Kaķēnu „sūtīšana jūrskolā” var izmaksāt tūkstošus

Lai legāli atbrīvotos no nevēlamiem kaķēniem, turpmāk vairs nepietiks tikai ar ūdensspaini, bet gan nāksies šķirties no vairākiem simtiem latu, lai nenokļūtu „kroņa maizē”, raksta www.kasjauns.lv.

FOTO: Edijs Pālens, http://www.edijsfoto.lv/

Latvija valdība ir akceptējusi Eiropas konvenciju par mājas un istabas dzīvnieku aizsardzību, kas uz visstingrāko aizliedz patlaban visai izplatīto mazo kaķēnu „sūtīšanu jūrskolā”.
Formāli arī pašreiz Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz sodu par kaķēnu slīcināšanu, jo to var klasificēt kā cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem, kā rezultātā tie gājuši bojā, kas fiziskām personām paredz naudas sodu līdz 250 latiem, bet juridiskām personām — līdz 500 latiem. Savukārt Krimināllikums par dzīvnieku spīdzināšanu paredz cietumsodu līdz četriem gadiem vai naudas sodu līdz 18 minimālajām algām ar vai bez mantas konfiskācijas.
Pagaidām gan nav zināms, ka Latvijā kāds būtu sodīts par kaķēnu slīcināšanu. Tomēr turpmāk kaķēnu slīcināšana nebūs tikai nacionālās likumdošanas pārkāpums, bet jau starptautiskās (Eiropas Savienības) konvencijas neievērošana.
Kasjauns.lv skaidro, ar ko jārēķinās kaķēnu īpašniekiem, ja viņi nevēlas mazus kaķēnus, sterilizēt savas mājas mīlules un vienlaikus arī nesagādāt problēmas Latvijas dalībai Eiropas Savienībai.
Mazo un nevēlamo kaķēnu īpašniekiem būs vien jādodas uz veterinārajām klīnikām eitanizēt kaķēnus.
Ja kaķenēm vienā metienā ir no astoņiem līdz desmit kaķēniem un gadā kaķene dzemdē divas, trīs reizes, jārēķinās ar pamatīgiem izdevumiem. Dzīves laikā kaķenei var rasties apmēram 100 bērnu. Tas nozīmē, ka kaķenes īpašniekam „neparedzētiem gadījumiem” ir jāatvēl vismaz 1000 latu. Var, protams, arī izlīdzēties ar mazāku summu, bet tad pamatīgi ir jāizpēta veterināro klīniku piedāvājums.
Asaru veterinārajā klīnikā kaķēnu līdz astoņu dienu vecumam iemidzina par 4,50 latiem, līdz diviem mēnešu vecumam par astoņiem latiem, bet vecākus jau par 15 latiem. Salaspils veterinārajā klīnikā, neatkarīgi no dzīvnieka vecuma, kaķa eitanāzija izmaksā 10 latus, klīnikā Klivet — no 8 līdz 13 latiem, bet klīnikā Anivet — no 8 līdz 20 (atkarībā no kaķa svara) latiem. Ja kaķēna līķi gribat atstāt klīnikā, lai to pēc tam kremētu, jārēķinās vēl ar aptuveni pieciem latiem par katru atstāto nedzīvo kaķēnu.

Autors: Elmārs Barkāns, www.kasjauns.lv

Reklāma
Reklāma