Kā pareizi turēt jaundzimušo. FOTOpamācība

Lai gan līdz ar bērniņa nākšanu pasaulē mammā dzimst arī dabiska atskārsme, kā pareizāk turēt savu bērnu, der ieklausīties speciālista padomos par biežāk pieļautajām kļūdām mazulīša turēšanā. Stāsta un rāda bērnu masiere Baiba Kupruka, Stārķa ligzda.

Šūpuļtvēriens būs vispiemērotākais mazulīša pirmajos dzīves mēnešos.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šūpuļtvēriens būs vispiemērotākais mazulīša pirmajos dzīves mēnešos.

Pirmajos mēnešos vecāku rokas ir tās, kas ar kustībām rada bērniņam gan drošību, gan izpilda vingrošanu. Nēsājot un mainot bērna pozīcijas, mēs pastāvīgi sniedzam mazajam ķermenītim signālus. Katra pozas maiņa nākotnē labvēlīgi ietekmēs bērna līdzsvara attīstību. Ja vecāki bērniņu pareizi cilā jau no pirmajām dienām, vēlāk pat nav nepieciešamas ne īpašas masāžas, ne vingrošanas. Mazulīši ir dažādi, katrs attīstās individuāli, tāpēc māmiņa, novērojot savu mazo, pati jutīs, kurā brīdī bērns ir gatavs vienai vai otrai pozai.


Visupirms der atcerēties, ka visām kustībām – arī bērna paņemšanai klēpī — jānotiek it kā veļot un pamīšus caur abiem pleciņiem — tātad vienu reizi veļot uz labo pusi, otru — uz kreiso. Un jāņem vērā — lai kā mēs bērnu turētu, mazuļa rokām jābūt viņa redzeslokā un brīvām kustībai vai tveršanai.


KĀ PAREIZI CELT
Bērniņa celšana vienmēr notiek, veļot uz sāniņu. Pieliekam mazulim klāt savu roku un it kā viņu uz tās sakārtojam, ar vieglu velšanas kustību ceļam mazo augšup pie krūtīm. Pirmos divus mēnešus zīdainīti lielākoties vajadzētu nēsāt šūpuļtvērienā — viss viņa ķermenītis ir kompakti kopā, tajā pat laikā rokas un kājas — brīvas. Mammas rokas mazo apņem sargājot, līdz ar to sajūta mazajam ir gluži vai kā puncī.

 

Pirmos divus mēnešus zīdainīti lielākoties vajadzētu nēsāt šūpuļtvērienā.


Kļūda: Bieži vien vecāki it kā paņem mazo šupuļtvērienā, bet viena rociņa paliek karājotiesit kā aizlauzta aiz muguras. Tas ir nepareizi!  


 

 

Jau no pirmajām dienām mazuli regulāri nepieciešams likt arī uz vēdera. Ja mazais ir neapmierināts ar šādu pozu vai viņu moka punčsāpes, varam viņu panēsāt kā mazu lidmašīnīti. Šajā pozā jūsu roka satver mazo zem vēdera starp viņa kājiņām, bet viņa plecu zona un galviņa burtiski uzguļ uz jūsu elkoņa. Tātad bērna rociņas atkal ir vērstas brīvi uz priekšu, un arī kājeles ir brīvas.

Reklāma
Reklāma

 

Kļūda: Mazo nevar piespiest pie sevis tā, ka viens pleciņš ir palicis šķībi nofiksēts.

 


ATRAUDZIŅAS GAIDĪŠANA
Gaidot atraudziņu, mazo pacel pār plecu. Abām rociņām jāsniedzas pāri plecam, savukārt mammas roka paliek gluži vai pielīmēta pie mazuļa muguriņas.

 


Kļūda: It kā tik loģiskais un ērtais „opā” turēšanas variants zīdainītim neder, jo tādējādi viņš sagumst un sakņūp, turklāt muguriņai tā ir pāragra slodze. Arī atraugu tā neizdosies sagaidīt, varbūt vienīgi piena atliešanu uz krūtīm...

 

 

Autore: Dace Kaņepone, mammam.lv/tetiem.lv