Neizdevies joks: Vīrs sit mēnesi vecu bērnu

Kādu laiku atpakaļ portāla mammam.lv/tetiem.lv foruma apmeklētājus piesaistīja kāds šokējošs ieraksts: "Vīrs sit mēnesi vecu bērniņu!" Identificējām šī foruma aizsācēju un vērsāmies Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā, taču izrādījās, ka ieraksts bijis tikai joks...

FOTO: Mammamuntetiem.lv

"Problēma tāda, ka vīrs ir invalīds ar garīgās attīstības traucējumiem, mācījies palīgskolā. Tagad mums ir mēnesi vecs bērniņš, kurš, kā jau visi mazuļi, bieži raud. Vīrs to nevar izturēt un krata viņu, sit un met gultā, dažreiz mēģina aizbāzt viņam muti ar lupatu. Es cenšos, cik varu, pati auklēt bērnu, bet viņš guļ ilgākais 1 - 2 stundas, parasti pat pusstundu un tikai uz rokām, kad ar viņu staigā. Sanāk, ka bērnu gandrīz nepārtraukti ir jānēsā, jābaro, bet man taču gulēt arī vajag, tāpēc daram to pa maiņām. Esam par to runājuši, vīrs ļoti nožēlo, ka tā dara, visu dienu pārdzīvo, ka ir slikts tētis, sola, ka centīsies savaldīties, bet viņam nesanāk. Pamest es viņu nekādā gadījumā negribu, viņš ir labs cilvēks un ļoti rūpējas par mums, tikai dažreiz neadekvāti uzvedas. Viņš taču nav vainīgs, ka viņa māte visu grūtniecības laiku smagi dzēra, kā rezultātā viņš tāds piedzima. Ko lai dara?," vēstīja ieraksts Foruma Slepenajās sarunās ar segvārdu ahaa.

Sirds lūzt pušu iedomājoties kā jūtas mazā dvēselīte!


Mammas un tētišokā!
Neilgi pēc šī ieraksta parādīšanās saņēmām vairākas vēstules no mūsu portāla lietotājiem (paldies jums par modrību - red.): "Varbūt jūsu spēkos ir darīt kaut ko tā nabaga bērniņa labā!", "Ja tēmas autore raksta taisnību, tad mēnesi vecam zīdainim draud reālas briesmas. Vai ir iespējams šo diskusiju nodot policijā vai bāriņtiesā?"
Sākām dzīt pēdas sievietei, kas ar segvārdu ahaa izveidojusi šo diskusiju un paralēli sazinājāmies ar Bērnu tiesību aizsardzības inspekciju. Tikmēr portālā turpinājās asa diskusija:  "Kaut kāds murgs normāli cilvēki tā nerīkojas vai arī kādam vienkārši gribas pajokoties, bet tas tāpat neliecina, ka autors ir normāls. Ar tādām lietām nejoko," rakstīja Žurkulis. "Kādai dzīvei esi pakļāvusi savu bērnu! Nevari pamest to radījumu, tad atdod bērniņu prom! Bezsirde, domā tikai par sevi, bet bērniņš nevar sevi ne aizstāvēt, ne aizbēgt, tu esi viss, kas viņam ir..." vēstīja kāds cits komentārs. Sauljukinjsh rakstīja: "Man raudiens nāk par Jūsu mazulīti! Viņš tak ir tik vientuļš šajā pasaulē, viņam ir tikai mamma un tētis, bet arī tie viņam dara pāri! Sirds lūzt pušu iedomājoties kā jūtas mazā dvēselīte!"
Un tad dienas vidū diskusijā vēlreiz parādījās sieviete ar segvārdu ahaa: "Tas, protams, ir joks... neizdevies. Gribēju redzēt cilvēku reakciju. Atvainojos, ja kāds uztvēra nopietni un uztraucās".

 

Reklāma
Reklāma

Skumji, bet tas varētu būt patiess stāsts, varbūt detaļās nedaudz savādāks, bet patiess.

 

Diskusijas autorei varētu būt nepieciešama palīdzība
"Lasot, ko tādu, ikvienam veselam cilvēkam rodas protesta un sašutuma reakcija," saka Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Sabiedrisko attiecību speciāliste Marika Grasmane. "Jādomā, kāpēc cilvēki „joko” ar šādām situācijām? Kāpēc nepieciešams šādi pievērst uzmanību? Varbūt kādai sabiedrības daļai šķiet smieklīgi jokot ar „vilks aitās” ?! Kārtējā provokācija, šoreiz ne meteorīta lieluma, bet neliela saviļņošana mamma/tetiem.lv ... Lasot komentārus, uzjautrināties par apkārtējo reakciju? Skumji, bet tas varētu būt patiess stāsts, varbūt detaļās nedaudz savādāks, bet patiess. Lai arī sievietes rakstības stils un ortogrāfija liecina par psihiski normālu (veselu) cilvēku, tomēr, šķiet rakstītājai varētu būt nepieciešama palīdzība."

Nepalieciet malā – ziņojiet!
Marita Grasmane mudina, lai līdzīgās situācijās cilvēki nepaliek vienaldzīgi, bet ziņo! "Ja ir pamanīta jelkāda vardarbība pret bērnu, steidzami vērsieties policijā, sociālajos dienestos, bāriņtiesā vai arī pie mums Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā, lai palīdzētu grūtībās nonākušajam bērnam. Inspekcijā darbojas Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116 111, kas ir sazvanāms par brīvu gan no fiksētā, gan arī no mobilā tālruņa visā Latvijā. Lai arī šis ir bērniem domāts uzticības tālrunis, konsultanti savas kompetences robežās konsultē, sniedz informāciju arī pieaugušajiem, ja jautājumi ir saistīti ar ģimenes vai bērnu sociālo un psiholoģisko drošību, jo pašreizējā situācijā valstī pieaugušo zvanītāju skaits ir palielinājies. Un gribētu atgādināt, ka Vecāki var tikt saukti gan pie administratīvās, gan arī pie kriminālatbildības.Tas ir atkarīgs kāds kaitējums ir nodarīts bērnam un kādas ir iestājušās sekas."

Bērnu tiesību aizsardzības likumā ir teikts:
73.pants. Iedzīvotāju pienākumi bērna tiesību aizsardzībā

(1) Katra iedzīvotāja pienākums ir sargāt savu un citu bērnu drošību, ne vēlāk kā tajā pašā dienā ziņot policijai, bāriņtiesai vai citai bērna tiesību aizsardzības institūcijai par jebkādu vardarbību pret bērnu, par viņa tiesību pārkāpumu vai citādu apdraudējumu, kā arī tad, ja personai ir aizdomas, ka bērnam ir priekšmeti, vielas vai materiāli, kas var apdraudēt paša bērna vai citu personu dzīvību vai veselību.

(2) Veselības aprūpes, pedagoģiskie, sociālās sfēras vai policijas darbinieki, kā arī vēlētas valsts un pašvaldību amatpersonas, kurām kļuvis zināms par bērna tiesību pārkāpšanu un kuras par to nav ziņojušas minētajām institūcijām, par neziņošanu saucamas pie likumā noteiktās atbildības.

P.S. Rakstā minētā foruma diskusija ir dzēsta.