Bērns pirmo reizi pie friziera. Kā sagatavoties

Maza bērna ikdienā ir daudzas lietas, kas ar viņu notiek pirmo reizi – pirmais brauciens ar lidmašīnu, pirmā diena bērnudārzā, pirmais zobārsta apmeklējums. Arī pirmā reize pie friziera. Vairāk stāsta bērnu frizētavas Pinku nams meistare Liene Driņģe.

FOTO: Shutterstock.com

Ir bērni, kuri ar lielu prieku sēžas friziera krēslā un ļaujas patīkamajai procedūrai. Bet ir bērni, kas no friziera baidās tik pat ļoti kā no zobārsta. Tāpēc ir svarīgi izvēlēties tādu meistaru, kurš ir pacietīgs, iecietīgs un pret bērnu draudzīgi noskaņots. Mammas parasti labi pazīst savus bērniņus, tāpēc zina, vai mazajam ir nepieciešama iepriekšēja gatavošanās friziera apmeklējumam. Ja bērns ir nemierīgs, kautrīgs vai bailīgs, ar varu nevajag spiest, lai neradītu traumu. Šādā gadījumā ieteicams doties uz specializētām bērnu frizētavām, kur strādā ļoti labi speciālisti. Šādas frizētavas ir iekārtotas tā, lai matu griešanas laikā bērns var skatīties multiplikācijas filmiņas vai rotaļāties, tādā veidā novēršot uzmanību no galvenā uzdevuma – matu griešanas. Pieļauju, ka lielāka problēma tā varētu būt lauku rajonos, kur nav šāda tipa frizētavas. Ja bērns ir nemierīgs un galīgi neļaujas ķerties pie matiem, varbūt pat vajag atstāt matus negrieztus.

Kā sagatavoties gājienam pie friziera?
Jo agrāk sāksiet gatavoties gājienam pie friziera, jo labāk. Visbiežāk problēmas ar matu mazgāšanu un kopšanu sākas apmēram pusotra līdz divu gadu vecumā. Vairums bērnu neparko neļaus bāzt galvu zem ūdens. Tā kā nevajadzētu bērnā radīt bailes no ūdens uz visu mūžu, ir jāatrod veids, kā pierunāt mazuli labprātīgi mazgāt matus. Iespējams, nāksies pamēģināt vairākus variantus līdz atradīsiet savam bērnam piemērotāko. Lūk, daži ieteikumi:
•    Ja mazulis baidās no ūdens, nemēģini pārvarēt šīs bailes šļakstoties ar ūdeni, jo tā situāciju var padarīt pat sliktāku.
•    Mēģini pasargāt bērna acis no ūdens un ziepēm.
•    Vienmēr lieto šampūnu, kas nekairina bērna acis.
•    Piedāvā bērnam dvielīti, ar ko pasargāt acis un degunu, kamēr tiek saziepēti un izskaloti mati.
•    Lietojot dušu, bērns var mēģināt izskalot matus sev pats.
•    Bērna matus var mēģināt mazgāt arī pie virtuves izlietnes.
•    Neliec bērnam vannā liekties atpakaļ. Neatkarīgi no tā, cik stingri viņš tiek turēts, ļoti bieži bez redzama iemesla mazulis var justies nedrošs guļot vannā, tāpēc ļauj viņam palikt sēdus.
•    Ļauj bērnam izmazgāt tavus matus. Lai viņš vispirms ieziež šampūnu tavos matos, pēc tam – pats savos.
•    Pirms pirmā friziera apmeklējuma jūs varat spēlēt „frizierus” viens otram veidot jaunas un smieklīgas frizūras.
•    Pat bērni, kuriem nav lieli iebildumi pret matu mazgāšanu, var iebilst pret matu ķemmēšanu, tāpēc lietojiet iesmidzināmo balzāmu, kas ne tikai stiprinās bērna matus, bet arī padarīs ķemmēšanas procesu daudz patīkamāku.
Pinku Nama frizieri aicina vecākus rūpīgi sagatavot savas atvases pirmajam friziera apciemojumam. Gan vecākiem, gan bērniem ir jāsaprot, ka bērnu frizētava nav mokošs un sāpīgs process un to nekādā gadījumā nevajadzētu salīdzināt ar vizīti pie ārsta. Tā ir sava veida izklaide, bet lietderīga!

Ir ļoti labi, ja vecāki labi saprot gan savu bērnu, gan frizieri par to, ja pirmajā reizē nogriezīs bērnam matiņus ar spēku, pret paša bērna gribu, tad nākamajā reizē būs vēl grūtāks un nepatīkamāks šis frizēšanās process.

Vecāki ar bērnu var frizētavā ierasties arī nedaudz ātrāk par savu pieraksta laiku, izrādīt bērnam frizētavas iekārtojumu – parādīt, ka tā ir tā vieta, kur gaida tieši bērnu. Kad bērns ir adoptējies šajā, viņam vēl jaunajā, vidē gan viņam, gan vecākiem būs patīkamāks arī pats frizēšanās process. Ja bērns tomēr nejūtas gatavs un nevēlas griezt matus, izrāda savu „protestu” šim procesam – frizierim ir tiesības viņu neapkalpot, respektējot vairāk bērna vēlmes. Šajā situācijā ir ļoti labi, ja vecāki labi saprot gan savu bērnu, gan frizieri par to, ja pirmajā reizē nogriezīs bērnam matiņus ar spēku, pret paša bērna gribu, tad nākamajā reizē būs vēl grūtāks un nepatīkamāks šis frizēšanās process. Liela  nozīmīga ir sapratnei starp abām ieinteresētajām pusēm – bērna vecākiem un frizieri. Ja tā būs, tad nākamreiz viss izdosies daudz labāk, un pats process būs patīkamāks, jo kas gan var būt labāks par mūsu bērnu labsajūtu un smaidu!

Reklāma
Reklāma

 

Kristīnes (2 gadi) mammas pieredze:
Mums pirmais friziera apmeklējums izdevās ļoti veiksmīgs, ņemot vērā, ka meitiņa ir ļoti kautrīga. Vispirms es kopā ar mazo lasīju pasaku par princesi, kurai bija ļoti skaista, gara bize. Tad mēs pārrunājām, kā var šādus matus izaudzēt. Vienojāmies, ka arī meitiņai ir nepieciešams mazliet apgriezt matu galus, lai tie varētu augt veselīgi un spēcīgi. Tā mēs visu pārrunājām vairākas reizes, līdz es meitu pieteicu pie bērnu frizieres. Ar meitiņu sarunājām, ka viņa varēs sēdēt man klēpī un tajā brīdī, kad viņa jutīsies sakautrējusies vai sabijusies, viņa man stipri spiedīs roku. Frizētavā mēs apskatījām visas šķēres un ķemmes, kā arī pārrunājām, ko ar kuru dara. Pieaugušajiem tie varbūt iekas sīkumi, bet bērnam, kuram šajā pasaulē ir daudz jauna un nezināma, šāda vietas iepazīšana ir ļoti nomierinoša. Pēc pirmā apmeklējuma friziere uzdāvināja viņam grāmatu un dažus nieciņus. Par to meitiņa bija sajūsmā un mājās mēs vēl ilgi spēlējām frizierus, tikai tad kliente biju es, bet viņa friziere! Un vēl mana meitiņa tika pie nelielas dāvaniņas — balvas, kuru pati varēja izvēlēties veikalā un es to nopirku, taču viņa jau iepriekš zināja, ka tā nebūs liela un dārga dāvana.