Kad un cik ilgi drīkst vest ārā jaundzimušo?

„Esmu dzirdējusi visdažādākās versijas par to, kad drīkst sākt vest ārā tikko dzimušu mazuli — vieni saka trešajā dienā, citi — septītajā. Vieni saka — pirmajā reizē uz desmit minūtēm, citi — uz divdesmit, bet nesen kāda pediatre mani mudināja jau trešajā bērniņa dzīves dienā likt viņu gulēt uz balkona visas diendusiņas... Kā tad būtu pareizāk?” Atbild mājdzemdību vecmāte Rudīte Brūvere, www.starkaligzda.lv.

Kad un cik ilgi drīkst vest ārā jaundzimušo?

FOTO: Shutterstock.com

„Ja bērniņš jūtas labi, tad viņu var — un pat vajag — vest ārā jau nākamajā dienā pēc dzimšanas. Ja māmiņa pati īsti nevēlas doties pastaigā, tad bērniņu laukā var izvest tētis, tomēr svaigs gaiss un izkustēšanās par labu nāks arī māmiņai.

Tiesa gan, jāraugās, kur ģimene dzīvo — ideālā vide ir lauki, kur vienīgās skaņas ir putnu čivināšana un vēja šalkoņa, tad mazais ārā var uzturēties kaut stundām! Ja tā ir pilsēta un apkārt ir viena vienīga mašīnu rūkoņa, tad ir jāapdomā — varbūt pietiek, ja jaundzimušo izved ratos uz balkona, jo tas atrodas virs izplūdes gāzēm. Lielie pilsētas trokšņi mazo var satraukt, tie pirmajai reizei var radīt pārāk daudz iespaidu, padarot bērniņu satrauktu un nemierīgu.

Ja dzīvojat pilsētā un mājai ir iekšpagalms vai blakus ir parks, tad noteikti jādodas pastaigā uz parku. Pirmās pastaigas ilgums varētu būt pusstunda, siltajā sezonā var arī ilgāk. Ja ir aukstā sezona, tad jālūko — ja ir sauss, auksts un saulains laiks, tas ir labāk, nekā, ja ir siltāks, taču drēgns un mitrs. Ja ir dabīga izjūta par šīm lietām, un māmiņai pašai patīk šādos laikapstākļos atrasties ārā, tad noteikti varat un vajag iet pastaigā!”



IZLASI ARĪ: Līdz cik mīnuss grādiem vest ārā zīdainīti?

Reklāma
Reklāma