Garšīgā Lieldienu pasha. Gatavošana pa soļiem

Pasha ir viens no svarīgākajiem pareizticīgo Lieldienu galda ēdieniem. To gatavo no biezpiena, krējuma un olām nošķeltas piramīdas veidā, kas simbolizē Kristus kapu. Ja pashu gatavosi Zaļajā ceturtdienā, tā turēsies svaiga vēl nedēļu pēc Lieldienām. Tradīcija māca, ka šajā laikā gabaliņš pashas pienākas ikvienam, kas klauvē pie tavām durvīm, bet īpaši jau tiem, kam neklājas viegli.

FOTO: Shutterstock.com

Pashas formas iegūšanai izmanto īpašas saliekamas koka vai plastmasas plāksnītes. To iekšpusē parasti ir iegrebti Lieldienu simboli: pareizticīgo krusts, ziedi, kirilicas burti XB, proti, Христос Воскрес (Kristus ir augšāmcēlies!). Taču arī tad, ja tev šādas formas nav, nevajag atteikties no domas pagatavot pashu. Biezpiena, krējuma un olu masas noslogošanai vari izmantot kādu lielu sietu, caurduri vai pat jaunu māla puķu podu, taču jebkura forma ir jāizklāj ar audumu, lai pashas masa pa stūriem neizplūstu un arīdzan uzsūktu lieko šķidrumu. Topošo pashu vari vienkārši ietīt auduma gabalā tā, lai gali nenāk vaļā, un palikt zem sloga – gaļas dēlīša, uz kura vēl uzlikts kas smags. Tu vari radīt neiedomājami skaistas pashas, ļauj tikai fantāzijai vaļu!

1 liela pasha, ap 2 kg
1 stunda sagatavošanai un vismaz 10 stundas nogatavināšanai

 

Nepieciešams:
1 kg biezpiena
300 g saldā krējuma
160 g sviesta
6 olas
300 g cukura
šķipsna rīvēta muskatrieksta
1 vaniļas pāksts vai 1 paciņa vaniļas cukura
1/2 tējk. malta kanēļa
100 g žāvētu aprikožu
100 g lobītu mandeļu
100 žāvētu ķiršu
100 g rozīņu

1. Biezpienu izberz caur sietu lielā katlā. Tas nav tik traki, kā varētu šķist, – ražīgi strādājot, 15 minūtēs tiksi galā. Turpat katlā lej krējumu un pievieno gabalos sagrieztu sviestu. Atsevišķi sakul olas, lai baltums pilnībā sajaucas ar dzeltenumu, un lej katlā. Pievieno arī cukuru, muskatriekstu, sēkliņas no vaniļas pāksts un kanēli. Uz mazas uguns visu karsē, nepārtraukti maisot ar karoti. Jābūt ļoti uzmanīgam – šķidrajai masai nedrīkst ļaut uzvārīties; tikko šķiet, ka nupat, nupat jau sāks vārīties, noņem katlu no uguns un noliec malā.

 

Reklāma
Reklāma

2. Kamēr masa dziest, sagriez aprikozes sīkos gabaliņos. Mandeles, ja ir vēlēšanās, viegli apgrauzdē (bez tā var arī iztikt) un parupji sakapā. Pievieno biezpiena masai aprikozes, mandeles, ķiršus un rozīnes. Kārtīgi samaisi un pagaršo, vai kā netrūkst. Vari papildināt cukura daudzumu vai pievienot rīvētu apelsīna miziņu. Atdzesē, lai masa nedaudz sabiezē, tad žāvētie augļi nenogrims dibenā.


3. Pashas formu ieliec bļodā, lai ir kur notecēt sūkalām. Izklāj to ar auduma vai marles gabalu tā, lai būtu pēc iespējas mazāk krunku un paliktu pāri, ar ko pārsegt virspusi. Masu vēlreiz apmaisi, lai žāvētie augļi vienmērīgi izkliedējas, un lej formā. Pārsedz ar auduma galu un novieto pashu ar visu bļodu vēsumā. Virspusē uzliec koka dēlīti vai šķīvi un uz tā slogu, lai izspiestu no masas lieko šķidrumu.


4. Otrā dienā pashu uzmanīgi (tā ir trausla!) atbrīvo no formas, iztin un rotā pēc saviem ieskatiem.

Žurnāls Garšīgs, 2010. gada aprīlis
Recepte: Ieva Salmane, stils Ilze Dušele