Cik bīstama bērniem un grūtniecēm ir cūku gripa?

„Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem pasaulē jaunā H1N1 gripa visbiežāk ir skārusi pusaudžus un jaunus pieaugušos cilvēkus, savukārt grūtniecēm tā norit smagāk, informē VSIA Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Miķelsone.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Miķelsone gan mierina, ka jaunās gripas smagums neatšķiras no ierastās sezonālās gripas gaitas. Turklāt pret vīrusu darbojās divi pretvīrusu preparāti, tiesa gan, viens no tiem lietojams inhalācijās tikai bērniem no 5 gadiem. Šobrīd iedzīvotāji tiek aicināti ievērot visus piesardzības pasākumus, bet, ja saslimst bērns, nekavējoties sazināties ar savu ģimenes ārstu.

Gripas pazīmes un simptomi

Bērniem klīniskie simptomi neļauj šo gripas formu atšķirt no sezonālās gripas, tāpēc nepieciešama ir izmeklēšana, kas prasa zināmu laiku. Vecākiem nevajadzētu satraukties par analīžu atbildēm, jo ārsti pieņem lēmumu par pretvīrusu terapijas uzsākšanu, izvērtējot bērna klīnisko stāvokli. Ir novēroti vairāki gadījumi, kuros slimība norit ļoti viegli un pretvīrusu terapija nav nepieciešama, uzsver Miķelsone.
Bērniem gripa var noritēt gan ar tipiskiem gripas simptomiem (ar augstu temperatūru, sausu klepu, galvassāpēm un muskuļu sāpēm) kā pieaugušiem cilvēkiem, gan arī bez temperatūras, ar vemšanu un caureju.
Bērnu slimību klīnikas vadītāja Prof. Dace Gardovska uzsver: „Jūsu bērnam ārsts nepieciešams nekavējoši, ja novērojat apziņas vai kustību traucējumus, uzbudinājumu vai pretēju stāvokli, kad bērns nereaģē uz pieskārieniem vai uzrunu, ja ir elpošanas traucējumi, tai skaitā ļoti ātra elpošana, zilgana vai pelēcīga ādas krāsa, atteikšanos no dzeršanas, atkārtota, stipra vemšana, nav urinācijas, parādās asiņošana vai izsitumi uz ādas vai gļotām, kā arī gadījumos, kad liekas, ka gripa jau atkāpjas, bet tad atkal paceļas temperatūra un pieaug klepus! Šīs pazīmes liecina par smagu gripas gaitu un iespējamu komplikāciju pievienošanos, kas var apdraudēt bērna dzīvību.”

Ja mājās ir gripas slimnieks, vēlams viņu izolēt atsevišķā telpā, bet, ja tas nav iespējams, pacienta gultu norobežot ar vismaz 1,5 metrus augstu aizslietni, izdalīt atsevišķus traukus un lietot tikai savus higiēnas piederumus. Slimniekam deguna šņaukšanai jāizmanto vienreiz lietojamie mutautiņi, kas pēc lietošanas jāiznīcina.

Grūtnieces ir riska grupā

Parasti slimnīcās tiek ārstēti 1- 10 % no slimniekiem, kuriem ir klīniskās pazīmes, pārējie ārstējās mājās. 10-25% no slimnīcā uzņemtiem pacientiem nepieciešama ārstēšanās intensīvās terapijas nodaļā, bet 2-9% iespējama smaga slimības forma, kura var beigties pat ar nāvi. Šādi nelabvēlīgi gadījumi iespējami cilvēkiem ar hroniskām slimībām, gan citādi pilnīgi veseliem cilvēkiem. Zīmīgi, ka 7-10 % no hospitalizētiem pacientiem ir grūtnieces, kurām diemžēl gripa norit daudz smagāk nekā pārējiem cilvēkiem, par ko liecina nepieciešamība ārstēties intensīvās terapijas nodaļās desmit reizes biežāk nekā pārējiem. Vai gripa kaitē mazulim? Katrā gadījumā tas jāskata individuāli, nozīme ir gaidību mēnesim - jo mazāks grūtniecības laiks, jo lielāks risks, ka gripa var skart arī augli.

Kā zināms, kopš jūnija, kad Latvijā tika reģistrēts pirmais jaunās gripas saslimšanas gadījums, ar tā dēvēto cūku gripu Latvijā kopumā saslimuši gandrīz 90 cilvēki. 

Jāizvairās no publiskiem pasākumiem

Ārsti grūtniecēm un vecākiem gripas laikā neiesaka kopā ar bērniem apmeklēt publiskus pasākumus un organizēt lielveikalu apmeklējums. Tā vietā tiek ieteikts gan maziem, gan lieliem bieži mazgāt rokas, lietot vienreizējas lietošanas salvetes klepus, iesnu un šķaudīšanas gadījumā, tās tūlīt pēc lietošanas aizmetot. Maskas ne vienmēr no gripas pasargā, un tās lietot var ne tikai veselie, bet arī slimie, lai klepojot un šķaudot sīkie pilieni ar vīrusiem neizplatītos plašā apkārtnē.
 

Pirmdien Valsts imunizācijas padome pieņēmusi lēmumu par nepieciešamību Latvijai iegādāties vakcīnu pret jauno gripu riska grupām. Speciālisti uzskata, ka svarīgi, lai sabiedrība izmantotu šo iespēju nekavējoties pēc vakcīnas iegādes, jo prognozējams, ka jaunais gripas vīruss varētu cirkulēt ar atkārtotiem uzliesmojuma viļņiem un ilgāk nekā vienu sezonu.
 

Reklāma
Reklāma