Lauku bērni var palikt bez pusdienām

Valsts bērnu tiesību aizsardzības speciālisti ir nobažījušies, ka naudas grūtībās nonākušās pašvaldības nespēs nodrošināt brīvpusdienas visiem skolēniem, kuriem tās ir nepieciešamas, raksta nacionālais ziņu portāls www.kasjauns.lv.

Foto no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva. Daudziem bērniem pusdienas skolā ir vienīgā ēdienreize, kad viņi saņem siltu, pilnvērtīgu uzturu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva. Daudziem bērniem pusdienas skolā ir vienīgā ēdienreize, kad viņi saņem siltu, pilnvērtīgu uzturu.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Inga Millere stāsta, ka daudzas lauku skolas jau tagad organizē labdarības zupas virtuvi. Tas nozīmē, ka ikviens bērns var remdēt izsalkumu, saņemot šķīvi siltas, sātīgas zupas. Jau pērn, kad izglītības sistēmas reformas gaitā tika slēgtas mācību iestādes, inspekcija apzināja riskus, kuriem jaunajā situācijā pakļauti attālākos novados dzīvojošie bērni. Skolotāji atzīst, ka nereti lauku bērni uz pirmo mācību stundu jau ierodas noguruši, jo salā un putenī mērojuši garu ceļu līdz skolai. „Pašvaldības organizē satiksmi, bet dziļos laukos autobusi kursē reti un bērni, kuri lielu ceļa gabalu iet kājām uz pieturu un skolā ierodas stundu vai pusstundu pirms mācību sākuma, pirmajā stundā jau ir noguruši. Tas pats attiecas uz mācību stundu beigām. Interešu izglītības pulciņu skaits ir samazināts un par tiem ir jāmaksā, daudzi vecāki to nevar atļauties un, gaidot autobusu uz mājām, bērni bezdarbībā pavada vairākas stundas. Pulciņus, kas sākas vēlāk, daudzi bērni nevar apmeklēt, jo vakarā vairs netiek mājās,” stāsta speciāliste. Aizvien lielākas bažas rada tas, ka vecāki aizbrauc peļņā uz ārzemēm, bet bērni paliek. Saasinoties ekonomiskajām un sociālajām problēmām valstī, aizvien biežāk nākas saskarties ar emocionālu un fizisku vardarbību skolēnu starpā. Millere atzīst, ka šī problēma ir aktuāla jau daudzus gadus, bet pēdējā laika negatīvās izmaiņas valstī, visu tikai pasliktina.

Autore: Evija Hauka, www.kasjauns.lv

Reklāma
Reklāma