Nodod analīzes uz HIV bez maksas!

MFD Veselības centrs, 2009. gada 1. decembrī, Pasaules AIDS dienas ietvaros, aicina interesentus bez maksas nodot asins analīzes uz HIV.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

2009. gada 1. decembrī MFD Veselības centrs aicina cilvēkus, kam radušās šaubas par iespējamu inficēšanos, nodot asins analīzes uz cilvēka imūndeficīta vīrusu (HIV) bez maksas. Gaidām visus interesentus 2009. gada 1. decembrī:

 

— MFD Veselības centrā, Rušonu ielā 15, Rīgā, no plkst. 7.00 līdz 19.00, 112. kabinetā. Sīkāka informācija  67131313.


— MFD doktorātā, Sergeja Eizenšteina ielā 23, Rīgā, no plkst. 9.00 līdz 13.00. Sīkāka informācija  67436638.

 

Ārsta norīkojums nav nepieciešams.

 

Katru gadu 1.decembrī pasaulē tiek atzīmēta AIDS diena, kuras ietvaros notiek neskaitāmi pasākumi un akcijas, lai sabiedrību informētu par AIDS izplatību un bīstamību, kā arī cīņu pret nāvējošo slimību.

 

Pēc Latvijas Infektoloģijas centra datiem, šogad Latvijā reģistrēti 169 jauni inficēšanās gadījumi ar HIV. Kopējais oficiāli reģistrēto HIV inficēto skaits Latvijā sasniedzis 4506 cilvēkus, turklāt šogad HIV stadijā miruši 14, AIDS stadijā miruši 28 cilvēki. Visvairāk pacientu patlaban ir vecuma grupā no 21 līdz 30 gadiem, t.i. 1287 cilvēki, vecuma grupā no 31 līdz 40 gadiem 1019 cilvēki, bet 495 ir vecāki par 50 gadiem.

 

Galvenie inficēšanās ceļi ir:

 

•    seksuāli transmisīvais dzimumattiecības ar biežu partneru maiņu, nelietojot  prezervatīvus;

Reklāma
Reklāma

 

•    caur asinīm u.c. bioloģiskiem šķidrumiem, ja tie satur asinis; (tai skaitā vienreizlietojamo šļirču neizmantošana intravenozo narkotiku lietotājiem);

 

•    jaundzimušā inficēšanās no mātes grūtniecības, dzemdību vai zīdīšanas laikā (HIV vertikālā transmisija).

 

Kaut arī HIV ir neizārstējama slimība, tomēr ar katru gadu, zinātnei attīstoties medikamentu klāsts, ko izmanto HIV inficēto cilvēku ārstēšanā, pieaug. Tiek uzskatīts, ka HIV inficēta persona, saņemot savlaicīgu, adekvātu terapiju, var nodzīvot pat vairākus gadu desmitus, tāpēc inficētajam ļoti būtiski diagnosticēt šo briesmīgo saslimšanu pēc iespējas ātrāk.  

 

Informācija par katru pacientu ir stingri konfidenciāla!

 

HIV infekcija nav šķērslis grūtniecībai un bērna nākšanai pasaulē. HIV inficētajām sievietēm jāplāno grūtniecība un jāizlemj jautājums par grūtniecības saglabāšanu vai pārtraukšanu, konsultējoties ar ārstu. Tāpēc aicinām sievietes griezties MFD Sieviešu veselības centros Vita, kas atrodas Rušonu ielā 15, Burtnieku ielā 33, Eizenšteina ielā 23, Rīgā uz maksas konsultācijām.

 

Papildus informācija par MFD Veselības centra pakalpojumiem un diagnostikas iespējām www.mfd.lv.

 

Informācija par MFD Sieviešu veselības centriem Vita skati šeit.