši, līdz ar to, ticiet man, arī vīrieši mūsdienās šo to saprot par bērnu kopšanu un audzināšanu, turklāt bieži vien labāk par pašām sievietēm, kuras iedomājušās, ka ja jau tas ir "sieviešu darbs", tad viņa, būdama sieviete ar to tiks galā pat aci nepamirkšķinot. Pārfrāzējot vecu, bet labu teicienu – par aukli nepiedzimst, par to iemācās būt! :-) Veiksmi darba meklējumos!

Džanetta Lazda: „Domāju, ka arī paši – auklējamie bērni vairāk respektē vīrieti nekā sievieti!”

Ieva Sproģe Grigorjeva: "Man bija bērniem aukle – vīrietis. Vīrs man brauca strādāt jūrā, pusi no gada bērni auga bez tēta. Tieši tas bija viens no iemesliem, lai vēlētos, ka bērnus auklē vīrietis. Es ne reizes neaizdomajos, ka viņš netiktu ar bērniem galā, vai arī apdraudētu manus bērnus. Varbūt, savādak būtu, ja tas būtu pilnīgi svešs cilveks, par kuru nezinātu iepriekš pilnīgi neko. Bet šāda neuzticība nav saistīta ar dzimuma aizspriedumiem".

Sandra Pelne:
"Zinot personīgi Arturu, viņš nenoliedzami ir laba aukle! Ja man vajadzētu atstāt savu bērnu, es zinu, ka viņam to uzticētu, jo pietiekam daudz esmu redzējusi, kā viņš nodarbojas ar bērniem un viņam nesagādā grūtības pieskatīt divus vai trīs bērnus vienlaicīgi. Viņš ar abiem bērniem iet ara un spēlējas, dodas uz veikalu iepirkties. Es jums silti varu ieteikt Arturu par aukli! Šim vīrietim ir zelta rokas un zelta sirds. Turklāt bez bērnu pieskatīšanas viņš daudz ko citu arī prot.

„Ir interesanti palasīt un paanalizēt katra viedokli un man ir neviltots prieks, ka ir cilvēki, kas tomēr nepaliek pie šiem vispār pieņemtajiem standartiem, ka aukles vieta ir tikai un vienīgi sievietes kompetencē,” raksta pats Arturs, piebilstot: „Un, ja gadījumā kāds vēlas mani pieņemt kā aukli, droši zvaniet: 29881116! :-)  Es zinu, ka man tā lieta padodas labāk kā dažai sievietei... [piemiedz aci]!

Lasīt visu diskusiju:
Forums>Aukles>Vīrietis - aukle

Un kāds ir tavs viedoklis?