Zivju gaļas un dārzeņu grilēšanas gudrības

Sākusies pikniku un dārza svētku sezona! Izlasi padomjus, kā pārsteigt viesus un pagatavot gardu maltīti uz grila un padalies ar savām zināšanām!

FOTO: Shutterstock.com

•    Ja jūs gribat pārsteigt savus viesus ar savu kulinārijas māku, tad pēc gaļas apcepšanas uz iesma pārlej iet to ar konjaku, aizdedziniet un degošu pasniedziet viesiem. Konjaks piedod gaļai īpašu aromātu.
•    Pārbaudot gaļas gatavības pakāpi ar asu nazi, jāiegaumē sekojošais: ja gaļa nav izcepusi, tad liellopu vai aitas galā dūriena vietā parādās rozā vai sarkans piliens, bet cūkgaļā un zaķī — bezkrāsainas sulas piliens.
•    Ja vēlies, lai uz iesma ceptā gaļa būtu sevišķi sulīga, tad pēc gaļas apstrādes ar sāli un pipariem to viegli pārziež ar augu eļļu un tikai pēc tam ar taukiem.
•    Gatavojot mežacūkas, brieža vai aļņa gaļu, tā vienu diennakti jāmērcē aukstā ūdenī ar etiķa piejaukumu (vienam litram ūdens pievieno glāzi 3% etiķa), bet, ja mērcē zaķi, tad bez etiķa ūdenim jāpievieno vēl glāze baltā vīna.
•    Lai uz restēm ceptas sīkas zivtiņas būtu sulīgas un garšīgas, tad pēc zivju apsālīšanas un sapiparošanas tās katru atsevišķi ietin pergamentpapīrā vai dzēšlapā.
•    Šašliku brīvā dabā var pagatavot ne tikai no gaļas, bet arī no dažādām zivīm, piemēram, stores, belugas, sevrjugas, zivs—kapteiņa, svaigiem nēģiem un zušiem, lašiem, zobenzivīm, lufariem, t. i., tādām, kuru fileja ir bez asakām. Zivis marinē tāpat kā gaļu.
•    Tiem, kas necieš ķiploka smaku, tomēr nav ieteicams pilnīgi atteikties no ķiploku lietošanas iepriekš minētajos ēdienos. Ķiploks ceptai gaļai, it īpaši, ja tā ir trekna, piedod sevišķu aromātu un garšu. Asā, specifiskā ķiploka smaka cepšanas laikā izzūd.
•    Lai būtu droši, ka tītars vai zoss uz ugunskura pilnīgi izcepsies, tos ieteicams mājās iepriekš novārīt. Piknikā zosi vai tītaru (nenoņemot diegus) bagātīgi ieziež ar izkausētiem taukiem, apber ar miltu un samaltu sausiņu maisījumu, uzdur uz iesma un cep uz oglēm pus stundu. Pēc tam diegus noņem un zosi vai tītaru vēl karstu sadala porcijās.
•    Uzņemot viesus brīvā dabā, nevajag visu laiku uzmanību veltīt tikai ēdienu gatavošanai un to pasniegšanai. Jau iepriekš vajag pārdomāt arī jokus, anekdotes un aizraujošas spēles, ar ko izklaidēt viesus. Piknikā parasti tajās iesaistās visu vecumu viesi.
•    Pirms viesu uzcienāšanas un it īpaši uzcienāšanas laikā nevajag aizmirst izslēgt magnetofonu vai radio. Bez svaiga gaisa un plašiem skaistiem dabas skatiem viena no lielākajām vērtībām brīvajā dabā ir klusums. Labāk pievērst viesu uzmanību lakstīgalas vai vālodzes dziesmai, dzeņa kalšanai kokā, strautiņa čalošanai vai jūras viļņu šalkām un citām skaņām dabā, kas priecē cilvēku dzīvi.
•    Lieliska piedeva pie gaļas, zivs un aukstajām uzkodām, bet it sevišķi pie karstajiem dzērieniem ir citrons. Tas būs aromātiskāks, ja pirms pasniegšanas applaucēsiet to ar verdošu ūdeni, noslaucīsiet sausu un tikai pēc tam griezīsiet šķēlītēs.
•    Lai citronu ilgāku laiku (piemēram, no rudens līdz pat pavasarim, kad C vitamīns ir visvairāk nepieciešams) saglabātu svaigu, tas ar mitru dvieli rūpīgi jānoslauka, jāieliek stikla traukā un jāpārlej ar izkāstu ērkšķogu sulu. Šādi glabājot, jums pavasari būs ne vien svaigs citrons, bet arī sula ar citrona garšu un aromātu. No šādas sulas var pagatavot sevišķi garšīgu želeju, ķīseli, morsu. Ērkšķogu sula ar citrona aromātu ir arī viens no labākajiem kokteiļa komponentiem.


Izmantotā literatūra: Sergejs Liba. Viesu uzņemšana. Rīga, Zvaigzne, 1979.

Reklāma
Reklāma