Bērns saaukstējies. Kā rīkoties?

Kā pasargāt no saaukstēšanās mazos cilvēkus, kuri ir nepārtrauktā kustībā, ko darīt, ja ziemas aukstums tomēr noķēris un, kad jāķeras pie smagākas artilērijas ārstēšanā? Konsultējusi Inese Zandersone, Latvijas Ģimenes centra poliklīnikas pediatre.

Bērns saaukstējies. Kā rīkoties?

FOTO: Shutterstock.com

Saaukstēšanās profilakse

Profilaktiskos nolūkos ieteicams vairākas reizes dienā vēdināt telpas, jo tad vīrusu koncentrācija telpā būs mazāka. Svaigs gaiss uzlabo arī elpošanu.
Ilgstoša uzturēšanās lielveikalos vai vietās ar lielu cilvēku koncentrāciju, ir labs veids, kā noķert kādu gaisā lidojošu vīrusu, īpaši gripas laikā. Veselīga alternatīva ir pastaiga svaigā gaisā, uz tuvējo parku, mežu vai citur, izvēle paliek jūsu ziņā.


Pie profilakses pasākumiem saaukstēšanās laikā pieskaitāma arī istabu kvarcošana — ultravioleto staru lampas izmantošana. Šie stari iznīcina mikrobus. Saaukstēšanās gadījumā svarīgi bērnam dot daudz šķidruma — kumelīšu vai kāda citu tēju. Piemēram, var veidot tēju maisījumu — liepziedi + kumelītes + speciālā tēja bērniem pret saaukstēšanos. Lai tēja bērnam labāk garšotu, tai klāt var pieliet, piemēram, nedaudz upeņu sīrupa. Tāpat mazajam var dot vienkārši siltu ūdeni (bēbītim labākais aizsargs būs mātes piens). Var izmantot arī atšķaidītu suliņu, bet koncentrētu gan ne, jo tā vīrusu baktērijas no organisma neizvada. Ir svarīgi regulāri uzņemt šķidrumu starp ēdienreizēm.


Atcerēsimies, ka labākais dabiskais aizsarglīdzeklis pret vīrusiem un gripu, ir ķiploks, apēsts, iedzerts vai kaklā pakārts, izvēlamies paši.

Vairāk par to, kā pasargāt bērnus un pieaugušos no saaukstēšanās un saslimšanas lasi šeit.

 

Iesnas

Ja ir iesnas vai klepus, bērnam ieteicams sildīt kājiņas. Mazākiem bērniņiem varētu izmantot balzamu pret saausktēšanos, kas jāuzziež uz pēdiņām. Vislabākie ir tādi, kuros maz ēterisko eļļu. Mazliet aizmirsts, bet iedarbīgs līdzeklis ir, ko atceramies no bērnības — kāju karsēšana, labākam efektam vanniņai var piebērt sinepju pulveri, pēc tam noteikti velkam kājās vilnas zeķītes un zem segas.
Pavisam maziem bērniem nevajadzētu ieziest krūtis vai muguriņu, jo var rasties izsitumi. Var lietot sinepju plāksterus, taču tie jālīmē ļoti uzmanīgi, paklājot marli vai salveti. Sinepju plākstera turēšanas laiks nedrīkstētu pārsniegt 3-5 minūtes. Apsārtums ir zīme, ka plāksteris iedarbojas, jo tas līdz ar apsārtumu atsūc mitrumu, kas sakrājies trahejās un bronhos, un tam ir reflektora iedarbība uz augšējiem elpceļiem.

 

Jāatceras, ka ilgstoša tūska degunā ir bīstama un var novest pat pie vidusauss iekaisuma, tādēļ, ja deguntiņš ciet, pilinām pilienus, lai degunu atbrīvotu.


Jāatceras, ka ilgstoša tūska degunā ir bīstama un var novest pat pie vidusauss iekaisuma, tādēļ, ja deguntiņš ciet, pilinām pilienus, lai degunu atbrīvotu. Var izmantot arī jūras ūdeni, bet ne spreja veidā, jo spiediens bojā deguna gļotādu. No sendienām zināmas arī tautas metodes ar sīpola sulas pilināšanu degunā, tomēr jāuzmanās, atceroties, ka deguna gļotāda ir ļoti jūtīga!
Pārāk bieži deguntiņu nevajadzētu tīrīt, bet tikai gadījumos, kad tas ir pilns. Citādi tiek aizskarta deguna mikroflora, labās baktērijas.

 

Iesnas zīdainītim

Jālūko, ka zīdainīša degunam ir jābūt brīvam, lai mazulis varētu brīvi elpot un zīst mātes pienu. Ja ir mazi izdalījumi vai šķiet, ka deguntiņš ir sauss un ar krevelītēm, vajadzētu to iztīrīt ar vates tamponu, samērcētu kumelīšu tējā vai fizioloģiskā (nātrija hlorīda) šķīdumā. Ja izdalījumu ir vairāk, var izmantot deguna atsūcējus vai klizmas baloniņus, bet tikai ar mīksto gumijas uzgali.
Ja barojat mazuli ar krūti, varat izmantot arī no vecmāmiņām pārmantoto gudrību — iepilināt degunā mātes pienu, kam ir pretiekaisuma iedarbība.

 

Klepus un sāpošs kakls

Ja klepus ir sauss un kairinošs, šeit, atkarībā no bērna vecuma, spektrs ir ļoti plašs, sākot ar sūkājamajām tabletēm, klepus sīrupiem, sinepju plāksteriem, karstu tēju vai pienu ar medu un citām metodēm.
Sāpošam kaklam lieliski palīdz skalošana daudzas reizes dienā. Varam izmantot atšķaidītu kliņģerīšu tinktūru vai sālsūdeni, bet atceramies — skalojam ik pa stundai!
Labs tautas līdzeklis ir sildīšana ar kartupeli. Novārām kartupeli, saspaidām, ieliekam maisiņā un ietinam dvielītī, lai nav par karstu un neapdedzina ādu. Liekam sākumā uz krūtīm, tad uz muguras — starp lāpstiņām. Paturam, līdz kartupelis jau padzisis.

Reklāma
Reklāma


Vēl ļoti labs līdzeklis klepum, kas bērniem parasti garšo, ir rutks ar medu. Nogriežam rutkam virsu, izgrebjam ķobīti, kurā ieliekam medu, uzliekam virspusi kā cepurīti un atstājam sasuloties. Kad ķobītī medus pārvērties saldā šķidrumā, klepuszāles gatavas.
Ja klepus kļūst mitrāks, šis mitrums jādabū laukā. Maziem bērniem var izmantot arī dažādas inhalācijas pret klepu. Aptiekā nopērkami speciāli inhalatori. Inhalācijām ieteicams izmantots kumelīšu vai eikaliptu tēju, kā arī speciālu minerālūdeni. Arī sildīšana ar celofāna maisiņā saspiestiem kartupeļiem vai parafīnu ir efektīvs līdzeklis.

Uzmanību!
Pavisam maziem bērniņiem nevajadzētu praktizēt sildīšanas metodes, jo zīdaiņus var ļoti ātri pārkarsēt.

 

Augsta temperatūra un drudzis

Arī paaugstināta temperatūra ir organisma aizsargreakcija pret infekciju — šādi organisms cīnās. Ja temperatūra ir augstāka par 38 grādiem, ir jāizvērtē, kā mazais jūtas — iespējams, nepieciešams temperatūru pazemināt. Šim nolūkam varam izmantot Paramax Rapid vai citas bērniem paredzētas pretdrudža un temperatūru pazeminošas zāles. Tautas metode ir norīvēšana ar spirtu vai degvīnu, tomēr tā ne vienmēr spēs pietiekami samazināt ļoti augstu temperatūru.
Ja medikamenti uzreiz nav pieejami, mazuli var atvēsināt ar vēsa ūdens kompresēm vai ar vēsu ūdeni saslapināt bērna rociņas, paduses un cirkšņus, jo tieši tur ir lielie asinsvadi. Ūdens kompresi var uzlikt arī uz bērna pieres.

 

Spirta kompreses temperatūras pazemināšanai zīdainītim nevajadzētu izmantot, jo tās caur ādu ļoti labi uzsūcas un bērniņš var saindēties.

 

Augsta temperatūra zīdainītim

Zīdaiņiem augsta temperatūra ir bīstama, jo var izraisīt krampjus. Lai temperatūru pazeminātu, var izmantot homeopātiskās svecītes, bet, ja tās nepalīdz, jāpāriet uz paracetamola svecītēm vai sīrupu. Ja mājās ir mazs bērns, temperatūras pazemināšanas līdzekļiem ir jābūt mājas aptieciņā.


Spirta kompreses temperatūras pazemināšanai zīdainītim nevajadzētu izmantot, jo tās caur ādu ļoti labi uzsūcas un bērniņš var saindēties. Kritiskais slieksnis, kad veidojas krampji, katram bērnam ir individuāls. Tā ir vispārēja reakcija uz paaugstinātu temperatūru. Tāpēc gadījumā, ja mazulim ir paaugstināta temperatūra (tuvojas 40 grādiem), labāk būs pēc iespējas ātrāk izsaukt medicīnisko neatliekamo palīdzību. Šādā gadījumā nepieciešams injicēt zāles, jo tik augsta temperatūra liecina par nopietnu saslimšanu.

 

Bronhīts un plaušu karsonis

Apkārt klejo ļoti daudz vīrusu, un bieži vien tie ir iemesls dažādām saslimšanām. Ar vīrusu infekciju parasti slimo trīs dienas, pēc tam stāvoklis uzlabojas. Ja temperatūra joprojām turas,  jāapsver antibiotiku lietošana. Daudzi vecāki iebilst pret antibiotikām, taču, ja ir nopietna saslimšana, tās ir obligātas un jālieto pietiekamās devās un noteiktu laiku, tas ir, apmēram 5-7 dienas. Šajā gadījumā jāuzticas ārsta viedoklim. Kopā ar antibiotikām ieteicams lietot tā saucamos probiotiskos līdzekļus, kas uzlabo kuņģa un zarnu trakta darbību un veicina labo baktēriju veidošanos. Kad sākas atveseļošanās periods, var lietot tautas medicīnas metodes, piemēram, sinepju plāksterus, inhalācijas.