Vai grūtniecēm vajadzētu vakcinēties pret cūku gripu?

"Vai jūs varētu ievietot kādu objektīvu rakstu par grūtnieču potēšanu pret cūku gripu? Dzirdēju ziņās, ka, iespējams, jau decembrī šādas vakcīnas Latvijā būs. Bet mani māc lielas šaubas par šo vakcīnu nekaitīgumu. Būtu ļoti noderīgi un nomierinoši daudzām topošajām māmiņām uzzināt ne tikai ārstu, bet arī hompeopātu viedokli," vaicā Kristīne Timermane, mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma.

FOTO: Viktorija Kuprijanova, http://www.bernufoto.lv/

Atbild Vita Začesta, ginekoloģe un dzemdību speciāliste:
"Grūtnieces ir viena no paaugstināta riska grupām gan cūku, gan sezonālajai gripai, tādēļ vakcinēties vajadzētu, kā pret vienu, tā otru, jo katram no gripas paveidiem ir sava atšķirīga vakcīna. Grūtniecības laikā imunitāte ir zemāka, tādēļ augstāks komplikāciju risks. Abas šīs vakcīnas nesatur dzīvus vīrusus, tādēļ tās nekaitē mazulim un grūtnieces var ar tām vakcinēties. Dažām sievietēm pēc vakcinācijas iespējams vājums, sāpes muskuļos, bet nopietnākām problēmām rasties nevajadzētu. Šīs gripas vakcīnas drīkst vakcinēt arī māmiņa, kura baro mazo ar krūti, nekādu ļaunumu caur māmiņas pienu mazulis nesaņems. Vienīgi, jāatceras, ka nepieciešamas divas nedēļas pirms vakcīnas sāk darboties."

Nav klīnisku pētījumu par vakcīnas ilgtermiņa ietekmi uz bērna un embrija orgānu sistēmu attīstību un vakcīnas toksisko iedarbību grūtniecības laikā.


Atbild Guna Blumerga, homeopāte:

"Esmu pret cūkas gripas vakcinēšanos gan bērniem, gan grūtniecēm. Varētu vēl diskutēt par nepieciešamību vakcinēties smagiem hroniskiem slimniekiem ar plaušu, sirds patoloģijām, arī autoimūno slimību sirgstošajiem (astma, cukura diabēts, reimatoloģiskas saslimšanas utt), cilvēkiem, kuri saņem imunosupresīvo terapiju.
Uzskatu, ka šobrīd par cūku gripu ir sacelta ažiotāža, kuru sponsorē farmokoloģiskās firmas, kuras ražo vakcīnu, lai varētu radīt cilvēkos paniku par mirstības pieaugumu gripas saslimšanas gadījumā. Pirmkārt, cūku gripas gaita Latvijā ir viegla un vidēji smaga, otrkārt, nav statistisku datu, ka cūku gripas saslimšana ir saistīta ar palielinātu mirstību bērnu un grūtnieču populācijā, treškārt, nav klīnisku pētījumu par vakcīnas ilgtermiņa ietekmi uz bērna un embrija orgānu sistēmu attīstību un vakcīnas toksisko iedarbību grūtniecības laikā. Ņemot vērā, ka lielajām farmakoloģiskajām firmām ir neaprakstāmi liela ietekme uz pasaules politikas stratēģiskajiem lēmumiem, tad, manuprāt, viņu vēlme potēt veselus bērnus un veselas grūtnieces ir ārpus jebkādām cilvēciskās ētikas normām."
 

IZLASI ARĪ: Grūtniece un gripa

Reklāma
Reklāma

Lai dalītos pieredzē par cūku gripu un veidiem, kā sevi no tās pasargāt,

 

Rakstu sagatavoja: Audra Petrika, Māra Ančupāne, mammam.lv/tetiem.lv