Uztura speciāliste skaidro, vai tiešām mikroviļņu krāsns bojā ēdiena vitamīnus

Vai tas ir iespējams, ka miljoniem cilvēku upurē savu veselību ērtību dēļ, ko sniedz mikroviļņu krāsnis? 1976. gadā PSRS tās tika aizliegtas... Gan tāpēc, ka mikroviļņi ievērojami mazina ēdiena uzturvērtību, gan tāpēc, ka ietekmē cilvēka veselību.

FOTO: Shutterstock.com

„Mikroviļņu krāsnī (MK) gatavots ēdiens  nav veselīgs, jo, šādi to karsējot, mainās ēdiena sastāvs un cilvēks saņem "mirušu ēdienu". Mikroviļņu krāsni vajadzētu aizvietot ar elektrisko cepeškrāsni, kas gan ir ilgāk, taču ēdiens būs veselīgāks,” teic uztura speciāliste Inga Pūce. 

Krūts piena sildīšana mikroviļņu krāsnī bojā piena olbaltumus un imunoglobulīnu A (IgA), kas pasargā bērnu no dažādām saslimšanām.


Kā MK darbojas?
Mikroviļņi ir elektromagnētiskās enerģijas veids, līdzīgi kā gaismas un radioviļņi. Mūsdienās mikroviļņus izmanto arī, lai pārraidītu telefona, TV un interneta signālus.
Katra MK ir iebūvēts magnetrons kamera, kurā ar elektriskā un magnētiskā lauka palīdzību elektroni veido 2.45 GHz (Giga Hertz) mikroviļņu radiāciju, kas mijiedarbojas ar uztura molekulām.
Mikroviļņi izmaina molekulu polaritāti no pozitīvā uz negatīvo katrā viļņu ciklā, kas notiek miljons reižu sekundē. Uztura molekulām, īpaši ūdenim ir pozitīvie un negatīvie poli, kuri tiek mainīti ar magnēta palīdzību, kam ir ziemeļu un dienvidu poli.
Visa šī nemitīgā polu mainīšana rada molekulu „rīvēšanos”, kas uzsilda uzturu. Šī neparastā sildīšana ievērojami bojā apkārtējās molekulas, tās pārbīdot un deformējot.
Salīdzinājumam mikroviļņi, ko izstaro saule, tiek saņemti pulsējošas līdzstrāvas veidā, kas nerada molekulu rīvēšanos, MK enerģijas radīšanai tiek izmantota maiņstrāva, kas rada molekulu nepārtrauktu grozīšanos.


MK nav piemērotas bērnu pārtikas sildīšanai
Izņemot pudelīti ar ēdienu no MK, no ārpuses pudelīte var šķist vēsa, bet saturs var būt ļoti karsts un var pat apdedzināt bērna muti un kakla gļotādu. Tāpat sildīšanas procesā tiek bojāti vitamīni. Krūts piena atsildīšana MK bojā piena olbaltumus un imunoglobulīnu A (IgA), kas pasargā bērnu no dažādām saslimšanām, jo tie vairs nav bioloģiski aktīvi. Vēl vairāk, viena aminoskābe L-prolīns pārveidojas par D-isomēru, kas ir neirotoksisks (bojā smadzenes) un nefrotoksisks (bojā nieres). Ja mazulis kādu iemeslu dēļ nesaņem mātes pienu, bet piena maisījumu, tad, to sildot, tiek bojāti tur esošie vitamīni, kuru maisījumā, protams, tāpat ir krietni mazāk, nekā mātes pienā.

Zinātniskie pierādījumi un fakti
Zinātnieki Raum & Zelt 1992. gadā publicēja datus par ēdiena morfoloģiskajām izmaiņām, kas rodas, tos gatavojot MK vai tradicionālā veidā. Pamatā ir atšķirība starp enerģijas veidu, kas tiek izmantota MK maiņstrāva un sildot līdzstrāva. Šī būtiskā atšķirība MK gadījumā pārveido ēdiena molekulas, kas ilgtermiņā var bojāt cilvēka veselību.

Reklāma
Reklāma


Šveices profesora Dr. Hans Ulrihs Hertels (Dr. Hans Hans Ulrich Hertel) 1991.gadā un krievu zinātnieku 1976. gadā veiktie pētījums medicīniski pierādīja, ka tai cilvēku grupai, kas lieto MK sildītu vai gatavotu ēdienu, bija novērots:
1)    samazinājās hemoglobīna daudzums (mazasinība),
2)    paaugstināts leikocītu daudzums (kas liecina par iekaisuma procesiem),
3)    palielināts holesterīna daudzums(ZBL sliktā frakcija),
4)    samazināts limfocītu daudzums (aizsargā organismu no saslimšanām)
5)    izmainīts bakterioloģiskais fons (traucēta vitamīnu aktivizācija)
6)    aerobā audu elpošana nomainījās uz anaerobo!
7)    hronisks simpātiskās nervu sistēmas uzbudinājums (stress, paaugstināts asinsspiediens, galvassāpes, reibonis, acu sāpes, bezmiegs, uzbudināmība, nemiers, kuņģa sāpes, zemas, koncentrēšanās spējas, matu izkrišana, paaugstināta apendicīta iekaisuma risks, katarakta, samazinātas reprodukcijas spējas).

10 iemesli, kāpēc mikroviļņu krāsni vajadzētu pārtraukt lietot, nomainot to pret cepeškrāsni vai citām sildierīcēm:
1) Tiek bojāta smadzeņu darbība „saīsinot” to impulsus, jo smadzeņu audi tiek de- magnetizēti.
2) Ķermenis nevar noārdīt un uzņemt pārtikas vielas, jo neatpazīst izmainītās molekulas.
3) Sieviešu un vīriešu hormonālā sistēma tiek „aizvērta”
4) MK gatavoto produktu ietekme uz organismu ir ilgstoša.
5) Minerālvielas, vitamīni un uzturvielas zaudē 60 – 90% savas bioloģiskās vērtības.
6) Minerālvielas, kas atrodamas dārzeņos, tiek pārveidotas par kancerogēniem brīviem radikāliem.
7) MK gatavots ēdiens var būt par iemeslu kuņģa un zarnu audzējiem, ko īpaši apstiprina to lielais pieaugums ASV.
8) Ilgstoša MK gatavota ēdienu lietošana palielina vēža šūnu attīstību cilvēka ķermenī.
9) Izmaina imūnsistēmas spēju aizsargāt organismu, samazinot limfātisko audu un asins seruma normālu darbību.
10) Pasliktinās atmiņa un koncentrēšanās spējas, vērojama emocionāla nestabilitāte un intelektuālā kapacitāte.