Nemazgā rokas? Iepazīsties — rota vīruss

Rota vīrusa infekcija ir bieži sastopama saslimšana, kas izplatās fekāli orālā ceļā. Klasiskais šīs slimības izplatības iemesls ir nemazgātas rokas. Visbiežāk ar to saslimst bērni līdz trīs gadu vecumam, parasti rudens — ziemas periodā. Gandrīz katrs bērns vecumā līdz pieciem gadiem ir sastapies ar šo infekciju.

FOTO: Viktorija Kuprijanova, http://www.bernufoto.lv/

Tā kā, pārslimojot rotavīrusu vairākas reizes, veidojas imunitāte, pieaugušie ar to saslimst retāk un vieglāk, nekā bērni, tāpēc bieži vien nemaz netiek konstatēta. Vēl pirms 30 gadiem par rotavīrusa infekciju neviens neko nezināja — saslimušajiem tika diagnosticēts infekciozs gastroenterīts. Rotavīrusu atklāja 1973. gadā un 1979. gadā Vispasaules veselības aizsardzības organizācija apstiprināja terminu rotavīruss, kas savu nosaukumu guva pateicoties savai līdzībai ar riteni (rota no latīņu „ritenis”).


Rota vīrusa izplatība un profilakse
Slimība tiek nodota no cilvēka cilvēkam fekāli orālā ceļā. Infekcijas avots ir slims cilvēks vai infekcijas ierosinātāja nēsātājs bez slimības simptomiem. Infekcijas pārnešanas mehānisms — rotavīrusu infekcijas ierosinātājs izdalās no cilvēka organisma ar fekālijām. Slimnieks vai vīrusu nēsātājs, neievērojot personīgo higiēnu, piesārņo ūdeni, pārtiku, apkārtējās vides priekšmetus.

Apkārtējā vidē uz dažādiem priekšmetiem rotavīruss var izdzīvot no 10 - 15 dienām līdz vienam mēnesim.

Rotavīrusam raksturīga spēja ilgstoši saglabāt dzīvotspēju (izraisīt saslimšanu). Apkārtējā vidē uz dažādiem priekšmetiem rotavīruss var izdzīvot no 10 - 15 dienām līdz vienam mēnesim, atkarībā no temperatūras un mitruma (vīruss ir nenoturīgs augstās temperatūrās). Bērnu rotaļlietas tradicionāli ir priekšmeti, ar ko vīruss tiek nodots tālāk un izplatās mājās ģimenē starp brāļiem un māsām, kā arī citās vietās, piemēram, bērnudārzā.
 
Tāpēc ļoti svarīgi vienmēr ievērot higiēnu — regulāri un rūpīgi mazgāt rokas ar ziepēm un siltu tekošu ūdeni un noslaucīt sausā, tīrā dvielī vai vienreizējas lietošanas papīra dvielī. Uzmanies — kopīgi lietotas gabaliņu ziepes un audekla dvieļi ir ļoti bīstams infekcijas izplatības ceļš! Cilvēkus, kuriem ir akūtas zarnu infekcijas simptomi, vajadzētu nodrošināt ar personisko trauku un dvieļu komplektu.

Uzmanies — kopīgi lietotas gabaliņu ziepes un audekla dvieļi ir ļoti bīstams infekcijas izplatības ceļš!

Reklāma
Reklāma

Vissvarīgākā nozīme rota infekcijas izplatības ierobežošanai ir personīgās higiēnas ievērošana — roku mazgāšana pēc tualetes apmeklēšanas. Bērniem caurejas gadījumā rota vīrusam atrodoties fēcēs, tas var tikt pārnests, saskaroties ar tām. Vīruss var tikt pārnests arī tiešā kontakta ceļā, piemēram, saskaroties ar kādu, kurš nav nomazgājis rokas pēc autiņbiksīšu mainīšanas.
 
Slimības simptomi
Pēc saskares ar vīrusu, tā inkubācijas periods organismā ir no 15 stundām līdz 7 dienām, taču biežāk 48 stundu robežās. Slimības sākums ir akūts, simptomi attīstās 12 - 24 stundu laikā. Inficētā persona vīrusu izdala vidēji 7 - 8 dienas, bet personas ar novājinātu imunitāti — ilgāk.
 
Pašā saslimšanas sākumā var šķist, ka tā ir vienkārša saaukstēšanās. Var parādīties iesnas un sāpošs kakls. Kad pievienojas augsta temperatūra (tā var sasniegt 38 ºC atzīmi un augstāk), var šķist, ka sākusies gripa. Vēlākie simptomi ir nepatīkama sajūtu vēdera augšējā daļā, vemšana, bieža vēdera izeja. Tā ir ūdeņaina bez gļotām un asinīm, bet ar izteiktu smaku. Novērojamas galvassāpes, vājums un slikta apetīte.

Bērniem ar rota vīrusa infekciju caureja parasti ilgst 3-7 dienas, bet atsevišķos gadījumos tā var ieilgt līdz pat divām nedēļām.
 
Ārstēšana

Tā kā rotavīrusa infekcijai nav specifiskas ārstēšanas metodes un saslimušais ar laiku izveseļojas pats, tad parasti analīzes netiek veiktas. Rota vīrusa diagnostiku fēcēs visbiežāk veic komplicētākos gadījumos, kad caureja ir ieilgusi un pastāv aizdomas par citu izraisītāju — baktēriju vai parazītu blakus infekciju. Virusoloģiskā izmeklēšana parasti ir aktuāla arī epidemioloģiskajās situācijās, kad būtiski zināt, kāds vīruss tas ir un kādi pasākumi jāveic.

Slimības gadījumā nepieciešama papildus šķidruma uzņemšana, lai novērstu organisma atūdeņošanos un veicinātu atveseļošanos.

Rota vīrusu infekcijai nav specifiskas ārstēšanas. Slimības gadījumā nepieciešama papildus šķidruma uzņemšana, lai novērstu organisma atūdeņošanos un veicinātu atveseļošanos.
 
Zaudēto šķidruma daudzumu var atjaunot arī ar speciāliem šķīdumiem, kas paredzēti ūdens un sāļu-elektrolītu zaudējuma gadījumos. Viens no populārākajiem šādiem sāļu šķīdumiem ir Rehidrons, kuru bez receptes var iegādāties aptiekās pulverīša veidā un nepieciešamības gadījumā pagatavot, aizvietojošo šķīdumu. Šie šķīdumi ir paredzēti lietošanai kā bērniem, tā pieaugušajiem un satur organismam nepieciešamo sāļus (nātrija hlorīdu, kālija hlorīdu), glikozi un ūdeni. Smagākos atūdeņošanās gadījumos nepieciešama intensīvā terapija.
 
Pēc rotavīrusa izslimošanas īpaši atveseļojoši pasākumi nav nepieciešami — zaudējumus organisms pats ļoti labi spēj kompensēt ar sabalansētu un veselīgu ikdienas uzturu.
 
Ne tikai pēc atveseļošanās, bet arī ikdienā ieteicams uzturā lietot skābpiena produktus. Tie satur antioksidantus un organismam nepieciešamās olbaltumvielas, kā arī kalciju. Imūnsistēmu stiprināšanai palīdz dabīgie antioksidanti. Ēd graudaugus, riekstus un lieto augu eļļas, kuras satur vitamīnu E. Vitamīns C atrodams svaigajos kāpostos, saldajos piparos, dzērvenēs, kivi, citronos, apelsīnos, greipfrūtos un citos augļos. Beta karotīns ir oranžajos un lapu dārzeņos, bioflavonoīdi — dažādās ogās un augļos.
 
Esi modrs un radošs rūpēs par savas un savas ģimenes veselības profilaksi!