Lokālā kontracepcija ikvienai sievietei

Aptiekas piedāvā plašu kontraceptīvo līdzekļu klāstu, kurus iespējams iegādāties bez receptes. Vai tas nozīmē, ka tos var droši lietot ikviena sieviete? Konsultē ārsts ginekologs Juris Iļjenkovs.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Lokālie pretapaugļošanās līdzekļi

Viens no veidiem, kā izvairīties no nevēlamas grūtniecības, ir lokālo pretapaugļošanās līdzekļu – spermicīdu, prezervatīvu un diafragmu – lietošana. Visi šie līdzekļi, pareizi lietoti, tiešām neapdraud sievietes veselību un nodrošina pietiekamu kontraceptīvo efektu. Prezervatīvi un diafragmas veido mehānisku barjeru spermatozoīdiem. Spermicīdi ir veselībai nekaitīgas, lokāli lietojamas ķīmiskas vielas, kas, ievadītas makstī, iedarbojas uz spermatozoīdiem, padarot nekustīgus, pirms tie paspēj iekļūt dzemdes kaklā. Spermicīdu klāsts ir pietiekami plašs, lai katra sieviete varētu atrast kaut ko sev pieņemamu – vaginālās tabletes, plēvītes, svecītes, lodītes, sūklīšus vai krēmus. Spermicīdi neietekmē maksts normālo floru, neiekļūst asinīs, tāpēc tos var lietot arī sievietes, kas baro bērnu ar krūti. Vienkāršākā un lētākā spermicīdu forma ir tabletes, taču visplašāk pielietojamā – lodītes. Savukārt krēmu, ko dēvē arī par gēlu vai pastu, var izmantot gadījumos, kad vēlas papildus maksts mitrināšanu, jo krēms iedarbojas ne tikai kā spermicīds, bet arī kā mitrinātājs.

Kā tie darbojas?
Katrai spermicīdu formai jāievēro savi lietošanas nosacījumi, piemēram krēms iedarbojas uzreiz, lodītes ir jāievada 5 minūtes, tabletes un mīkstās vaginālās kapsulas 10 minūtes pirms dzimumakta, lai tās pagūtu izkust, bet sūkļa iedarbība ilgst 24 stundas. Vaginālās kapsulas,  tabletes, lodītes un krēms ir jāievada no jauna pirms katra dzimumakta, bet sūklis darbojas arī atkārtotu dzimumaktu gadījumā. Vismaz 2 stundas pirms dzimumakta abi partneri un 2 stundas pēc dzimumakta sieviete intīmai higiēnai nedrīkst lietot parastās ziepes, jo citādi zūd spermicīdā iedarbība. Spermicīdiem kā kontracepcijas līdzeklim nav nekādu lietošanas ierobežojumu, taču īpaši ieteicami tie ir sievietēm, kurām ir neregulāri dzimumkontakti, vai arī tām, kuras vecākas par 35 gadiem, jo šajā vecumā krītas fertilitāte – spēja palikt stāvoklī. Ļoti bieži spermicīdus lieto kombinācijās ar citām pretapaugļošanās metodēm – hormonu preparātiem, spirālei vai prezervatīvam, lai paaugstinātu izsargāšanās efektivitāti, jo nevienai metodei nav 100% garantijas. Bet, ja jūs gribat plānot grūtniecību, tad spermicīdiem ir priekšrocība – jau nākamajā dienā varat vairs tos nelietot.


Lai arī pastāv uzskats, ka zīdīšanas laikā sieviete nevar ieņemt bērnu, patiesībā krūts barošana nav drošs izsargāšanās līdzeklis, tāpēc jaunajiem vecākiem par kontracepciju jādomā uzreiz, atsākot dzimumattiecības pēc dzemdībām.

Ārsti neiesaka mīlēties aptuveni pusotru mēnesi pēc dzemdībām. Parasti apmēram divas nedēļas pēc dzemdībām vēl ir asiņaini izdalījumi, tad tie kļūst dzeltenīgi un beigās bezkrāsaini. Šai periodā dzemde pakāpeniski saraujas un iegūst savu iepriekšējo stāvokli. Pēc dzemdībām, kamēr hormonu līmenis nav atjaunojies, maksts gļotāda var būt sausa un sāpīga. Tas var fiziski traucēt dzimumaktu. Pastāv arī infekcijas draudi, jo dzemdes kakls vēl ir atvērts. Tomēr katrai sievietei tas notiek individuāli, un nereti māmiņa pēc dzemdībām ilgojas pēc mīlēšanās. Šādās reizēs, ja ieteiktais atturēšanās laiks – sešas nedēļas – vēl nav pagājis, iesaka lietot prezervatīvu, lai pasargātu sevi no infekcijas. Ja maksts nav pietiekami mitra, var lietot aptiekā nopērkamos lubrikantus. Jāatceras arī alternatīvie seksa veidi. Vēlmi mīlēties vai ne pēc dzemdībām ietekmē virkne faktoru, tādēļ vissvarīgāk ir ieklausīties savās sajūtās. Labi, ja pirms to darāt, varat pakonsultēties ar ārstu vai vecmāti. Taču, ja viss notiek spontāni un jūs neesat paguvuši to izdarīt, nepārdzīvojiet. Ja pēc dzimumakta nav papildu izdalījumu vai sāpes nav traucējušas, viss ir bijis labi. Dažreiz orgasms pēc dzemdībām kādu laiku ir sāpīgs, jo tā laikā dzemde pastiprināti savelkas, tāpēc nereti sievietes atturas no seksuālām attiecībām. Runājot par nākamā bērniņa plānošanu, vajadzētu pagaidīt gadu, pusotra, lai sievietes organisms spētu fiziski atjaunoties.

Vai zīdīšanas periodā var iestāties grūtniecība?
Laiks no dzemdībām līdz pirmajām menstruācijām var būt ļoti atšķirīgs – dažai tās var sākties jau mēnesi pēc dzemdībām, citai menstruācijas var neatjaunoties visu zīdīšanas laiku. Tikai tad, kad laktācijas periods beidzies, atsākas mēnešreizes. Tomēr tas nenozīmē, ka šai laikā sievietei nevar iestāties grūtniecība. Zīdīšana nav droša kontracepcijas metode. Zīdīšanas periodā izdalās prolaktīns – hormons, kas kavē ovulāciju. Tomēr ārsti iesaka laktācijas laikā izvēlēties efektīvu un drošu kontracepcijas metodi, kas turklāt neietekmētu bērna attīstību.

Kādas kontracepcijas metodes drīkst lietot laktācijas laikā?
Prezervatīvu ieteicams lietot, kad pāris var atsākt dzimumattiecības pēc bērna nākšanas pasaulē. Pareiza un pastāvīga prezervatīva lietošana ir vienīgā kontracepcijas metode, kas pasargā no seksuāli transmisīvām slimībām un imūndeficīta vīrusa (HIV). Dzimumakta laikā jāuzmanās, lai prezervatīvs nejauši nenoslīdētu vai nepārplīstu, jo tad, protams, drošība ir zudusi. Atsākot aktīvu dzimumdzīvi, iesaka lietot spermicīdu svecītes, kapsulas, tabletes, sūkļus, krēmus vai prezervatīvus. Pēc trim mēnešiem, kad dzemde jau atguvusi iepriekšējo stāvokli, atkarībā no tā, kad ģimene vēlas nākamo bērniņu, var mainīt kontracepcijas līdzekli. Ja nākamais bērns plānots tuvā nākotnē, vēlams turpināt lietot spermicīdu preparātus vai prezervatīvus, bet, ja māsiņai vai brālītim jānāk pasaulē pēc trim vai pieciem gadiem, droši dzemdē var ievadīt spirāli, kas satur varu.

Zīdīšanas periodā priekšroka dodama nehormonālās kontracepcijas līdzekļiem, jo tie neietekmē piena veidošanos un neiekļūst pienā.

Reklāma
Reklāma

Ja dzemdē ievadīta spirāle, kas satur hormonu progesteronu, tad nav mēnešreižu. Tā ir normāla parādība. Dažos gadījumos menstruāciju laikā ir asiņaini, smērējoši izdalījumi. Sievietēm, kas pieradušas pie regulārām mēnešreizēm, ir pretenzijas, ka to nav, bet ir ļoti daudz sieviešu, kas par to priecājas. Zīdīšanas periodā priekšroka dodama nehormonālās kontracepcijas līdzekļiem, jo tie neietekmē piena veidošanos un neiekļūst pienā. No hormonālām kontracepcijas metodēm laktācijas laikā ieteicami tikai progesterona līdzekļi, ko jāsāk lietot ne agrāk kā sešas nedēļas pēc dzemdībām. Bērna zīdīšanas laikā var lietot arī progestīnu saturošas tabletes, kas jāieņem reizi diennaktī vienā un tai pašā diennakts stundā. Ja nokavēta preparāta lietošana vairāk par trim stundām, divas nedēļas vai līdz nākamām mēnešreizēm papildus drošībai jālieto prezervatīvs. Pēc šo preparātu lietošanas pārtraukšanas dažos gadījumos ilgu laiku neatjaunojas menstruācijas, tiek izjaukts to cikls. Laktācijas periodā lietojamas arī progesterona injekcijas, kuru iedarbība ilgst divus līdz trīs mēnešus. Lai mazinātu hormonu iedarbību uz zīdaini, zīdīšanas laikā šīs zāles var injicēt ne agrāk kā sešas nedēļas pēc dzemdībām. Diemžēl arī pēc šā preparāta lietošanas pārtraukšanas var būt izjaukts menstruālais cikls. Mēnešreizes var neatjaunoties vairākus mēnešus vai pat gadus.

Avārijas kontracepcija
Īpaši jau svētku laikā, kad noskaņojums ir nenopietns, var aizmirsties visi izsargāšanās līdzekļi. Ir zināmi avārijas kontracepcijas preparāti, ko parastos apstākļos var izmantot, bet zīdīšanas periodā nedrīkst lietot, jo tie satur daudz hormonu. Ar pienu hormoni nonāk bērna organismā un var traucēt normālu bērna attīstību.

 

Ieskaties: www.arsti.lv