Atrasta ģimene, kas vēlas audzināt "Baby box" pamesto puisēnu

Ziemassvētku priekšvakarā bērnu slimnīcā izveidotajā Baby box pamestā mazuļa veselības stāvoklis atbilst normai, un jau atrasta ģimene, kas vēlas puisēnu audzināt, informē www.kasjauns.lv.
 

FOTO: Viktorija Kuprijanova, http://www.bernufoto.lv/

Patlaban puisēns atrodas bērnu slimnīcas jaundzimušo nodaļā. Par mazuļa atrašanu formāli informēta arī policija un bāriņtiesa. Tiklīdz tiks saņemts lēmums no bāriņtiesas, puisēns tiks pārvests uz zīdaiņu namu un viņa aprūpi uzņemsies valsts. Mazulim arī tiks sakārtoti dokumenti, lai viņu varētu adoptēt.
Taču jau patlaban ir ģimene, kura izteikusi vēlmi audzināt mazuli.
Ja bērna māte tomēr vēlēsies atgūt puisēnu, viņai jāvēršas bāriņtiesā. Pašreiz slimnīca puisēnu drīkst nodot tikai bāriņtiesas pārstāvim, pamatojoties uz dokumentu par bērna pārņemšanas tiesībām. Mātei ir tiesības mēģināt atgūt mazuli, kamēr adopcijas process nav noslēdzies, tomēr par to vēl lemjot bāriņtiesai, kam jānosaka, vai mātei iespējams atgriezt aprūpes tiesības. Vai tas iespējams, atkarīgs no mātes psiholoģiskās veselības stāvokļa, dzīves un citiem apstākļiem.
Jau vēstīts, ka Ziemassvētku priekšvakarā, 23.decembrī, bērnu slimnīcā izveidotajā Baby box tika atrasts pirmais mātes pamestais mazulis.

Mazulim viņa māte devusi vārdu Kristiāns — tas bijis uzrakstīts uz sievietes atstātās zīmītes, kas atrasts pie mazuļa.


Atrastais mazulis ir dažas dienas vecs puika, un viņam uz rokas pat saglabājusies zīmīte no Dzemdību nama, kādu parasti apsien visiem jaundzimušajiem. Bērnu slimnīcas pārstāve Romēna Namniece aģentūrai BNS pastāstīja, ka mazulim viņa māte devusi vārdu Kristiāns — tas bijis uzrakstīts uz sievietes atstātās zīmītes, kas atrasts pie mazuļa. Tāpat informēts par viņa dzimšanas datumu un jau saņemtajām potēm.
Bērnu slimnīca Baby box atklāja 8.septembrī. Izmantojot šo inkubatoru, bērna māte var atstāt bērnu tam speciāli paredzētajā kastītē. Mediķus par to informēs informatīvs skaņas un gaismas signāls, un jau divas minūtes pēc tam ārsti uzņemsies rūpes par mazuli. Savukārt pēc tam slimnīca sazināsies ar Rīgas bāriņtiesu, lai bērnu nodotu bērnunamā vai atrastu viņam vecākus.
Lai cilvēks, kurš ievieto bērnu Baby box, paliktu anonīms, tas speciāli ir ievietots slimnīcas klusajā teritorijā, kur nav ne videonovērošanas kameru, ne apsardzes.
Atbalstu Baby box projektam Latvijā paudis gan Tiesībsarga birojs, gan Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija.
Lai turpinātu projekta attīstību Latvijā, sabiedrisko attiecību kompānija Divi gani sadarbībā ar Latvijas Bērnu fondu, uzsākusi ziedojumu vākšanas kampaņu. Nākotnē ir plānots izveidot vismaz vienu Baby box katrā reģionā.

 

Reklāma
Reklāma

Avots: www.kasjauns.lv