Pirmā midziņa zīdainītim. Kā izvēlēties gultiņu bērnam?

Viens no svarīgākajiem un pamatīgākajiem pirkumiem, gaidot mazuļa ierašanos, ir gultiņa. Tai jābūt glītai, ērtai, drošai un izturīgai, jo, iespējams, jūsu bērns to izmantos līdz triju gadu vecumam.

Ja neesat aizspriedumaini pret lietotām precēm, varat izmantot šādu piedāvājumu, taču tad noteikti pārliecinieties par to, cik labā stāvoklī gultiņa saglabājusies.

FOTO: Shutterstock.com

Ja neesat aizspriedumaini pret lietotām precēm, varat izmantot šādu piedāvājumu, taču tad noteikti pārliecinieties par to, cik labā stāvoklī gultiņa saglabājusies.

Visbiežāk veikalu piedāvājumā zīdaiņiem atradīsiet koka redeļu gultiņas. Redelītēm ir ļoti nozīmīgs un praktisks pielietojums. No vienas puses – mazulim ir vajadzīgas drošas aizsargmaliņas, lai viņš neizveltos no gultiņas, no otras puses – svarīgi, lai mazulis tur nejūtas pārāk norobežots un iegrožots.
Bērna gultiņai jābūt ar vairākiem regulējamiem dibena līmeņiem. Pirmajiem dzīves mēnešiem izmantosiet augstāko, bet, bērnam augot, pamazām pāriesiet uz zemāko līmeni, lai mazulim būtu droši, turoties pie redelēm, celties kājiņās un staigāt pa gultiņas perimetru.

Šūpulītis pirmajiem mēnešiem
Vizuāli ļoti pievilcīgi un pirmajos mēnešos arī visai praktiski ir koka un pītie šūpulīši. To cenas ir, sākot no 60 eiro līdz pat 300 eiro. Vienīgais trūkums – šūpulītis jūsu mazulim derēs tikai pirmos trīs, četrus mēnešus, kamēr viņš vēl nav kļuvis pārāk aktīvs un, turoties aiz maliņām, neceļas sēdus.
Pērkot šūpulīti, svarīgi ievērot, lai to varētu šūpot virzienā no augšas uz leju, nevis no vieniem sāniem uz otriem, jo šādi bērnu šūpot ieteicams tikai no trīs mēnešu vecuma.

Kam jāpievērš uzmanība?
Gultiņu cenas svārstās no aptuveni 50 eiro un uz augšu. Tas parasti atkarīgs no gultas kvalitātes un tā saucamajiem palīgrīkiem, piemēram, vai pie gultas kājām piemontēti ritentiņi, kas palīdz to ērti pārvietot. Rūpīgi pārbaudiet, cik stabili tie fiksējas, jo būtu ļoti nepatīkami, ja kādā brīdī jūsu bērns aizbrauktu pa istabu ar visu gultiņu.
Runājot par gultas kvalitāti, nozīme ir materiāliem, no kādiem tā darināta. Piemēram, lakai, ar ko gulta pārklāta, ir liela nozīme – jo tā izgaro! Tāpēc nav grūti uzminēt, ka lētāka gulta būs darināta no mazāk kvalitatīviem materiāliem. Mūsu ieteikums, būtu izvēlēties pēc iespējas dabiskākus materiālus, taču pats galvenais – pievērsiet uzmanību, cik gultiņa ir stabila un droša, jo gultiņā mazulis pavada ļoti daudz laika.

Mīkstu vai cietu matraci?
Matracis parasti jāpērk atsevišķi, tā cena ir sākot no 15 eiro. Mūsu vissiltākais ieteikums – netaupiet uz matrača rēķina, jo lētākie (sintētiskie porolona) matrači ir neveselīgi, turklāt ļoti ātri izguļas un nolietojas.
Vislabākais bērnam ir lateksa matracis, kurš gan maksā visai dārgi, bet ir ortopēdisks, neizvalkājas un tajā neiemitinās putekļu ērcītes.
Dabisku kokosa skaidiņu matraci iespējams nopirkt, sākot no 20 eiro, taču tas ir mazliet cietāks nekā lateksa izstrādājumi. Mazulim pirmajā dzīves gadā vajag ne pārāk mīkstu, taču arī ne pārāk cietu matraci. Arī spilvens pirmajos 12 mēnešos nav vajadzīgs. Toties pirmajās nedēļās pēc dzimšanas apkārt mazulim varat saritināt pakaviņu, lai viņš gultiņā nejūtas vientuļi.
Veikalos nopērkami dabiskie griķu matrači, taču uzreiz jābrīdina, ka ne visiem bērniem tie piemēroti, jo dažiem mazuļiem nepatīk griķu sanoņa. Varat iegādāties kokosa šķiedru matraci, kas no vienas puses klāts ar griķiem (maksā aptuveni 25 eiro).


Jaunu vai lietotu?
Komisijas preču veikalos vai ar sludinājumu palīdzību var nopirkt lietotas gultiņas. Ja neesat aizspriedumaini pret lietotām precēm, varat uzmantot šādu piedāvājumu, taču tad noteikti pārliecinieties par to, cik labā stāvoklī gultiņa saglabājusies. Ir gultiņas, kurām nepatīk vairākkārtēja izjaukšana un salikšana.


Praktiski padomi

  • Nepērciet ceļojumu gultiņu pastāvīgai lietošanai, ne jau velti to sauc par ceļojumu gultiņu. Taču noteikti iegādājieties tādu, ja jums nāksies bieži nakšņot ārpus mājas. Tad ceļojumu gultiņa palīdzēs nodrošināt ierastu vidi svešā vietā.
  • Pirmajā dzīves gadā nesedziet mazuli ar dūnu segu. Ja istabā ir vēss, labāk izvēlēties vairākas plānas, nevis vienu biezu segu.
  • Ja ziemā apkures dēļ jūsu istabā ir sauss gaiss, naktī uz gultas malas izklājiet slapju dvieli vai arī turiet pie gultiņas ūdens bļodu.
  • Dažādas skaistās maliņas, baldahīni un citas gultas izskaistināšanas ietaises parasti nekādu labumu bērnam nedod, jo – uzkrāj putekļus un neļauj vērot apkārtni. Ja mazulis ir ļoti nemierīgs, tad gan ieteicams ap šūpuļa auklām apklāt kādu lakatu – lai mazuli nedaudz norobežotu no pasaules.
  • Arī drošības maliņas likt uz gultiņas, nav ieteicams, jo mazulim jāgūst pieredze, kā izvairīties no puniem un zilumiem.


    Noskaties video, kā pareizi iekārtot jaundzimušā gultiņu, lai tā būtu droša
Reklāma
Reklāma